"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a depasit pragul de un milion de dolari incasari in SUA
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a depasit pragul de un milion de dolari incasari in SUA
24 Mar, 2008 20:00
ZIUA de Constanta
1079
Marime text
Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", care i-a adus regizorului Cristian Mungiu un Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, anul trecut, a obtinut, in doua luni de prezenta in cinematografele din SUA, peste un milion de dolari, filmul avand, in total, incasari de 8,6 milioane de dolari.
"4,3,2", care a intrat in cinematografele nord-americane pe 25 ianuarie 2008, fiind distribuit de IFC, a inregistrat, pana pe 23 martie, incasari de 1.021.000 de dolari.
Aceasta suma se adauga, astfel, celor 7.575.670 de dolari obtinuti de acest film in afara SUA, veniturile globale ridicandu-se, in prezent, la aproximativ 8,6 milioane de dolari, potrivitwww.boxofficemojo.com.
Filmul a avut un succes rasunator, atat la public cat si in randul criticilor de cinema, inca de la lansare. Succesul la un public cat mai divers este dovedit in primul rand de incasarile consistente, in timp ce succesul in lumea cineastilor este rezultatul celor 17 premii internationale care au recompensat productia lui Cristian Mungiu. Cele mai mari incasari pe care le-a avut filmul pana acum vin din Franta, de peste 2 milioane de dolari. Tot aici, pelicula a fost recomandata ca material didactic in liceele franceze, pe DVD, o decizie contestata de unii, dar aprobata de majoritatea francezilor.
Surprinzator, si in Romania - unde Cristian Mungiu a avut o reala problema pentru a-si promova filmului, din cauza infrastructurii defectuoase - a inregistrat incasari mari, de 274.611dolari, in perioada 14 septembrie 2007 - 18 noiembrie 2007, cat a rulat in cinematografe. Pe de alta parte, potrivit datelor furnizate de agentia Champions, "4,3,2" a fost cel mai vizionat film romanesc in cinematografele din Romania, atragand 68.700 dintre cele 130.000 de persoane care au fost la filme romanesti in 2007. Din septembrie 2007, cand a intrat in cinematografele romanesti, filmul lui Mungiu a fost vazut in total de 68.700 de persoane, ruland in sali timp de sase saptamani. In plus, aproape 18.000 de oameni au putut sa vada filmul lui Cristian Mungiu, datorita caravanei "4,3,2", un proiect realizat de catre regizor si de echipa de productie.
Pentru a fi cat mai aproape de publicul larg, varianta in limba engleza a filmului - "4 months, 3 weeks and 2 days" - a aparut si intr-o editie limitata, de circa 2.500 de DVD-uri, in luna decembrie, in preajma Sarbatorilor de iarna. In februarie, Cristian Mungiu si echipa "4,3,2" au lansat si varianta in limba romana a celui mai mare succes al "noului val" al cinematografiei romanesti.
DVD-ul va fi lansat si pe piata din Franta, pe 3 aprilie, in doua versiuni, una simpla si una "collector". Cea dintai va contine un making-of, un interviu cu Bernadette Lafont, presedintele juriului care a acordat Premiul Educatiei Nationale, si filmografiile regizorului si actorilor. Pe DVD-ul al doilea, pe langa acest continut, vor mai putea fi gasite un interviu cu Cristian Mungiu, un altul cu Anamaria Marinca, ceremonia de inchidere a Festivalului de la Cannes, comentata de TVR, un reportaj despre proiectia in Romania a filmului si alte materiale.
Povestea a doua studente caministe, desfasurata intr-o singura zi din anul 1987, cand Gabita (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), cauta sa faca un avort ilegal la acea vreme, a devenit cunoscuta in toata lumea. Astfel, dupa ce a reusit sa obtina la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, in circa noua luni, "4,3,2" a obtinut, potrivit Mobra Films, mai multe premii internationale, printre care: premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Presei Cinematografice) si Premiul Educatiei Nationale din Franta - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film si cea mai buna actrita (Anamaria Marinca) - la editia a 18-a a Festivalului International de Film de la Stockholm, cel mai bun film european si cel mai bun regizor european al anului - European Film Academy 2007, premiul pentru cel mai bun film strain si premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar (Vlad Ivanov) - Los Angeles Film Critics Association, cel mai bun film strain - Chicago Film Critics Awards, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics, cel mai bun film strain - Toronto Film Critics Association, cel mai bun film al anului 2007 - Flemish Film Critics Association si cel mai bun film strain - Asociatia Nationala a Criticilor de Film din SUA, Pelicula de Aur pentru cel mai bun film strain care a rulat in cinematografele poloneze in 2007 si cel mai bun film strain - Vancouver Film Critics.
In Romania, "4,3,2" - care ii mai are in distributie si pe Vlad Ivanov, Luminita Gheorghiu, Alex Potoceanu, Liliana Mocanu, Tania Popa - a primit o diploma de excelenta din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L Caragiale" la Festivalul CineMaIubit si premiul Zilele Filmului Romanesc, la TIFF 2007. In plus, regizorul roman Cristian Mungiu a fost onorat la Premiile revistei Cuvantul, unde a primit premiul de la categoria film.
Cu toate acestea, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", de Cristian Mungiu, nu a fost inclus de membrii Academiei americane de film pe lista lunga a nominalizarilor la Oscarul pentru film strain, el neregasindu-se printre cele noua filme selectionate pentru a se duela pentru premiul suprem in cinematografie. Decizia membrilor Academiei a fost indelung criticata in SUA, criticii publicatiei The New York Times apreciind, de exemplu, ca filmul lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", ar fi trebuit nominalizat la Oscar, nu doar la sectiunea "Cel mai bun film strain", ci si la sectiunile "Cel mai bun regizor", "Cea mai buna actrita intr-un rol principal" - Anamaria Marinca, "Cel mai bun actor intr-un rol secundar" - Vlad Ivanov si "Cel mai bun scenariu original". Insa Cristian Mungiu declara, intr-o conferinta de presa dupa decernarea premiului la Cannes, ca Palme d'Or-ul este o recompensa mai importanta pentru el decat un Oscar.
"Sunt dezamagit, desigur, ca <4 luni, 3 saptamani si 2 zile> nu a fost selectionat intre filmele care continua cursa pentru Oscar in principal pentru faptul ca primirea grozava din presa americana crease aceasta asteptare", a spus Cristian Mungiu, intr-un comunicat remis presei. El a adaugat ca premiile si distinctiile au rostul lor in promovarea filmelor, insa "e bine sa ne amintim cu ocazii ca cea de azi ca reusita unui film consta in emotia pe care o resimt spectatorii privindu-l mai mult decat in onorurile publice pe care se intampla sa le colectioneze sau nu".
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii