"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu - cele mai multe trofee, la Gala Premiilor Gopo
"4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu - cele mai multe trofee, la Gala Premiilor Gopo
04 Mar, 2008 20:00
ZIUA de Constanta
1247
Marime text
Filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" de Cristian Mungiu a primit, luni seara, zece premii la cea de-a doua editie a Galei Premiilor Gopo, care a avut loc la Palatul Regal si a fost transmisa in direct la TVR 1, fiind urmat de "California Dreamin'", cu patru premii.
"4,3,2" a castigat premiile Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, cea mai buna regie (Cristian Mungiu), cea mai buna actrita intr-un rol principal (Anamaria Marinca), cel mai bun actor intr-un rol secundar (Vlad Ivanov), cea mai buna actrita intr-un rol secundar (Laura Vasiliu), cel mai bun sunet (Cristian Tarnovetchi, Constantin Fleancu si Dana Bunescu). De asemenea, filmul lui Cristian Mungiu a castigat premiul publicului si premiul pentru performanta anului.
Din componenta juriului au facut parte Dorina Chiriac, Irina Margareta Nistor, Iulia Blaga, Radu F Alexandru si Stere Gulea.
Povestea a doua studente caministe, desfasurata intr-o singura zi din anul 1987, cand Gabita (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), cauta sa faca un avort "ilegal la acea vreme", a devenit cunoscuta in toata lumea. Astfel, dupa ce a reusit sa obtina la Cannes trofeul suprem din partea unui juriu prezidat de Stephen Frears, in circa noua luni, "4,3,2" a obtinut, potrivit Mobra Films, alte 17 premii internationale: premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Presei Cinematografice) si Premiul Educatiei Nationale din Franta - tot la Festivalul de Film de la Cannes, FIPRESCI Grand Prix pentru cel mai bun film al anului 2007 - la Festivalul de Film de la San Sebastian, Hollywood Film Award, cel mai bun film si cea mai buna actrita (Anamaria Marinca) - la editia a 18-a a Festivalului International de Film de la Stockholm, cel mai bun film european si cel mai bun regizor european al anului - European Film Academy 2007, premiul pentru cel mai bun film strain si premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar (Vlad Ivanov) - Los Angeles Film Critics Association, cel mai bun film strain - Chicago Film Critics Awards, cel mai bun film al anului 2007 - Times and Sunday Times Critics, cel mai bun film strain - Toronto Film Critics Association, cel mai bun film al anului 2007 - Flemish Film Critics Association si cel mai bun film strain - Asociatia Nationala a Criticilor de Film din SUA, Pelicula de Aur pentru cel mai bun film strain care a rulat in cinematografele poloneze in 2007 si cel mai bun film strain - Vancouver Film Critics.
In Romania, "4,3,2" - care ii mai are in distributie si pe Vlad Ivanov, Luminita Gheorghiu, Alex Potoceanu, Liliana Mocanu, Tania Popa - a primit o diploma de excelenta din partea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L Caragiale" la Festivalul CineMaIubit si premiul Zilele Filmului Romanesc, la TIFF 2007.
Prezentam lista completa a premiilor, la cea de-a doua editie a Premiilor Gopo, organizate de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), in parteneriat cu Centrul National al Cinematografiei (CNC):
Cel mai bun film de lungmetraj - "4,3,2"
Cea mai buna regie - Cristian Mungiu
Cel mai bun scenariu - Cristian Nemescu, Tudor Voican "California Dreamin'")
Cel mai bun actor intr-un rol principal - Razvan Vasilescu ("California Dreamin'")
Cea mai buna actrita intr-un rol principal - Anamaria Marinca
Cel mai bun actor intr-un rol secundar - Vlad Ivanov
Cea mai buna actrita intr-un rol secundar - Laura Vasiliu
Cel mai bun sunet - Cristian Tarnovetchi, Constantin Fleancu si Dana Bunescu ("4,3,2")
Cel mai bun montaj - Catalin Cristutiu ("California Dreamin'")
Cea mai buna imagine - Oleg Mutu ("4,3,2")
Cea mai buna muzica originala - Cristian Lolea ("Ingerul necesar")
Cea mai buna scenografie - Mihaela Poenaru ("4,3,2")
Cele mai bune costume - Ana Ioneci ("California Dreamin'")
Cel mai bun documentar - "Razboi pe calea undelor" de Alexandru Solomon
Cel mai bun film de scurtmetraj - "Valuri" de Adrian Sitaru
Premiul "Tanara speranta" a fost acordat lui Tudor Voican, pentru scenariul filmului "California Dreamin'".
Premiul publicului (pentru filmul cu cel mai mare succes la box office in anul 2007) a fost decernat peliculei "4,3,2", care a avut 70.953 de spectatori anul trecut, in Romania.
Cel mai bun film european a fost desemnat "13 Tzameti" de Gela Babluani.
Totodata, in cadrul galei au fost acordate trei premii speciale. Astfel, premiul pentru intreaga cariera a fost acordat actorului Jean Constantin, in timp ce filmul "Toate panzele sus" a fost distins la 30 de ani de la premiera. In acelasi timp, Thiérry Fremaux a primit un premiu pentru sprijinirea filmului romanesc.
Gala Premiilor Gopo a avut loc la Palatul Regal - Muzeul National de Arta al Romaniei, Sala Tronului, si a fost transmisa in direct pe TVR 1. Gazda evenimentului a fost actorul Marius Florea Vizante.
Invitatii speciali ai acestei editii au fost Thierry Frémeaux, delegat general al Festivalului de Film de la Cannes, regizorul Radu Mihaileanu si Jurgen Biesinger, producator executiv al EFA Productions, compania de productie a Academiei Europene de Film.
Thierry Frémeaux si Radu Mihaileanu s-au numarat si printre personalitatile care au urcat pe scena pentru a decerna trofee Gopo. Alaturi de acestia au mai inmanat premii castigatorilor si: actritele Adela Popescu si Maria Popistasu, moderatoarea TV, Mihaela Radulescu, Dana Deac, directorul Departamentului TVR 1, regizorul si producatorul Dinu Tanase, ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, regizorii Corneliu Porumboiu, Radu Jude si Radu Gabrea, producatorul Ada Solomon, actorul Victor Rebengiuc, dar si Eugen Serbanescu, directorul CNC, si Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor.
Gala Premiilor Gopo de la Bucuresti urmeaza modelul marilor gale europene de gen, precum Premiile BAFTA (Marea Britanie), Premiile Cesar (Franta), Premiile Goya (Spania). Trofeele Gopo au fost realizate de sculptorul Adrian Ilfoveanu
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii