Acordul pentru constructia Unitatilor 3 si 4 ar putea fi amanat
Acordul pentru constructia Unitatilor 3 si 4 ar putea fi amanat
17 Dec, 2007 00:00
ZIUA de Constanta
896
Marime text
Incheierea unui acord privind constructia Unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearelectrica de la Cernavoda ar putea fi amanat, a declarat sambata, la Bazna, directorul general al companiei de stat, Teodor Chirica.
Termenul pentru incheierea unui acord intre Nuclearelectrica si dezvoltator fusese stabilit, initial, pentru 31 ianuarie 2008.
"Ne gandim sa cerem ministrului Economiei si Finantelor o pasuire, care nu va fi insa spectaculoasa, avand in vedere interesul asupra securitatii proiectului", a spus Chirica.
Acesta a adaugat ca estimeaza ca Nuclearelectrica va avea, in 2008, o productie de 10,1 TWh, echivalentul a 1,1 miliarde de lei. "O parte a personalului calificat al centralei au parasit compania, preferand locuri de munca in strainatate", a precizat Teodor Chirica.
Toate cele sase companii care au depus oferte angajante pentru construirea Unitatilor 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda au fost acceptate de comisia de negociere a proiectului.
Astfel, negocierile se vor tine cu Electrabel Belgia, Enel Italia, Iberdrola Spania, CEZ Republica Ceha, ArcelorMittal Romania si RWE Germania. Lista investitorilor selectati a fost aprobata in sedinta din 5 noiembrie de Comisia de coordonare a raportului privind analiza ofertelor angajante si a listei investitorilor.
Pana pe 4 februarie 2008, Adunarea Generala a Actionarilor si Comisia de Coordonare trebuie sa transmita spre avizare Comisiei de Negociere Raportul referitor la construirea cele doua unitati. Supunerea spre aprobarea Guvernului a Raportului negocierilor se va realiza pe 20 februarie 2008, iar semnarea acestuia si formarea noii societati comerciale este estimata pe 15 martie.
Dezvoltatorul va fi ales la inceputul lui 2009, constructia la Unitatea 3 urmand sa demareze la jumatatea anului mentionat, iar in 2010 vor demara lucrarile la Unitatea 4.
Unitatea 3 are un grafic de finalizare de 64 de luni si isi va incepe exploatarea comerciala in octombrie 2014, in timp ce exploatarea comerciala a Unitatii 4 va incepe in mai 2015 cu un decalaj de sase-noua luni.
Romania are in prezent un reactor operabil (Unitatea 1 de la Cernavoda), unul intrat in exploatare comerciala de curand (Unitatea 2). Unitatea 1 a CNE, care functioneaza din 1996, asigura circa 10 la suta din consumul national de electricitate, iar o parte din energia care produsa de reactorul 2 va incepe sa fie tranzactionata pe platformele operatorului pietei de electricitate OPCOM, dupa 1 noiembrie.
Unitatea 2 a CNE Cernavoda a fost realizata in baza unui contract incheiat in anul 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. si grupul industrial Ansaldo - Italia, reactorul de tip Candu 6 cu care este echipata fiind cel de-al doilea de acest tip de pe platforma CNE Cernavoda, primul functionand neintrerupt din 1996.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii