Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:25 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANSVSA Mieii pot fi sacrificati in abatoare, spatii special amenajate sau in gospodarii

ro

02 Apr, 2008 00:00 654 Marime text
Mieii vor putea fi sacrificati, in perioada sarbatorilor pascale, in abatoare, in spatii avizate temporar pentru sacrificarea mieilor sau in gospodarii, proprietarul fiind obligat sa anunte medicul veterinar atunci cand doreste sa sacrifice animalele, potrivit ANSVSA. Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) precizeaza ca, in perioada sarbatorilor pascale, mieii vor fi sacrificati cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind protectia animalelor. Astfel, prin derogare de la prevederile Regulamentului (CE) 853/2004, mieii pot fi sacrificati si in abatoarele autorizate sanitar-veterinar pentru sacrificarea de porcine sau bovine, cu respectarea conditiilor de protectie a animalelor, masura fiind valabila in perioada 20-30 aprilie. De asemenea, mieii vor putea fi sacrificati in spatii avizate temporar in acest scop, acestea urmand sa fie organizate de catre administratia pietelor sau targurilor, cu aprobarea primariilor si avizul directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si vor fi supravegheate permanent de medicii veterinari oficiali pe toata durata functionarii lor. Spatiile vor trebui sa dispuna de separare fizica, astfel incat sacrificarea mieilor sa nu produca disconfort cumparatorilor. Astfel, vor exista spatii special amenajate pentru cazarea animalelor si cu posibilitati dupa caz de adapare, sistem de alimentare cu apa potabila si apa calda, facilitati de colectare si stocare in vederea dirijarii la unitati de ecarisare a sangelui si subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor, facilitati de colectare a materialelor cu risc specific (splina si ileonul de la ovinele de toate varstele, craniul inclusiv creierul si ochii, amigdalele si maduva spinarii de la ovinele in varsta de peste 12 luni) si de dirijare a acestora la unitati de incinerare. Potrivit ANSVSA, pentru carnea de miel produsa in aceste spatii, care pot fi autorizate numai in perioada 20-30 aprilie, directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene vor asigura marci de sanatate, de forma rotunda. In ceea ce priveste sacrificarea in gospodariile populatiei, proprietarul trebuie sa anunte medicul veterinar atunci cand doreste sa sacrifice animalele si sa predea medicului veterinar crotaliile animalului sacrificat. De asemenea, carnea rezultata va fi utilizata numai pentru consumul propriu. In paralel cu aceste masuri, ANSVSA anunta si intensificarea actiunilor specifice de inspectie si control in targurile de animale, pietele agro-alimentare, unitatile de taiere si mijloace de transport animale vii.

Scris de: {autor}MFX{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii