Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia Sarbatoarea Pastelui - premergatoarea bucuriei vesnice
Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia: Sarbatoarea Pastelui - premergatoarea bucuriei vesnice
24 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
910
Marime text
Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, a transmis, duminica, tuturor credinciosilor catolici, cu ocazia sarbatorii Invierii Domnului, un mesaj in care le aminteste ca "sarbatoarea Pastelui este premergatoarea bucuriei vesnice aici pe pamant".
Arhiepiscopul le-a reamintit celor cateva zeci de credinciosi prezenti, duminica, la slujba de la Catedrala Arhiepiscopala Romano-Catolica din Alba Iulia faptul ca Papa Ioan Paul al II-lea a dat un nou imbold pelerinajelor stravechi crestine, transmite corespondentul MEDIAFAX. "Candva, a fost atat de periculos pelerinajul pe Pamantul Sfant, incat, inaintea pornirii la drum, pelerinul si-a intocmit testamentul. O data cu dezvoltarea mijloacelor de transport, a devenit mai usoara vizitarea locurilor sfinte. Multi ajung pe aceste meleaguri, dar - din pacate - aceasta posibilitate nu este data tuturor. In suflet, insa, noi toti putem sa facem acest pelerinaj si il realizam acum, cand oficiem cea mai mare sarbatoare a credintei noastre crestine", a spus Gyorgy Jakubinyi.
In mesajul sau, prelatul romano-catolic a amintit ca exista trei locuri sfinte importante de vizitat in orasul sfant- Ierusalim.
Dintre cele trei locuri sfinte din Ierusalim, din punct de vedere cronologic primul este sala Cinei cea de Taina. Potrivit arhiepiscopului, aici Domnul Isus Cristos a oranduit cu aceasta ocazie Euharistia si Preotia, transformand painea si vinul in Trupul si in Sangele Sau Sfant si poruncind Apostolilor: "Aceasta sa faceti spre pomenirea Mea". Practic, aceasta a fost prima mesa sfanta, deoarece Domnul Isus Cristos in Cina cea de Taina a prefigurat jertfa Crucii de a doua zi.
Potrivit arhiepiscopului romano-catolic, in acea sala superioara, dupa prigonirea franciscanilor in 1551, nu se poate oficia sfanta mesa, casa aflandu-se in proprietate musulmana. Numai Papei Ioan Paul al II-lea i-a fost ingaduit in 2000 - pentru o singura ocazie - sa oficieze pe un altar improvizat sfanta mesa, acolo unde aceasta a fost oranduita de Isus.
Cel de-al doilea loc sfant este, potrivit arhiepiscopului Jakubinzi, inaltimea Golgota (cuvant ebraic insemnand "Capatana", in latina - Calvar), unde a stat crucea. "Oficierea Liturghiei Sfinte Catolice este posibila numai la doi metri de locul Crucii, pe altarul mic al statiunii XIII. De la Golgota, Cristos este de nedespartit de Cruce", se mai arata in mesajul arhiepiscopului romano-catolic de Alba Iulia.
Cel de-al treilea loc sfant important este, in opinia prelatului, in Basilica Sfantului Mormant: insusi Mormantul Sfant. "Sfantul Iosif din Arimatea a pregatit mormantul pentru el insusi si nimeni nu a zacut inca acolo. Mormintele celor bogati scobite in stanca erau doar vremelnice. Dupa un timp ramasitele faramitate au fost puse in osarii si fixate in peretele mormantului stancos, cum se procedeaza si azi cu urnele. Astfel in mormant putea fi asezat urmatorul trup neinsufletit. In lume sunt multe morminte goale, deoarece dintotdeauna au existat hoti de morminte. Doar doua morminte sunt goale deoarece cei inmormantati in ele au inviat si s-au ridicat la ceruri. Ambele morminte sunt in Ierusalim: mormantul Domnului nostru Isus Cristos si mormantul Fecioarei Maria in valea Kedronului", explica arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, in mesajul transmis, duminica, tuturor credinciosilor catolici.
Arhiepiscopul i-a indemnat pe credinciosi sa sarbatoreasca cu bucurie, pentru ca sarbatoarea Pastelui este premergatoarea bucuriei vesnice aici pe pamant.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii