BOR Prezenta preotilor in consiliile locale si judetene, acceptata daca este in folosul comunitatii
BOR: Prezenta preotilor in consiliile locale si judetene, acceptata daca este in folosul comunitatii
14 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
749
Marime text
Sfantul Sinod al BOR a "nuantat" hotararea anterioara de a interzice implicarea clerului in politica partinica, permitand preotilor, in anumite conditii, sa desfasoare activitate decizionala in consiliile locale si judetene, apreciind ca actiunile lor pot fi benefice pentru comunitate. "Experienta ultimilor ani a determinat Sfantul Sinod sa nuanteze hotararea sa anterioara de a interzice implicarea clerului in politica partinica, permitand, totusi, preotilor, in anumite conditii, sa desfasoare activitate decizionala in Consiliile locale si judetene. Daca experienta anilor viitori va arata ca hotararea Sfantului Sinod este benefica pentru viata comunitatilor locale, firesc, aceasta va fi mentinuta, in caz contrar, ea va fi revizuita", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane remis, joi, agentiei MEDIAFAX.
Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) sustine ca este "constienta de riscul unei posibile secularizari" a comportamentului preotilor activi in Consiliile locale si judetene, dar si de posibilele avantaje ale influentei pozitive pe care acestia o pot exercita asupra celorlalti consilieri, "daca acestia au o viata spirituala intensa si un simt practic". "Prin urmare, consideram ca este prematur sa emitem judecati radicale si pripite inainte de a vedea roadele acestei misiuni sociale a preotului", se mai arata in comunicatul citat.
Patriarhia Romana a facut aceste precizari dupa ce in mass-media au aparut mai multe comentarii privind hotararea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a permite candidatura preotilor numai ca independenti si numai pentru Consiliile locale si Consiliile judetene, cu aprobarea episcopilor lor. "Remarcam faptul ca persoanele care au publicat materiale de presa pe aceasta tema mentioneaza ca atitudinea Bisericii Ortodoxe Romane difera de cea a Bisericii Romano-Catolice si a Cultului musulman, in timp ce ignora celelalte culte recunoscute din Romania care sunt de acord si practica implicarea deserventilor de cult in Consiliile locale si judetene. Aceasta situatie se regaseste, cu prioritate, in Transilvania unde in Consiliile locale sau judetene sunt mai ales reprezentanti ai cultelor protestante si neoprotestante. Pana in prezent, nu avem informatii ca activitatea personalului deservent al altor culte in Consiliile locale si judetene ar fi fost defavorabila cultelor respective sau comunitatilor locale", precizeaza sursa citata.
Patriarhia Romana mai arata, in comunicat, ca Hotararea Sfantului Sinod nr. 410/2004 de a interzice implicarea clerului in politica a fost luata in urma unor propuneri venite din Transilvania.
"Acum, insa, pe baza experientei acumulate in ultimii ani, propunerea de a se permite preotilor sa candideze ca independenti in Consiliile locale si Consiliile judetene a venit tot din Transilvania. Hotararea de a permite preotilor sa se implice, numai ca independenti si numai in Consiliile locale si judetene, a fost luata tot de catre Sfantul Sinod, Patriarhia Romana fiind receptiva la propunerile ierarhilor tocmai pentru ca acestia cunosc foarte bine problemele cu care se confrunta comunitatile locale din eparhiile lor", se precizeaza in comunicatul BOR.
Sfantul Sinod va analiza daca decizia din martie 2008 a fost benefica sau nu pentru comunitate.
Preotii pot participa la alegeri ca independenti pentru functiile de consilier local sau consilier judetean, cu aprobarea ierarhului superior, dar nu pentru functiile de primar, potrivit unei decizii a Sfantului Sinod BOR de saptamana trecuta.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii