Campania electorala pentru alegerile locale incepe oficial pe 2 mai
Campania electorala pentru alegerile locale incepe oficial pe 2 mai
02 May, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1287
Marime text
Campania electorala pentru alegerile locale din iunie incepe vineri si va dura 30 de zile, punctul terminus fiind cu o zi inaintea primului tur de scrutin, respectiv in 31 mai, la ora 7.00.
Conform legii, candidatii ar trebui sa organizeze activitati de campanie doar in aceasta perioada. Tot in acest interval sunt permise afisajul electoral si organizarea de emisiuni radio-tv in acest scop.
In campania electorala, candidatii, partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale, precum si cetatenii au dreptul sa isi exprime opiniile in mod liber si fara nicio discriminare, prin mitinguri, adunari, utilizarea televiziunii, radioului, presei si a celorlalte mijloace de informare in masa.
Legislatia in vigoare stabileste ca, in aceasta perioada, se asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii. Spatiile pot fi amplasate la sediul primariei, in scoli, universitati, case de cultura, camine culturale si cinematografe si se asigura pe baza de intelegere cu privire la cheltuielile de intretinere. In schimb, este interzisa organizarea actiunilor de campanie electorala in unitatile militare, precum si in unitatile de invatamant in perioada desfasurarii cursurilor.
Conform unei hotarari a Biroului Electoral Central (BEC), in timpul campaniei electorale, partidele si candidatii pot imparti materiale de propaganda cum ar fi: afise, pliante, carti postale, ilustrate, brichete, chibrituri, calendare, cani, galeti, caiete, pixuri, sepci, tricouri, esarfe, fulare, insigne, ecusoane, fanioane, stegulete, dar nu si obiecte care "au o valoare economica semnificativa" si nici alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun. Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori astfel de bunuri in timpul campaniei electorale, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Legea mai stabileste ca prefectii si subprefectii nu pot candida si nu pot participa la actiunile din campania electorala, sub sanctiunea demiterii din functie, decat in situatia in care demisioneaza cu cel putin 50 de zile inaintea datei alegerilor.
Primarii au obligatia ca pana la inceperea campaniei sa stabileasca locurile speciale de afisaj electoral, in functie de numarul de candidati. De altfel, numai in Bucuresti au fost stabilite cateva sute de locuri pentru amplasarea de panouri. Conform legii, aceste locuri trebuie sa fie situate in zone frecventate de cetateni, fara stanjenirea circulatiei pe drumurile publice si a celorlalte activitati din localitatile respective. Dimensiunea maxima a unui afis electoral este de 5x3 metri.
In ceea ce priveste emisiunile de radio si de televiziune, radiodifuzorii publici si privati sunt obligati sa asigure desfasurarea unei campanii electorale echitabile, echilibrate si corecte pentru toate formatiunile si pentru toti candidatii. Informatiile legate de alegeri si campanie pot fi prezentate numai in emisiuni informative, emisiuni si dezbateri electorale.
In cazul posturilor publice, durata participarii partidelor si a candidatilor la astfel de emisiuni se calculeaza de SRR si SRTV in baza listelor de candidati transmise de Biroul Electoral Central. Pana in acel moment, la emisiuni electorale vor avea acces formatiunile reprezentate in Legislativ, in functie de ponderea lor parlamentara. Formatiunile neparlamentare au acces la serviciile publice nationale de radiodifuziune si de televiziune numai daca depun liste complete de candidati in cel putin 50% din circumscriptiile electorale din 15 judete. Candidatii independenti au acces la astfel de emisiuni intr-un interval de timp de cel mult 5 minute, insumate pe intreaga durata a desfasurarii campaniei electorale. In schimb, candidatii care detin deja functii publice pot aparea in emisiunile informative in probleme legate de exercitarea functiei lor.
In emisiunile care au caracter electoral este interzisa combinarea de culori, semne grafice sau sunete care sa evoce simbolurile nationale ale Romaniei ori ale altui stat.
Referitor la sondajele de opinie, legea stabileste ca la difuzarea lor, acestea trebuie insotite de urmatoarele informatii: denumirea institutiei care a realizat sondajul; data sau intervalul de timp in care a fost efectuat si metodologia utilizata; dimensiunea esantionului si marja maxima de eroare; cine a solicitat si cine a platit realizarea sondajului. Cu 48 de ore inainte de ziua alegerilor este interzisa difuzarea de sondaje.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii