CMR cere lui Olteanu sa rediscute amendamentele privind Comisia de Malpraxis
CMR cere lui Olteanu sa rediscute amendamentele privind Comisia de Malpraxis
11 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1031
Marime text
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, in care ii solicita rediscutarea amendamentelor privind Comisia Malpraxis a Autoritatii de Sanatate Publica, intrucat "aceasta este transformata intr-o instanta speciala".
"Intelegem ca intr-un an electoral foarte multe decizii se iau pentru a satisface unele dorinte ale electoratului si este mai usor este sa arunci anatema asupra unui corp profesional insuficient, obosit, prost platit, care tine sistemul de sanatate in viata prin eforturi supranaturale, decat sa elaborezi acte legislative rationale, dar si in aceste conditii trebuie sa existe limite", se arata in scrisoarea semnata de prof.dr. Vasile Astarastoae.
Presedintele CRM afirma ca a luat act "cu stupoare de o serie de amendamente propuse de Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor la Ordonanta de Urgenta 20/2007", care in opinia Colegiului sunt anticonstitutionale si vor afecta grav desfasurarea activitatii medicale din Romania.
"Desi aceste amendamente se refera la activitatea Colegiului Medicilor din Romania, noi nu am fost consultati cum ar fi normal intr-o tara civilizata, chiar daca legea nu cere imperios acest lucru", spune medicul.
Sursa citata apreciaza ca, daca CMR ar fi fost consultat in procesul de elaborare a proiectului acestei legi, o serie de probleme cu care se confrunta corpul medical si-ar fi putut gasi o rezolvare legislativa.
"Dintre aceste probleme enumeram: lipsa personalului de specialitate ca urmare a intensificarii fenomenului migrarii, practica neunitara in solutiile de jurisdictie, confuzia institutionala in ceea ce priveste cazurile de malpraxis (in prezent, exista institutii paralele, o comisie de malpraxis la nivelul ASP si altele la nivelul CMR atat la judete, cat si la nivel national), inexistenta unor proceduri administrative la nivelul unitatilor sanitare, care sa reduca numarul de cazuri de malpraxis", etc.
Potrivit unui amendament propus de Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, Comisia de Malpraxis a Autoritatii de Sanatate Publica este transformata intr-o instanta speciala care judeca si da decizii in probleme de responsabilitate civila, "lucru interzis in mod expres de Constitutia Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa al CMR, remis duminica agentiei MEDIAFAX.
"Comisia de malpraxis trebuie sa ramana o comisie de mediere care sa realizeze reconcilierea partilor (medic, pacient si societatea de asigurari) si sa evite in privinta despagubirilor calea judecatoreasca. Amendamentele propuse de Comisia de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor la Ordonanta de Urgenta 20/2007 sunt anticonstitutionale si vor afecta grav desfasurarea activitatii medicale din Romania. Amendamentele propuse introduc prezumtia de vinovatie pentru cetatenii a caror singura vina este aceea ca au ales sa practice medicina. Daca se accepta o asemenea prevedere inseamna ca oricine poate sa faca o reclamatie si fara ca aceasta sa fie analizata, medicul sa devina muritor de foame, deoarece i se suspenda contractul de munca", sustine presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae.
In amendamentul de la articolul 670, alineatul 2, prevede: "Urmare a primirii sesizarii formulate de persoanele prevazute la al. 1, Comisia are obligatia de a comunica conducerii unitatii, al carei salariat este cel impotriva caruia s-a facut sesizarea, decizia cu privire la suspendarea Contractului individual de munca al acestuia pe toata durata derularii cercetarii".
In opinia CMR, o asemenea ancheta complexa legata de malpraxis poate dura si ani (in SUA, durata medie este de 2,6 ani).
Atat Constitutia Romaniei, cat si decizia Curtii Constitutionale 51/2008 (prin care Legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala, tocmai pentru ca s-a substituit unei instante prin verdictele date privind colaborarea cu fosta Securitate-n.r.) interzic crearea unor instante speciale, subliniaza CMR.
Comisia de Disciplina a CMR analizeaza si da decizii referitor strict la raspunderea disciplinara, la comportamentul medicilor care sunt membrii in Colegiul Medicilor si nu se subroga in atributii puterii judecatoresti.
"Colegiul Medicilor din Romania nu va accepta o asemenea aberatie juridica, cum este cea propusa si de aceea solicitam retrimiterea la Comisie si rediscutarea, impreuna cu reprezentantii autorizati ai Colegiului Medicilor din Romania. In caz contrar, vom face apel la toate mijloacele legale pe plan intern si international pentru anularea acestui capitol de lege", a adaugat prof. Astarastoae.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii