CNA vrea ca TV5 sa fie singurul post public din strainatate difuzat obligatoriu de cablistii romani
CNA vrea ca TV5 sa fie singurul post public din strainatate difuzat obligatoriu de cablistii romani
22 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
912
Marime text
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) va comunica, in urmatoarea perioada, cablistilor din Romania, intervalul de timp in care trebuie sa inceapa sa retransmita in mod obligatoriu postul TV5, a declarat pentru MEDIAFAX Rasvan Popescu, presedintele Consiliului.
Toti operatorii de cablu din Romania trebuie sa retransmita obligatoriu, incepand din acest an, postul TV5, potrivit unei modificari aduse la Legea audiovizualului 504 din 2002 si publicata in Monitorul Oficial. Potrivit Legii 364 din 28 decembrie 2007, care a modificat Legea audiovizualului nr.504 din 2002, "distribuitorii de programe televizate, indiferent de modalitatea de transmisiune, trebuie sa includa in mod obligatoriu in grila de programe si sa difuzeze la momentul transmiterii si in integralitatea lor programele televizate finantate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internationale". Legea prevede ca "refuzul sau omisiunea de transmitere a acestor programe" se sanctioneaza cu retragerea licentei de difuzare sau cu amenda contraventionala, acordate cablistilor.
Rasvan Popescu, presedintele CNA, a anuntat, in sedinta de joi a Consiliului, ca Ministerul Afacerilor Externe a transmis Consiliului o informare prin care sustine ca, in momentul de fata, exista un singur angajament semnat de Romania in acest sens, el vizand postul francofon TV5. Ca urmare a acestui fapt, CNA trebuie sa le comunice cablistilor din Romania un interval de timp in care sa intre in legalitate si sa retransmisa in mod obligatoriu televiziunea francofona.
In plus, potrivit lui Popescu, CNA vrea ca in proiectul de modificare al Legii audiovizualului la care lucreaza in prezent sa elimine obligativitatea ca operatorii de cablu romani sa retransmita si alte posturi din strainatate, finantate din fonduri publice.
"Am intrebat Ministerul Afacerilor Externe ce posturi de televiziune din Uniunea Europeana ar intra sub incidenta modificarilor legii (Legea 364 din 28 decembrie 2007, n.r.) si ni s-a raspuns ca singurul post pentru care exista un angajament al Romaniei in cadrul tarilor francofone este de sustinere a postului TV5, la care s-au angajat toate tarile francofone. Raspunsul urmeaza sa-l comunicam cablistilor. In acelasi timp, ne propunem ca, prin modificarea la care lucram la legea actuala, sa incercam sa scoatem din lege referirea la posturile din fonduri publice care ar deveni in acest fel obligatorii la retransmisie pe teritoriul Romaniei in , deci cablistii ar fi obligati sa preia orice post public, potrivit modificarii legii. Este o modificare nefericita, ea trebuie limitata strict la posturile in legatura cu care exista acorduri interguvernamentale. Ori, in cazul de fata, vorbim doar de TV5", a declarat Rasvan Popescu.
El nu a precizat ce se va intampla in cazul in care Romania va semna si alte acorduri internationale, similare celui cu TV5. Popescu nu a precizat nici ce se va intampla in cazul in care se va crea un holding din televiziunile TV5 si France 24, asa cum s-a anuntat in presa franceza. "Deocamdata, macar sa putem scapa de toata aceasta parte de balast din lege care este obligativitatea de a introduce in cablu tot ce inseamna posturi din fonduri publice", a mai spus seful CNA.
Rasvan Popescu a mai precizat ca se va stabili o perioada in care operatorii de cablu sa poata sa-si modifice grilele de programe, astfel incat sa includa si TV5. "O sa cautam sa existe o perioada tranzitorie in care sa se poata alinia, pentru ca nici pentru ei nu e simplu sa-si schimbe grila, iar grila trebuie notificata la CNA. Insa una peste alta, nu avem incotro", a mai precizat Rasvan Popescu.
TV5 a intrat in "must carry"-ul romanesc printr-o modificare adusa Legii audiovizualului in 2007, intre Craciun si Anul Nou. Modificarea legislativa nu a fost promovata de CNA, ci de un grup de parlamentari romani, format din senatorii PSD Aristide Roibu si Razvan Theodorescu, senatorul UDMR Peter Eckstein, senatorul PNL Radu Campeanu, senatorul PC Irinel Popescu si deputatul PD Cristian Radulescu.
Radu Petric, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu (ACC) din Romania, a spus atunci ca aceasta modificare adusa Legii audiovizualului, in "prag de Sarbatori", deschide "o portita periculoasa", pentru ca toate posturile publice din statele membre ale Uniunii Europene pot cere sa fie incluse in grila cablistilor din Romania. "Ne putem trezi cu unul sau mai multe canale de stat din Uniunea Europeana ca vor sa intre in grilele operatorilor de cablu din Romania. Nu cred ca exista alte state care procedeaza asa cum procedeaza Romania, nu cred ca televiziunile publice din Romania beneficiaza de o situatie similara in Franta. TV5 este doar varful de lance a aceste modificari pentru ca a cerut deja sa fie retransmis obligatoriu, nu vad de ce nu vor dori si alte televiziuni sa beneficieze de acelasi tratament", a spus Radu Petric.
De aceeasi parere cu Petric a fost si George Chirita, director al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA). "S-a invocat criteriul francofoniei. Se creeaza astfel un precedent, intrucat pot fi invocate alte situatii similare, prin care societatile de cablu sunt obligate sa accepte astfel de canale", a explicat George Chirita.
La polul opus s-a aflat Antoine Bagnaninchi, agent TV5 Romania. "Nu stiam ca s-a aprobat, stiam ca se discuta. Este o veste foarte buna, dar asta nu este decat primul pas. Vom face tot ce trebuie pentru a atrage mai mult public. In prezent, avem subtitrare 15-20 de ore pe saptamana si incercam ca pana la toamna sa fie subtitrate filmele si emisiunile care nu sunt in direct. Evident, nu o sa putem avea niciodata subtitrare 100% pentru TV5, intrucat avem multe emisiuni in direct", a sustinut Antoine Bagnaninchi.
Postul TV5, prezent pe piata romaneasca din 1991, a fost scos, in 2006, din grilele de programe ale UPC, ceea ce a dus la mai multe plangeri ale abonatilor. Postul a fost inlocuit de operatorul de cablu UPC cu televiziunea de filme MGM, ulterior televiziunea reintrand in oferta operatorului.
In momentul de fata, se lucreaza la un proiectul de reforma a audiovizualului extern francez, sustinut de presedintele francez Nicolas Sarkozy, preconizandu-se crearea unui holding care sa includa TV5Monde, France 24 si postul de radio RFI, care va fi condus de Alain de Pouzilhac si Christine Ockrent.
Potrivit site-ului televiziunii francofone, peste 176 de milioane de case receptioneaza TV5 Monde, prin cablu sau satelit, 24 de ore din 24, avand o audienta de 25 de milioane de telespectatori zilnic. Astfel, TV5 este, alaturi de MTV si CNN, una dintre cele cele mai mari retele de televiziune la nivel mondial. Programele TV5, cea mai importanta televiziune francofona din lume, care este finantata de cinci tari - Franta, Comunitatea franceza din Belgia, Elvetia, Canada si guvernul provinciei Quebec.
CNA a votat, in sedinta de joi, jumatate dintre amendamentele aduse la Legea audiovizualului, in vederea corelarii ei cu noua Directiva europeana a audiovizualulu, urmand ca luni sa continue discutiile pentru un vot final asupra proiectului legislativ. Textul final va fi prezentat spre consultare Ministerului Culturii si Cultelor, urmand ca ulterior sa intre in dezbaterea Parlamentului.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii