Doi romani si-au implinit visul de a deveni germani
Doi romani si-au implinit visul de a deveni germani
09 Jan, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
767
Marime text
Lavinia si Alexandru Radu au devenit dupa doisprezece ani cetateni germani, spre imensa lor bucurie ca traiesc in sfarsit oficial in tara unde se simt la ei acasa, scrie publicatia germana online Main-Rheiner.
"Ne-am dorit sa fim germani", spune Alexandru Radu. Tanarul de 28 de ani este mandru sa apartina de acum oficial acelei tari in care el se simte bine. Ei sunt insa germani de abia de o luna de zile, dupa ce au fost oficial naturalizati la administratia districtuala din localitatea unde au domiciliul, Alzey (landul Rheinland-Pfalz/Renania Palatinat). Sotii Radu au crescut ambii in Romania, dar traiesc de doisprezece ani in Germania si se considera cetateni germani integrati in societate. "In interiorul nostru noi stim insa ca suntem romani. E o chestiune de sange", spune Lavinia. Asa ceva nu se poate schimba dintr-o lovitura, chiar daca avem in mana documentele verzi, cu stampila oficiala a districtului si cu vulturul german, care atesta cetatenia germana.
Radu Alexandru, specialist in sisteme de incalzire centrala si aerisire, i-a urmat in 1995 mamei lui si tatalui adoptiv in Germania si a mers sase luni la un curs intensiv de limba germana. Apoi i s-au oferit mai multe posibilitati de instruire, astazi el lucrand la un depozit in localitatea Woellstein. "Sa ai o asemenea performanta in Romania este greu", spunea el, "economia stagneaza acolo". Lavinia Radu, care lucreaza in localitatea Alzey tot la un depozit, a terminat aici liceul. "Traim deja de multa vreme aici (in Germania) si vrem sa ramanem si sa ne integram in societate", afirma Alexandru. "Copiii nostri trebuie sa aiba ceea ce noi nu am avut acasa", adauga el.
Drumul parcurs de la depunerea solicitarii de naturalizare, la administratia districtuala, pana la acordarea cetateniei de catre consilierul districtual a durat trei luni, insa nu a fost prea greoi. Cuplul avea deja documentele personale de identificare din vremea casatoriei in Germania, acum sapte ani. A mai fost nevoie ca ei sa semneze o declaratie cum ca nu subscriu unor ideologii teroriste, o chestiune pur formala mai ales ca, "dupa cateva randuri a devenit clar ca nu apartinem acestei categorii", spunea Alexandru. Ei nu au mai avut nevoie insa sa absolve testul de limba, care de curand se numara printre conditiile de acordare a cetateniei, dat fiind ca educatia scolara absolvita in Germania si faptul ca au mers la scoala acolo reprezentau deja o confirmare a cunoasterii limbii.
Impreuna cu alti 16 candidati la cetatenia germana, sotii Radu au fost instruiti si in ce priveste drepturile si indatoririle unui cetatean german. "Ceremonia de acordare a cetateniei a fost frumoasa", povestea Lavinia, "acompaniata de un mic concert si de sampanie la sfarsit". Cartea de identitate germana aduce multe avantaje. Acum ei pot obtine mai usor un credit bancar si la fel si un loc de munca. Ei sunt insa in continuare priviti de ceilalti germani ca Auslaender-i (straini dar cu o anumita nuanta peiorativa, in germana), mai ales din cauza accentului est-european. "Atunci insa cand auzim cuvinte prostesti raspundem cu aceeasi moneda", a spus cu o grimasa Alexandru. "In Germania totul este foarte birocratic iar oamenii intrucatva reci", opina Radu, Lavinia adaugand insa ca vecinii si colegii sunt foarte draguti.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii