Etnografii sustin ca o autostrada sterge identitatea localitatilor
Etnografii sustin ca o autostrada sterge identitatea localitatilor
21 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
833
Marime text
Etnologii s-au gandit ca localitatile care vor fi langa autostrada care va trece pe la Brasov ar trebui cercetate, pentru ca, odata cu finalizarea lucrarii, pot aparea o serie de schimbari in modul de viata, dar si al obiceiurilor din aceste localitati, a declarat, joi, pentru Rompres, directorul Muzeului de Etnografie din Brasov, Ligia Fulga.
"Consideram ca, in timp, aceste localitati isi vor pierde din identitate, pentru ca viata moderna vine peste noi si, in cativa ani, nu o sa mai putem spune nimic despre aceste localitati, din punct de vedere etnologic. De aceea, consemnarea acestor nuclee de tip identitar, cum este costumul, ceata de feciori, obiceiurile de nunta sau de inmormantare au fost in atentia cercetatorilor brasoveni si bucuresteni", a precizat Ligia Fulga, care a prezentat, joi, proiectul etnografic "Sate Contemporane din Romania - Mandra", inceput in urma cu doi ani, proiect de anvergura nationala care a inceput odata cu lucrarile la autostrada Bucuresti-Brasov.
Un grup de locuitori din Mandra, localitate care participa la proiect, au prezentat, joi, la Muzeul de Etnografie, o parte din traditiile zonei, costumul popular, obiceiurile.
In urmatoarele trei luni, la muzeu vor veni locuitori ai satelor Halmeag si Sona apartinatoare comunei Mandra, dar si locuitori ai comunei Sercaia, toate aflate langa municipiul Fagaras, unde se mai pastreaza obiceiurile si traditiile.
Partenerii proiectului initiat de directorul Muzeului de Etnografie din Brasov, Ligia Fulga, sunt Universitatea Bucuresti, Fondul Cultural National, Ministerul Culturii si Cultelor si Consiliul Judetean Brasov.
In 2007, proiectul a fost preluat si de judetul Mures, iar din acest an, de judetul Cluj. "Cred ca este nevoie sa ne implicam mai mult in viata comunitatii. Traditiile, modul de viata, obiceiurile trebuie pastrate si transmise mai departe. Proiectul aduce beneficii si in plan profesional, in sensul ca formeaza tineri etnologi, care sunt interesati sa faca cercetare in teren", a tinut sa sublinieze directorul Muzeului de Etnografie din Brasov.
Un alt proiect la care lucreaza in prezent Fulga este infiintarea, la Brasov, a Muzeului Civilizatiei Urbane, care va fi deschis, probabil, peste un an si jumatate.
Scris de: {autor}RMP{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii