Greva feroviarilor anuntata pentru miercuri e nejustificata, cerem o alta runda de negocieri
Greva feroviarilor anuntata pentru miercuri e nejustificata, cerem o alta runda de negocieri
01 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
710
Marime text
Ministerul Transporturilor considera greva unei parti a feroviarilor, anuntata pe 5 martie, nejustificata, considerand ca ultima oferta de majorare a salariilor cu 13 la suta este una "corecta si se incadreaza in politica salariala la nivel national", dar solicita inainte o alta runda de negocieri.
"Ultima oferta facuta feroviarilor de Ministerul Transporturilor (MT) si de Ministerul Economiei si Finantelor in 19 februarie prevede o crestere salariala de peste 13 la suta fata de castigul mediu din 2007, iar raportat la salariile din octombrie 2007, aceasta crestere inseamna o majorare de peste 21 de procente. Oferta facuta este una corecta si se incadreaza in politica salariala la nivel national pe anul 2008", informeaza un comunicat al MT, remis, vineri, MEDIAFAX.
In opinia reprezentantilor MT, declansarea grevei de avertisment in intervalul orar stabilit de sindicatele feroviare (7.00-9.00) ar produce pagube materiale majore si perturbari in traficul feroviar.
"De aceea, inainte de declansarea protestului se doreste o noua runda de negocieri in care va fi solicitata revizuirea sau reconsiderarea pozitiei sindicatelor. Acest demers are ca scop evitarea producerii unor pagube materiale companiilor feroviare", potrivit sursei citate.
Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial (FNFMC) organizeaza, in 5 martie, o greva de avertisment, cerand majorarea salariilor astfel incat salariul minim brut de baza sa fie 500 de lei de la 1 ianuarie si 570 de lei de la 1 mai, precum si imbunatatirea conditiilor de munca.
Sindicalistii au hotarat continuare conflictului de munca, stabilind deja greva de avertisment pentru 5 martie, intre orele 7.00 si 9.00, urmand ca ulterior sa hotarasca si data grevei generale.
"Obiectul conflictului de munca este divergenta la negocierea anuala obligatorie privind salariile si conditiile de munca. Noi am propus ca Guvernul sa recunoasca oferta facuta in 30 ianuarie, materializand-o intr-un act aditional la Contractul Colectiv de Munca care sa prevada valoarea salariului minim brut de baza (clasa1) de 500 de lei pana la 30 aprilie si 570 de lei de la 1 mai, cu respectarea coeficientilor actuali de ierarhizare", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, presedintele FNFMC, Gheorghe Popa.
Acesta a adaugat ca sindicalistii solicita si elaborarea unui program coerent de imbunatatire a conditiilor de munca "cu termene si responsabilitati bine definite".
Liderii celorlalte federatii ale feroviarilor nu au decis inca daca se alatura celor din Miscare Comercial, spunand ca nu au deocamdata baza legala, respectiv numarul de semnaturi ale salariatilor.
"Nici nu se pune problema sa stam de-o parte si sa admiram peisajul, vom anunta ce vom hotari in timp util", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, presedintele Federatiei Elcatel, Ionel Socaciu.
Sindicatele din domeniu sunt nemultumite de oferta de majorare salariala de patru la suta din 1 aprilie si alte patru procente de la 1 octombrie, raportat la salariul din decembrie anul trecut. Ei sustin ca, anterior, administratiile fusesera de acord cu o crestere la 500 de lei de la 1 ianuarie si 570 de lei de la 1 mai, insa aceasta oferta nu a mai fost respectata dupa ce, Guvernul a adoptat Memorandumul privind dimensionarea cheltuielilor salariale pentru operatorii economici monitorizati, limitate la o medie de opt la suta fata de anul 2007.
Nemultumiti de schimbarea ofertei de majorare a salariilor, in 1 februarie, la ora 7.00, feroviarii au declansat o actiune de protest. Astfel, timp de trei ore, trenurile nu au mai plecat din gari, iar casele de bilete au fost inchise, protestul acestora ducand la nemultumiri ale calatorilor care s-au vazut nevoiti sa astepte mai multe ore pana la reluarea traficului feroviar.
Circulatia trenurilor a fost reluata dupa trei orei, iar liderii federatiilor sindicale feroviare anuntat ca actiunea a fost una voluntara.
Aproape 300 de trenuri, din care 194 de calatori si 96 de marfa, precum si aproximativ 20.000 de calatori au fost afectati de actiunea angajatilor feroviari, spuneau reprezentantii companiilor feroviare.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, sustinea ca oprirea circulatiei trenurilor nu a fost o miscare spontana de protest, pentru ca a debutat simultan in toata tara si a fost reluata tot simultan, la aceeasi ora, adaugand ca aceasta forma de protest este ilegala. Ministrul Transporturilor precizat ca este imposibil de crezut ca aproximativ doua mii de angajati au comunicat intre ei astfel incat sa-si sincronizeze incetarea si reluarea activitatii simultan.
In opinia ministrului, refuzul indeplinirii obligatiilor de serviciu de catre o parte a angajatilor celor trei companii de cai ferate a fost coordonat de liderii sindicali. Orban anunta atunci ca va fi facut un control in privinta protestului feroviarilor, iar cei care vor fi gasiti vinovati, vor fi sanctionati.
In 4 februarie, federatiile au notificat administratiile societatilor feroviare referitor la conflictul de interese, acesta fiind primul pas pentru declansarea unor actiuni de protest legale.
Liderii sindicalistilor din transportul feroviar au avut o ultima intalnire cu reprezentantii Guvernului si cu cei ai companiilor feroviare in 5 februarie, insa nu s-a ajuns la un rezultat concret in privinta cererilor lor.
Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, declara atunci ca orice crestere trebuie sa aiba la baza si venituri suplimentare, dand ca exemplu reducerea circulatiei la negru, cresterea taxei de acces pe infrastructura si alte masuri pentru cresterea volumului de marfuri si calatori pe caile ferate.
Premierul Calin Popescu Tariceanu sustinea ca in Compania Nationala de Cai Ferate se inregistreaza pierderi si aceasta functioneaza "din greu" pe baza de subventii, iar o majorare salariala la nivelul solicitat de catre liderii sindicatelor feroviare este greu de acceptat fara o restructurare a companiei.
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala, spunea ca trebuie sa aiba loc de urgenta o intalnire cu ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, pentru gasirea unor solutii de crestere a veniturilor.
Presedintele Federatiei Elcatel, Ionel Socaciu, sustinea ca orice restructurare la CFR care presupune concediere colectiva este exclusa, facand referire la o afirmati e premierului Calin Popescu Tariceanu, potrivit careia o majorare mai mare de 8% este posibila doar in cazul unei restructurari.
Sindicalistii sunt dispusi in continuare la negociere, sperand sa gaseasca intr-un final o solutie de majorare a salariilor pentru cei pe care ii reprezinta fara sa fie nevoiti sa recurga la ultimul pas, respectiv greva generala..
Totodata, Voicu Sala sustinea ca sindicalistii ar fi de acord cu o restructurare a Companiei Nationale de Cai Ferate asa cum a propus premierul Tariceanu, dar cer ca aceasta sa nu fie facuta la nivelul personalului de executie, unde deja exista un deficit. El adauga ca sindicatele din transportul feroviar asteapta din partea Guvernului un plan de restructurare a Companiei Nationale de Cai Ferate.
Revendicarile privind majorarea salariilor sunt sustinute de Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial, Federatia Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Federatia Nationala Drum de Fier, Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane, Federatia Nationala Sindicala Elcatel, Federatia Automatizari Feroviare si Federatia Transportatorilor Feroviari.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii