Inspectorii sociali incep joi primele controale la institutii de asistenta sociala
Inspectorii sociali incep joi primele controale la institutii de asistenta sociala
06 Mar, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1355
Marime text
Inspectorii sociali incep, joi, primele controale la institutiile care ofera servicii de asistenta sociala si medicala pentru persoanele cu handicap, copii si batrani, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, inspectorul general de stat Maria Muga.
Potrivit inspectorului general de stat de la Inspectia Sociala (IS), Maria Muga, misiunile de control vor incepe joi si vor fi finalizate la sfarsitul lunii aprilie, acestea fiind primele inspectii sociale pe teren facute in Romania.
Maria Muga a precizat ca a semnat deja trei ordine nationale de inspectie care vizeaza trei teme majore, respectiv verificarea statutului institutiilor medico-sociale, a standardelor de calitate a serviciilor pentru copii furnizate de organizatiile neguvernamentale si a serviciilor private pentru persoanele cu handicap.
Secretarul general de stat a mai spus ca cele opt inspectorate regionale vor efectua misiunile de inspectie pana la finalul lunii aprilie, ultima zi a lunii fiind termenul limita pana la care Inspectia Sociala trebuie sa primeasca rapoartele din toate regiunile.
"Unitatile medico-sociale sunt institutii cu probleme serioase in momentul acesta, incepand de la persoanele gazduite in aceste institutii, la serviciile medico-sociale, la sursele de finantare, multe dintre ele fiind la consiliile locale, iar in ceea ce priveste ceilalti furnizori de servicii, respectiv ONG-urile cu servicii pentru copii sau ONG-urile care furnizeaza servicii pentru persoanele cu handicap, aici vom verifica standardele de calitate ale serviciilor si modul in care sunt gestionate fondurile. De asemenea, vom vedea calitatea personalului si modul in care sunt dotate, daca respecta standardele de dotare pentru fiecare tip de serviciu in parte", a declarat Maria Muga.
Ea a mai spus ca echipele de control vor fi formate din minim doua persoane, care vor avea o copie a ordinului de misiune, iar daca nu li se va permite efectuarea controlului, institutiile respective vor fi reclamate la Politie sau la organele de urmarire penala, acest lucru fiind prevazut prin lege.
"Acolo unde este nevoie vom apela la specialistii din Directiile de Sanatate Publica sau la economisti, finantisti in functie de ceea ce se va constata. Ca finalitate a inspectiei, avem posibilitatea sa propunem ridicarea licentierii sau acreditarii furnizorului de serviciu social sau anuntarea organelor de control, altele decat Inspectia Sociala, respectiv Garda Financiar, Curtea de Conturi sau organele de urmarire penala, dupa caz", a precizat Muga.
Inspectorul general de stat a adaugat ca a solicitat sprijinul autoritatilor locale, inspectorii regionali anuntand deja la nivelul primariilor, prefecturilor si consiliilor judetene aceste controale. De asemenea, din echipele de control pot face parte si experti observatori, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale.
La verificarea serviciilor sociale vor participa toti inspectorii sociali de la nivel national, aproximativ 300 de persoane, numarul de personal fiind insa subevalut, potrivit inspectorului general adjunct de la IS, Cristian Spirescu.
"Franta are aproximativ 11.000 de inspectori sociali, noi avem 300 la nivel national, cam trei inspectori pe judet", a precizat Spirescu.
Maria Muga a mai precizat ca misiunile de inspectie se vor desfasura simultan in toate judetele tarii. In total, urmeaza sa fie verificate 58 de unitati medico-sociale, 120 de servicii pentru ingrijirea copilului oferite de organizatii nonguvernamentale si 25 de centre pentru adultii cu handicap administrate de institutii private.
"Acesta este numarul total la nivelul tarii si se constata ca sunt foarte putine servicii la nivelul furnizorilor privati in raport cu nevoile reale", a subliniat inspectorul general.
In ce priveste unitatile medico-sociale, IS intentioneaza sa realizeze un raport mai amplu de evaluare, la nivel national, comandat de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Aceste institutii fac de mult timp obiectul unor discutii intre Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii Publice, privind cadrul legal care nu reglementeaza suficient regimul juridic al acestor unitati.
De asemenea, IS isi propune sa analizeze, la nivel national, situatia persoanelor incadrate intr-un grad de handicap, intrucat, in ultimele saptamani, numarul sesizarilor privind acest aspect a crescut.
"In ultimele doua - trei saptamani am primit mai multe sesizari referitoare la incadrarea in grad de handicap. Rude sau vecini reclama persoane care beneficiaza de avantajele incadrarii intr-un grad de handicap desi nu au probleme. Trebuie verificat acest lucru la nivel national", a mai spus Maria Muga.
Misiunile de control desfasurate de IS sunt prevazute in Panul anual de control si au drept scop identificarea disfunctionalitatilor si deficientelor sistemului de asistenta sociala. Planul este structurat pe trei sectiuni care acopera principalele componente ale sistemului, respectiv servicii sociale, prestatii si masuri incluse in strategiile nationale din domeniul asistentei sociale.
Potrivit Planului, misiunile de inspectie tematica au un grad ridicat de complexitate, constand in identificarea problemelor si nevoilor de asistenta sociala, constatarea deficientelor privind modul in care sunt respectate prevederile legale, determinarea cauzelor care au generat deficiente, stabilirea solutiilor si masurilor de remediere, precum si formularea propunerilor de imbunatatire a cadrului juridic.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii