Laszlo Borbely Bucuresti, a doua capitala a Europei cea mai expusa riscului seismic
Laszlo Borbely: Bucuresti, a doua capitala a Europei cea mai expusa riscului seismic
19 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1036
Marime text
Bucurestiul este a doua capitala a Europei, dupa Lisabona, cea mai expusa riscului seismic, a anuntat, luni, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, la sedinta Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta si a Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta.
Borbely a atras atentia cu aceasta ocazie asupra intarzierilor proiectului de consolidare a cladirilor din clasa I de risc seismic din Capitala, declarandu-se "foarte mahnit" de modul in care a fost gestionat programul de catre Primaria Capitalei si Primariile de sector.
"Suntem oameni care au responsabilitatea in cazul unui cutremur. La nivelul unor Primarii de sector nu se ia in serios aceasta problema de a preveni, de a consolida. Cutremurul nu tine cont de politic, ci de cat de bine se consolideaza", a spus Borbely celor prezenti.
Ministrul a atras atentia reprezentantilor Primariei Capitalei si primariilor de sector ca in 2007 a returnat la bugetul de stat doua milioane lei nefolositi pentru consolidare, din cauza licitatiilor care nu au mai avut loc.
In acest an, a precizat ministrul, se vor aloca opt milioane lei pentru consolidari, dar ritmul actual nu va permite, crede el, cheltuirea lor in totalitate.
In Bucuresti sunt consolidate pana in prezent zece cladiri si numai doua la nivel national.
Ministrul Lucrarilor Publice i-a criticat pe reprezentantii Primariei Capitalei ca nu au reusit sa colaboreze bine cu edilii de sector pentru a derula eficient programul de consolidare al cladirilor.
Prezent la lucrari, viceprimarul Razvan Murgeanu a admis sincopele existente in derularea programului, subliniind ca acestea s-au datorat si unor nereguli ce s-au semnalat in relatia constructor-asociatii de proprietari.
"Sunt blocuri la care proiectul tehnic s-a schimbat prin schite de mana, este drept cu avizele necesare, dar acest lucru nu este permis. Locatarii au cerut acest lucru pentru ca s-au sesizat ca li se micsoreaza suprafata utila. In unele situatii sunt mari probleme cu decontarea lucrarilor", a afirmat Murgeanu.
Viceprimarul general al Capitalei a venit cu propunerea ca managementul acestui program sa revina in intregime primariilor de sector, intrucat administratiile locale au posibilitatea sa constranga asociatiile si detinatorii spatiilor care ar putea face obiectul unor consolidari.
Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a aprobat propunerea lui Murgeanu de a se face transferul de competenta catre autoritatile locale, dar a spus ca anumite blocaje se pot elimina si prin facilitati fiscale si completari legislative.
In prezent nu exista o legislatie adecvata care sa prevada expertizarea cladirilor publice aflate in situatie de risc seismic.
Ministrul Laszlo Borbely a aratat ca, printr-un program sustinut de Banca Mondiala cu 70 milioane de dolari, se va derula, pana in 2010, consolidarea cladirilor publice sensibile la seism.
In Bucuresti sunt expertizate 2.450 de cladiri, iar 383 sunt incadrate la clasa I de risc seismic, dintre care 123 au fost sunt construite pana in anul 1940.
Scris de: {autor}ROMPRES{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii