Medicul Mariana Deacu de la SAMB, suspendata de la coordonare in cazul decesului lui Max Banus
Medicul Mariana Deacu de la SAMB, suspendata de la coordonare in cazul decesului lui Max Banus
14 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
989
Marime text
Ministerul Sanatatii Publice a hotarat, marti, in cazul decesului jurnalistului Max Banus, suspendarea de la coordonare a medicului Mariana Deacu, comisia de ancheta stabilind ca aceasta a ales sa trimita echipa din Bucurestii Noii, desi exista un echipaj liber mai aproape, in zona Vitan.
Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii Publice (MSP), ancheta preliminara desfasurata la Serviciul de Ambulanta al Capitalei in cazul decesului jurnalistului Max Banus a fost finalizata marti.
Comisia de ancheta a stabilit ca din analiza situatiei echipajelor si a solicitarilor aflate in asteptare in 6 februarie, la ora 18.48, precum si din notele explicative ale personalului SAMB a rezultat ca existau doua echipaje libere care puteau interveni in acel interval de timp la caz, unul in zona de nord (Bucurestii Noi-Chitila) si altul in zona de sud a Capitalei (Vitan-Barzesti).
Medicul coordonator a avut doua optiuni pentru rezolvarea cazului, insa a luat decizia de a trimite echipajul din zona cea mai indepartata, respectiv Bucurestii Noi-Chitila, a mai stabilit comisia de ancheta.
"Fara a avea o justificare medicala, acesta a luat hotararea de a trimite la caz echipajul din zona cea mai indepartata. Mentionam ca, in acea zi, o ambulanta din parcul auto al SAMB era scoasa din uz din cauza unui accident rutier, iar o alta a fost blocata mai multe ore la un caz in care o femeie ameninta cu sinuciderea", se mai arata in comunicatul MSP.
Pana la finalizarea anchetei interne a Comisiei de Disciplina a SAMB, pe baza careia se vor decide toate masurile ce trebuie luate in acest caz, prima masura este suspendarea de la coordonare a medicului Mariana Deacu.
De asemenea, conform rezultatelor anchetei MSP, echipajul ambulantei private a actionat in limita competentei, fara a exista probleme deosebite la locul solicitarii.
Ministerul Sanatatii a declansat, joia trecuta, o ancheta in cazul decesului jurnalistului Max Banus, pentru a stabili daca Ambulanta a trimis la timp echipajul si daca interventiile realizate de echipa medicala a salvarii private au fost cele conform reglementarilor pentru interventii in astfel de cazuri.
Directorul Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB), Alis Grasu, a declara, joia trecuta, pentru MEDIAFAX, ca singurul echipaj liber la ora la care a fost solicitata o ambulanta pentru Max Banus era in zona Nazarcea-Bucurestii Noi, la 13 kilometri de zona pentru care a fost ceruta, distanta fiind parcursa in 27 de minute intrucat era aglomeratie. Ea preciza ca Serviciul de Ambulanta al Capitalei a primit o solicitare prin 112 la ora 18.48.
"In acel moment , respectiv ora 18.48, la SAMB nu exista niciun echipaj liber. La ora 18.52 am fost anuntati ca in sectorul 1, respectiv zona Nazarcea-Bucurestii Noi, s-a eliberat o ambulanta, care a plecat imediat spre zona Ferdinand unde a fost solicitata pentru a acorda ajutor jurnalistului Max Banus", spunea directorul SAMB.
Alis Grasu a mai spus ca echipajul a ajuns in zona Ferdinand la ora 19.19, cand a gasit la locul incidentului o ambulanta Puls al carei echipaj incepuse manevrele de resuscitare.
"Ambulanta SAMB era una de tip C, superdotata pentru interventiile in caz de urgenta, o ambulanta de ultima generatie. Echipajul SAMB s-a oferit sa ajute la resuscitare, dar a fost refuzat. Atunci au anuntat dispeceratul si au plecat", a precizat medicul.
La randul sau, directorul Serviciului de Ambulanta Puls, Laurentiu Luca, declara ca echipa medicala de pe ambulanta a fost ocupata cu resuscitarea jurnalistului Max Banus, actiune care de altfel a fost un succes, si nu au vazut cand a ajuns un echipaj al Ambulantei Bucuresti.
El a precizat ca imediat echipajul ambulantei a inceput manevrele de resuscitare, inclusiv cu socuri electrice. Resuscitarea a durat 15 minute, manevrele au reusit, dupa care pacientul a fost transportat la Spitalul Sfantul Pantelimon, a precizat seful Ambulantei Puls.
Laurentiu Luca a adaugat ca nu stie cand a ajuns la locul incidentului echipajul Serviciului de Ambulanta Bucuresti, pentru ca medicii erau ocupati cu manevrele de resuscitare.
Jurnalistul Max Banus a decedat in 5 februarie, la Spitalul Sfantul Pantelimon din Capitala, in urma unui stop cardiac. El a facut stop cardiac in timp ce se afla intr-un taximetru. Soferul taximetrului a chemat o ambulanta, la fata locului ajungand un echipaj de la Ambulanta Puls.
Dupa mai multe manevre de resuscitare, echipa medicala a reusit sa ii reporneasca inima. Jurnalistul a fost apoi dus cu ambulanta la Spitalul Sfantul Pantelimon, unde, in ciuda interventiilor medicilor, acesta a decedat.
Purtatorul de cuvant al Spitalului Sfantul Pantelimon, Mircea Ungureanu, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Max Banus a fost adus in stare grava si, desi medicii au incercat sa il resusciteze, acesta a decedat la scurt timp.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii