Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:50 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oua impodobite cu margele, pe Valea Salautei din Bistrita-Nasaud

ro

26 Apr, 2008 00:00 1525 Marime text
Credinciosii din localitatile de pe Valea Salautei, din Bistrita-Nasaud, pastreaza un obicei special - in Vinerea Mare, sau Seaca, cum mai este numita de acestia, ouale sunt inrosite si impodobite si cu margele, transmite corespondentul MEDIAFAX. Localitatea Salva este singura din judet in care se practica obiceiul impodobitului oualor cu margele, explicatia fiind aceea ca multe femei confectioneaza costume populare si palarii cu pene de paun, iar cusutul margelelor este indeletnicirea lor de baza. Potrivit traditiei, ouale se vopsesc in dupa-amiaza zilei de vineri. Dupa ce au postit pana la pranz, femeile pregatesc ouale, pe care le introduc in apa clocotita, in care se afla coji de ceapa rosie, aceasta fiind cea mai veche metoda de vopsire, pastrata timp de mai multe generatii. Nu lipsesc nici motivele decorative, pe care taranii le obtin prin lipirea pe oua a unor frunze de trifoi, talpa-gastei, papadii sau a unor crengute. Dupa ce ouale au fiert si au prins culoare, sunt scoase si puse in cosulete impodobite cu flori si iarba, pe care oamenii le aseaza, in ziua de Paste, pe masa festiva. Odata vopsite, la Salva, ouale primesc o "armura" din margele de diferite culori. "Fiecare dintre gospodine vrea sa aiba cele mai frumoase oua. Lucram cateodata zile intregi ca sa le impodobim. Eu am invatat obiceiul de la bunica mea, care a vrut sa vada cum arata margelele de pe camasi pe oua. I-au iesit foarte frumoase si de atunci, in fiecare an, impodobim ouale cu margele si ne mandrim cu ele pentru ca sunt foarte frumoase", a povestit creatoarea populara Virginia Linul, din Salva. In seara de Inviere, localnicii obisnuiesc sa pregateasca un cos cu oua rosii, pasca si slanina, care este dus la biserica pentru a fi sfintit de catre preot. Din aceste bucate mananca intreaga familie in prima zi de Paste, fiind prima masa servita in fiecare casa dupa postul tinut de credinciosi.

Scris de: {autor}MFX{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii