Pentru modernizarea fregatelor cumparate de la britanici va fi un nou caiet de sarcini
Pentru modernizarea fregatelor cumparate de la britanici va fi un nou caiet de sarcini
21 Apr, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1218
Marime text
Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, la BBC Romania, ca pentru modernizarea si intretinerea celor doua fregate cumparate de Romania de la Marina Britanica va fi alcatuit un nou caiet de sarcini, din cauza intarzierii in semnarea contractului de suport logistic cu BAE Systems.
BBC Romania mentioneaza ca precizarile ministrului Melescanu vin dupa ce Guvernul a anulat, in sedinta de saptamana aceasta, o hotarare din 2004, prin care compania Romtehnica era mandatata sa incheie un contract cu firma britanica BAE Systems, pentru asigurarea intretinerii logistice a celor doua fregate cumparate de la Marina Britanica.
"Contractul pentru cumpararea fregatelor continea si doua dezvoltari ulterioare - prima, referitoare la incheierea unui contract de suport logistic si o a doua etapa de modernizare a fregatelor respective. Din pacate, negocierile pentru contractul de suport logistic, pentru care noi am obtinut aprobarile din partea Guvernului, nu au ajuns sa se concretizeze, din cauza ca nu s-au putut conveni prevederile acordului de offset", a declarat Teodor Melescanu.
El a adaugat ca legislatia romaneasca "de data mai recenta" impune ca, la orice contract in materie militara care depaseste o anumita valoare, sa se incheie, in paralel cu contractul respectiv si un contract de offset, prin care o parte din pretul respectiv revine tarii cumparatoare sub forma unor proiecte care se convin intre cele doua parti.
Intrebat daca se va mai ocupa compania BAE Systems de intretinerea fregatelor pe termen lung, ministrul Apararii a explicat ca acest contract de intretinere era destinat sa acopere perioada pana la modernizare.
"Noi am adoptat decizia, datorita intarzierilor in convenirea contractului si, practic, unui blocaj care a aparut la inceputul acestui an, sa trecem direct la faza a doua, faza de modernizare a lor, cu care ocazie sa se faca si aranjamentele necesare pentru intretinerea unor fregate modernizate, iar lucrarile care ar fi trebuit executate pana acum sa intre in pachetul de modernizare. In aceste conditii, hotararile de guvern care aprobau Romtehnica sa semneze contractul nu au mai avut obiect, intrucat, de comun acord cu partea engleza, am considerat ca e mai potrivit, datorita intarzierilor foarte mari, sa trecem direct la partea de modernizare", a adaugat Melescanu.
El a precizat ca, in consecinta, in perioada urmatoare, va fi alcatuit un caiet de sarcini care sa se refere la modernizarile pe care Romania doreste sa le faca la aceste fregate, "modernizari care se vor face sub forma competitiva".
"Bineinteles ca una dintre companiile care va intra in aceasta competitie este BAE Systems. Trebuie sa recunosc foarte sincer ca, avand in vedere faptul ca societatea s-a ocupat de aceste fregate atunci cand au fost reabilitate pentru livrare, evident ca BAE Systems are sanse foarte mari de a fi printre finalisti si chiar de a castiga contractul. Dar va fi un alt contract, care nu exclude compania, insa care urmeaza sa fie incheiat pe o baza competitiva", a subliniat ministrul Apararii.
El a explicat ca MAp a semnat un contract in care se face referire, "intr-un limbaj destul de interpretabil", si la faptul ca perioada - faza de suport logistic se va realiza prin incheierea unui contract cu BAE Systems.
"Intrucat nu am fost in masura sa incheiem acest contract, lucru pe care l-am constatat si noi si partea engleza, care a conditionat de fapt semnarea contractului, care a fost negociat si convenit, de semnarea...", a adaugat Melescanu.
Intrebat daca vrea sa spuna ca a existat un contract cadru, dar nu s-a semnat ulterior un contract care sa se refere strict la intretinere, Teodor Melescanu a raspuns: "Exact. Si as vrea sa precizez ca prevederile contractului de intretinere au fost practic agreate anul trecut la nivel de delegatii intre Ministerul Apararii. Ceea ce nu s-a putut realiza a fost cerinta BAE Systems ca, in aceiasi zi cu semnarea contractului, sa se semneze si acordul de offset. Faptul ca nu s-a ajuns la finalizarea contractului de offset ne-a facut si pe noi si pe partea engleza sa constatam ca suntem intr-un impas din punctul de vedere al semnarii contractului pentru intretinerea logistica".
Ministrul Apararii a sustinut ca partea britanica a fost notificata in legatura cu aceste schimbari si a precizat ca Romania nu are de platit nicio penalitate pentru aceste modificari.
Hotararea de guvern prin care compania Romtehnica a fost mandatata, in 2004, sa incheie cu firma britanica BAE Systems un contract de suport logistic pentru fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria, cumparate de la aceasta firma, a fost abrogata, miercuri, de Executiv.
Romania a cumparat cele doua fregate, Regele Ferdinand si Regina Maria, de la BAE Systems. La momentul achizitiei, a fost semnat si un contract de mentenanta, dar partea romana a initiat renegocierea acestuia, fara a se ajunge la o intelegere.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis in luna iunie 2007, la propunerea Ministerului Apararii, extinderea termenului de negociere a contractului de achizitii de produse si servicii cu BAE Systems, pentru a se stabili de comun acord un grafic de activitati, a informat la acea data Presedintia.
Initial, CSAT hotarase, la sfarsitul lunii martie, ca daca in 30 de zile nu este posibila incheierea contractului cu BAE Systems "in conditii acceptabile pentru partea romana", sa fie organizata o licitatie internationala.
Presedintele Traian Basescu a mentionat atunci ca Ministerul Apararii se afla in negocieri cu cei care aveau obligatia intretinerii celor doua fregate achizitionate din Marea Britanie si modernizarii acestora.
Pretul de achizitie pentru cele doua nave - semnat de Guvernul Romaniei si Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si derulat prin ministerele Apararii din cele doua tari - a fost de 116 milioane lire sterline.
Cumpararea celor doua fregate, in 2003, a fost cea mai mare tranzactie de echipamente militare efectuata de Romania dupa inlaturarea de la putere a regimului comunist si a fost urmata de un contract de mentenanta a navelor, incheiat cu BAE, in timpul Guvernului Adrian Nastase.
Ulterior, in 4 noiembrie 2004, Guvernul a adoptat o hotarare privind achizitia de servicii si produse "Suport logistic pe termen lung pentru fregatele T 22 R, Regele Ferdinand si Regina Maria".
Astfel, a fost mandatata Compania Nationala Romtehnica SA ca, in numele si pentru Ministerul Apararii Nationale, sa incheie pentru achizitia de servicii si produse un acord-cadru cu durata de 15 ani cu firma britanica BAE Systems (Operations) Ltd.
In baza acordului-cadru s-a stabilit ca incheierea de contracte ferme sa nu fie mai mare de patru ani, insa nu s-a fixat niciun termen pentru semnarea acestora. O alta intelegere a fost ca achizitia sa fie finantata din bugetul anual alocat Ministerului Apararii, iar contractele incheiate pentru suportul logistic aferent fregatelor T 22 R, Regele Ferdinand si Regina Maria, sa cuprinda clauze referitoare la operatiunile compensatorii.
BAE Systems, al carei nume oficial este British Aerospace, este una dintre cele mai mari companii de echipamente militare din lume.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii