Pierderile cauzate de piraterie in Romania au crescut anul trecut cu 26%, la 95 milioane dolari
Pierderile cauzate de piraterie in Romania au crescut anul trecut cu 26%, la 95 milioane dolari
14 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
806
Marime text
Pierderile cauzate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala au atins anul trecut in Romania 95 milioane dolari, in crestere cu 26% fata de 2006, cea mai serioasa amenintare pentru industrie fiind pirateria prin Internet, care a inregistrat cea mai accentuata crestere in 2007.
"Pirateria a continuat sa fie o problema importanta anul trecut in Romania. (...) Pierderile totale cauzate de piraterie s-au majorat in 2007 cu 20 milioane de dolari fata de nivelul din anul anterior si cu 39 milioane de dolari fata de 2003", potrivit raportului anual "Lista 301", publicat de Alianta Internationala a Proprietatii Intelectuale (IIPA).
Cea mai mare parte, respectiv 80 milioane de dolari, provine din pierderile cauzate de utilizarea ilegala a aplicatiilor de afaceri, reprezentand o crestere cu 17 milioane dolari peste 2006. In acest sector, rata pirateriei a fost de 70% anul trecut, nivel apropiat de cel din anul precedent.
O rata ridicata a fost consemnata pe segmentul aplicatiilor software de divertisment, respectiv 89%, fata de 77% in 2006, insa IIPA nu a putut aprecia nivelul pierderilor.
Pentru industria muzicala, estimarile arata pentru 2007 pierderi de 15 milioane de dolari, in crestere cu trei milioane de dolari fata anul anterior. Anul trecut, conform IIPA, au fost deschise 460 de dosare penale legate de vanzarea ilegala de muzica, in cazul a 173 de dosare procurorii au renuntat la continuarea procedurii de urmarire penala, 85 au fost judecate, iar in 31 de cazuri au fost condamnari.
IIPA apreciaza ca pirateria prin Internet a inregistrat o crestere accentuata in Romania, dupa ce rata de penetrare a conexiunilor in banda larga s-a majorat si preturile cerute de catre furnizori s-au redus, iar tot mai multi utilizatori folosesc protocolul de conectare directa intre calculatoare (peer-to-peer P2P). Cea mai mare parte a fisierelor video sunt localizate in principal in retelele din Bucuresti si in alte cateva orase mari din Romania, printre care Timisoara, Galati, Cluj-Napoca, Ploiesti si Iasi.
Conform raportului aliantei, producatorii de aplicatii de divertisment au monitorizat transferurile de date din Romania prin protocoalele P2P BitTorent si eDonkey, urmarind anumite titluri de jocuri pentru PC.
Rezultatele transferate la nivel mondial prin protocoalele P2P BitTorent si eDonkey, respectiv un joc a fost transferat de aproximativ 10.000 de ori intr-o perioada de opt zile de la lansarea oficiala pe piata.
Vanzarea ilegala de software, muzica si filme stocate pe discuri optice a continuat sa scada si anul trecut in Romania, insa pagubele produse industriei se mentin ridicate. Circa o treime din discurile piratate provin din Rusia si sunt aduse in Romania prin Republica Moldova.
Industria audiovizualului se confrunta, de asemenea, cu o rata ridicata a pirateriei. Astfel, pirateria discurilor format DVD a atins anul trecut nivelul de 80% din totalul vanzarilor ilegale de produse audiovizuale. Cele mai utilizate proceduri de vanzare a discurilor sunt prin Internet si pe strada. IIPA apreciaza ca in Romania sunt peste 400 de locatii unde se gasesc, in mod regulat, discuri piratate.
In Lista 301, IIPA, organizatie care reprezinta 1.900 de firme din Statele Unite, a recomandat autoritatilor americane sa mentina Romania pe lista statelor monitorizate in privinta protectiei drepturilor de autor.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii