Recursul la decizia de retrimitere a dosarului lui Serban Mihailescu la DNA, judecat in aprilie
Recursul la decizia de retrimitere a dosarului lui Serban Mihailescu la DNA, judecat in aprilie
09 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
715
Marime text
Recursul procurorilor impotriva deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a returna, la Directia Nationala Anticoruptie, dosarul in care fostul consilier Serban Mihailescu este acuzat de coruptie, va fi luat in discutie, de Completul de noua judecatori, la jumatatea lunii aprilie.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 15 noiembrie 2007, trimiterea la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dosarului in care fostul consilier Serban Mihailescu este judecat pentru coruptie, in scopul refacerii urmaririi penale.
Decizia Sectiei penale a fost atacata cu recurs la Completul de noua judecatori al instantei supreme, contestatia urmand sa fie luata in dezbatere in 14 aprilie.
In noiembrie, in motivarea solicitarii de retrimitere a dosarului procurorilor, avocatii au sustinut, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca judecatorii trebuie sa tina cont de ultima decizie a Curtii Constitutionale referitoare la necesitatea avizului pentru cercetarea fostilor demnitari. Astfel, aparatorii au aratat ca instanta trebuie sa se desesizeze si ca dosarul trebuie trimis la Directia Nationala Anticoruptie pentru refacerea urmaririi penale. In opinia aparatorilor, decizia Curtii Constitutionale avea ca efect nulitatea absoluta a punerii in miscare a urmaririi penale precum si a rechizitoriului.
In mai 2007, Serban Mihailescu cerea suspendarea procesului in care este judecat pentru coruptie de catre magistratii instantei supreme, fostul secretar general al Guvernului Nastase sustinand ca anchetarea sa trebuia sa inceapa dupa primirea avizului special, prevazut de Legea raspunderii ministeriale.
Avocatii lui Serban Mihailescu au solicitat magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie trimiterea catre Curtea Constitutionala a dosarului pentru a-si expune punctul de vedere asupra neconstitutionalitatii articolului 24 alineatele 2 si 3 din Legea 115/1995 privind raspunderea ministeriala. Articolul in speta arata ca urmarirea penala si judecarea fostilor membri ai Guvernului, pentru infractiunilor comise in timpul exercitarii functiei se efectueaza potrivit dreptului comun.
Totodata, in articolul 24 se arata ca prevederile de ordin procedural nu se aplica fostilor membri ai Guvernului "in nicio situatie".
Curtea Constitutionala a admis exceptia invocata, de asemenea, si in dosarul Zambaccian in care este judecat fostul premier Adrian Nastase. Intre timp, dosarul Zambaccian a fost retrimis DNA pentru refacerea urmaririi penale.
Fostul secretar general al Guvernului Nastase, Serban Mihailescu, este judecat pentru luare de mita si de nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Alaturi de Mihailescu este judecat si Marin Bucur, presedintele Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AVPS) "Cerbul" Bucuresti, pentru complicitate la luare de mita si la nerespectarea regimului armelor si munitiilor si participatie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, la fals intelectual precum si la efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte in contabilitate.
Anchetatorii au stabilit ca, in 22 octombrie 2001, Petru Serban Mihailescu ar fi pretins de la consilierul sau personal, Fanel Pavalache, 11 arme de vanatoare, in schimbul mentinerii acestuia in functie.
Ulterior, in perioada aprilie - mai 2002, Mihailescu ar mai fi primit noua arme de vanatoare in valoare de 260 de milioane lei vechi, pe care le-ar fi depozitat la Vila de protocol numarul 5 din Snagov.
La savarsirea acestei fapte, senatorul ar fi fost ajutat de Marin Bucur, armele fiind achizitionate pe numele AVPS "Cerbul" Bucuresti.
Dupa arestarea lui Fanel Pavalache, in octombrie 2002, armele ar fi fost aduse de la Vila de protocol din Snagov la sediul AVPS, tot cu ajutorul lui Marin Bucur. In cursul urmaririi penale, cele noua arme au fost ridicate si predate organelor de politie, urmand ca instanta sa decida asupra masurilor care se impun in acest caz.
Acest proces s-a deschis dupa ce Pavalache a declarat, la DNA, ca "la cererea lui Adrian Nastase si prin intermediul lui Serban Mihailescu" a oferit tablouri celebre, statui si statuete de mare valoare, precum si 11 arme de vanatoare.
In 27 iunie 2006, fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, condamnat pentru coruptie la sase ani de inchisoare, a parasit Penitenciarul de maxima siguranta Giurgiu, dupa ce a ispasit mai bine de jumatate din pedeapsa, ca urmare a admiterii cererii sale de eliberare conditionata.
In 31 martie 2003, Pavalache a fost deferit justitiei, fiind acuzat ca ar fi pretins initial patru milioane de dolari, suma in schimbul careia, prin relatiile sale, urma sa intervina pe langa persoane influente din justitie pentru stoparea procedurii de lichidare a Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru inlocuirea lichidatorului judiciar (societatea Reconversie si Valorificare Active SA Bucuresti) si, in final, pentru scoaterea din faliment a bancii.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii