Vintila Corbul a fost inmormantat la Cimitirul Bellu
Vintila Corbul a fost inmormantat la Cimitirul Bellu
08 Feb, 2008 00:00
ZIUA de Constanta
1539
Marime text
Vintila Corbul a fost inmormantat joi, la ora 14.00, in Cimitirul Bellu, la ceremonie fiind prezente circa 50 de persoane, printre care nepoata sa, Andreea Iftimie, si prietenul lui, scriitorul Eugen Burada.
Vintila Corbul, mort in urma cu o saptamana, in Franta, a fost inmormantat joi, dupa ce miercuri fusese depus la capela mare a Cimitirului Bellu din Bucuresti. Ceremonia de inmormantare s-a derulat pe parcursul unei ore, intre 13.00 si 14.00, Vintila Corbul fiind comemorat in cadrul unei slujbe oficiate la capela de un sobor de trei preoti. La aceasta au participat reprezentanti ai Adevarul Holding, cei care s-au ocupat de aducerea in tara a sicriului cu trupul scriitorului, in frunte cu George Stanca, reprezentanti ai redactiei Adevarul, apropiati si prieteni ai scriitorului.
Sicriul cu trupul neinsufletit al acestuia a fost inconjurat de sapte coroane de flori, printre care cele mai multe aduse de Adevarul. De asemenea, alaturi de sicriu s-au mai aflat si coroane semnate de Varujan Vosganian, Uniunea Juristilor din Romania, iar o alta adusa de nepoata scriitorului, Andreea Iftimie.
Scriitorul a fost ingropat intr-o cripta, langa sotia sa Ioana, decedata in anul 1969.
La intreaga ceremonie au asistat si Andreea Iftimie, nepoata scriitorului, dar si unul dintre cei mai apropiati prieteni, Eugen Burada, cu care Corbul a scris mai multe romane de-a lungul vietii.
"Am fost pe 24 ianuarie (in Franta, n.red.) special sa-l vad, pentru ca imi dadeam seama ca era pe ultima suta. Cat de cat se putea vorbi, insa, cu el si ultimul lucru pe care mi l-a spus a fost ", a declarat nepoata scriitorului, Andreea Iftimie, caracterizandu-l pe Vintila Corbul ca fiind "un domn foarte simpatic si foarte tanar ca spirit, desi avea o varsta venerabila".
"Am trait ultimele clipe ale lui Vintila Corbul pe pamant", a spus, la randul sau, si Eugen Burada. "De azi inainte vor ramane doar amintirea si cartile lui. A fost un scriitor remarcabil, scria cu pasiune, flacara scrisului l-a tinut in viata pana la 30 ianuarie", a mai precizat acesta, care a stat pe toata durata ceremoniei langa cosciugul lui Vintila Corbul.
Burada considera ca, prin moartea prietenului sau, a pierdut un tata. "A fost tatal meu spiritual. L-am cunoscut cand aveam 14 ani si am lucrat impreuna 25 de ani. Sunt foarte fericit ca l-am intalnit", a mai spus el.
Cosciugul cu trupul lui Vintila Corbul a fost adus la Bucuresti, marti seara, cu un avion, si transportat direct la Capela Mare a Cimitirului Bellu.
Scriitorul Vintila Corbul a decedat, miercurea trecuta, la locuinta sa de langa Versailles, la varsta de 91 de ani. Grav bolnav, Vintila Corbul a fost internat, in ultimele luni, la o clinica din orasul francez Rocquencourt (in Yvelines, in apropiere de Versailles).
Vintila Corbul a urmat cursurile Facultatii de Drept si, in paralel, pe cele ale Facultatii de Litere si Filozofie - sectia Istorie, avandu-l profesor pe Gheorghe I Bratianu.
La plecarea din tara, a lasat in urma o biblioteca de circa 10.000 de volume, reconstruind-o, ulterior, in Franta, apartamentul in care a locuit fiind tapetat cu rafturi pline de carti.
Primul roman scris de Vintila Corbul, pe cand avea 16 ani, este "Babel Palace". Atunci, scriitorul a fost considerat o noua stea a literaturii. "Babel Palace" a aparut intr-o singura editie, in anul 1939.
In 1966, Vintila Corbul a scris, in colaborare cu Mircea Eugen Burada, povestirea "Moarte si portocale la Palermo", aparuta in colectia Temerarii - Editura Tineretului, in doua fascicule a cate 80 de pagini. Datorita succesului, la insistentele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenusa si orhidee la New York". Era primul volum aparut sub semnaturile Vintila Corbul si Eugen Burada. Colaborarea dintre cei doi scriitori a durat 29 de ani.
Printre cele mai cunoscute carti ale lui Vintila Corbul se numara "Caderea Constantinopolelui" (volumele I si II), editata in limbile franceza, greaca si araba. Prin aceasta carte, Vintila Corbul a dat lovitura pe piata editoriala, fiind, in acelasi timp, cea mai bine vanduta carte din beletristica romaneasca, cu un prim tiraj de 192.000 de exemplare. In Franta, cartea a fost popularizata sub forma de teatru radiofonic.
"Asediul Romei" este un alt volum cunoscut al lui Vintila Corbul, romanul fiind scris in mai putin de un an.
In limba franceza i-au aparut: "La chute de Constantinople", in 1981, "Le grand jeu de Richard Sunderland-Beauclair", 1984, "Roxelane et Saliman", 1987 (impreuna cu Eugen Burada), "Tempete sur Byzance", 1981 etc.
Vintila Corbul a scris si scenariile filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu - "Nea Marin Miliardar", "Revansa", "Un comisar acuza", "Duelul".
In 2004, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Ofiter.
Adevarul Holding a prezentat, in luna noiembrie, la Targul de Carte Gaudeamus, colectia Opere Complete - Vintila Corbul/Eugen Burada.
Scris de: {autor}MFX{/autor}
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii