145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă Senatorii și deputații dobrogeni susțin organizarea pe 14 noiembrie a unei ședințe reunite a Parlamentului cu prilejul Zilei Dobrogei
145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă: Senatorii și deputații dobrogeni susțin organizarea pe
05 Sep, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1888
Marime text
Ziua de 14 noiembrie este importantă pentru cei peste 700.000 de locuitori din județul Constanța și cei peste 1 milion de cetățeni din tinutul cuprins între Dunăre și Marea Neagră.
Legea privind instituirea Zilei Dobrogei a fost adoptată la 19 noiembrie 2013 de Senat, la 9 septembrie 2015 a fost votată de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, iar în 6 octombrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial.
Alegerea aniversării acestei date face trimitere la revenirea Dobrogei la teritoriul naţional în urma desfăşurării Războiului de Independenţă sau războiul ruso-româno-turc, încheiat în 1878.
Războiul ruso-româno-turc (1877-1878) a dus la obţinerea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. La 4 aprilie 1877, fusese semnată convenţia româno-rusă, însă reprezentanţii Rusiei nu au acceptat, iniţial, o participare directă a armatei române pe frontul din Balcani în acest conflict.
Ulterior, pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a primit o rezistenţă dârză din partea efectivelor otomane, marele duce Nicolae al Rusiei a trimis o telegramă prinţului Carol al României, prin care a cerut ajutorul trupelor române.
România a obţinut, după încheierea conflictului, cu prilejul Congresului Internaţional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea în graniţele naţionale a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor.
La 14 noiembrie 1878, autorităţile române au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, potrivit volumului "Istoria României în date" (2003). Unirea Dobrogei cu teritoriul naţional reprezenta, după unirea celor două principate române în 1859, o importantă etapă în procesul pentru desăvârşirea unităţii de stat a românilor, reuşit prin Marea Unire din 1918.
Deputatul Bogdan Huțucă - „Voi solicita organizarea unei ședințe reunite a Parlamentului, pentru a marca Ziua Dobrogei“
Cu prilejul aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă a anunțat în debutul sesiunii parlamentare că în colaborare cu toți parlamentarii din Dobrogea vrea să solicite conducerilor celor două Camere ca pe 14 noiembrie să se organizeze o ședință reunită a Parlamentului, pentru a se marca acest moment.„Dragi prieteni, a început o nouă sesiune parlamentară, avem de purtat noi bătălii legislative pentru județul #Constanța și pentru regiunea noastră, #Dobrogea.
Doresc să vă anunț că în acest an se împlinesc 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România. Cu această ocazie, de „#ZiuaDobrogei”, pe 14 noiembrie vom solicita, în colaborare cu toți parlamentarii din regiunea noastră, organizarea unei ședințe reunite a Parlamentului, prin care să marcăm acest moment.
Aniversarea a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România este un moment important în istoria țării și ar putea fi marcat într-un mod deosebit la nivel instituțional. Organizarea unei ședințe solemne a Parlamentului este un mod de a arăta recunoștință, dar și de a reflecta asupra contribuției semnificative pe care zona o are la dezvoltarea economică a României. Ar fi o premieră organizarea unei astfel de ședințe, unde Dobrogea să fie subiectul principal în Parlament.
Desigur, contextul geopolitic actual invită la un astfel de moment prin care să poată fi subliniat rolul crucial pe care îl are regiunea noastră pentru securitatea și stabilitatea României și poate servi drept mesaj puternic, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru partenerii internaționali“, a transmis deputatul Bogdan Huțucă.
Președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă a precizat pentru ZIUA de Constanța că intenționează să poarte discuții cu toți colegii parlamentari de la toate partidele pentru a stabili dacă se va putea și un calendar de activități care să marcheze ziua de 14 noiembrie.
Huțucă spune că își dorește ca din acest an, acest gen de eveniment să aibă caracter permanent, indiferent de partidul/partidele politic/e, aflate la guvernare, ca un act de recunoștință față de acest ținut dintre Dunăre și Marea Neagră.
Inițiativa președintelui PNL Constanța a fost primită cu entuziasm de majoritatea parlamentarilor dobrogeni.
Redăm în continuare mesajele deputaților și senatorilor de Constanța și Tulcea care au răspuns solicitării cotidianului ZIUA de Constanța, până la ora publicării acestui material.
Mircea Banias, deputat PNL Constanța: „Susțin, evident acest demers al d-lui președinte Huțucă. Sunt unul dintre inițiatorii legii prin care Ziua Dobrogei a devenit sărbătoare în România”.
Marius Horia Țuțuianu, deputat PSD Constanța: „Dobrogea și chestiunile în interesul regiunii noastre nu au culoare politică. Pe 14 noiembrie, uniți, indifferent de apartenența politică, parlamentarii din județele Constanța și Tulcea vom solicita organizarea unei ședințe reunite a Parlamentului prin care să marcăm împlinirea a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la teritoriul national.
Data de 14 noiembrie este definitorie pentru cursul istoriei românilor iar rolul fundamental pe care îl joacă Dobrogea, mai ales în actualul context international, merită o recunoaștere la nivelul celei mai reprezentative instituții a statului român.
Pe 14 noiembrie, este momentul, ca de la tribuna Parlamentului, să reamintim întregii țări că Dobrogea este unică: un punct strategic în ceea ce privește securitatea și dezvoltarea economică a României. un model de multiculturalitate, de conviețuire etnică, o un colț de rai unde s-au născut și s-au format oameni de valoare ai acestei țări”.
Stelian Ion, deputat USR Constanța: „Orice parlamentar care are idei benefice Dobrogei are susținerea noastră.
Pe de altă parte, în afară de marcarea festivă a momentului, ar fi mult mai bine-venită pentru dobrogeni desființarea taxei de pod de la Fetești. Simbolic ea exprimă o separare, juridic exprimă o formă de discriminare a dobrogenilor. De aceea cred că cea mai bună formă de celebrare a Zilei Dobrogei ar fi prin unirea forțelor parlamentarilor de Constanța pentru a convinge toate partidele să voteze proiectul mai vechi al d-lui Huțucă de desființare a taxei de pod”.
Edvochia și Dănuț Aelenei, senator și deputat AUR Constanța: „Suntem de acord cu această propunere și o vom susține cu bucurie!”
Dumitru-Viorel Focșa, deputat neafiliat de Constanța: „Este o propunere foarte bună pe care o voi susține!”
Remus Negoi, senator USR Constanța: „Sunt de acord cu orice inițiativă care marchează momente istorice foarte importante din istoria României, cu atât mai mult din istoria Dobrogei. Pe de altă parte nu pot să nu observ că parlamentarii PSD-PNL din Constanța, care guvernează împreună de mai bine de 2 ani, nu se implică și în dezvoltarea Dobrogei.
Mă refer aici, foarte pe scurt, la stadiul extrem de întârziat al autostrăzii A4 Sud - varianta Techirghiol și al Drumului Expres Constanța – Tulcea.
De asemenea, amintesc și despre multele proiecte ce ar fi trebuit demarate și susținute în domeniul cultural, cu specificarea mai ales a Palatului Regal din Mamaia ori a salbei de cetăți romane de pe linia dunăreană Limes.
Sunt prea multe proiecte pentru Dobrogea lăsate de izbeliște, pentru care parlamentarii de Dobrogea nu și-au unit forțele. De aceea salut inițiativa de marcare a revenirii Dobrogei la România, dar ar fi foarte bine să o completăm și cu fapte concrete”
Sorin Cristian Mateescu, senator AUR Constanța: „14 Noiembrie –Ziua Dobrogei -145 de ani de la revenirea la patria-mamă!”
Pe data de 14 noiembrie, începând cu anul 2015, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei.
După ce, timp de patru secole, a fost sub stăpânire otomană (purtând denumirea de Kustenge), la finele Războiului pentru Independenţă (1877 – 1878), în ziua de 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama revenirea Dobrogei la România.
Ziua Dobrogei marchează reintrarea acestei provincii în componenţa statului român modern. Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I: „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
Să ne reamintim că războiul ruso-româno-turc de la 1877-1878 a marcat cucerirea pe câmpul de luptă a independenţei de stat a României. Pe fondul desfăşurării ostilităţilor militare la Plevna, când al doilea asalt al trupelor ruse a fost înfrânt, marele duce Nicolae a trimis o telegramă prinţului Carol al României, în care a cerut ajutorul trupelor române.
România a obţinut cu eforturi diplomatice mari în cadrul Congresului Internaţional de la Berlin (1/13 iunie-1/13 iulie 1878), recunoaşterea independenţei de stat şi revenirea în cadrul graniţelor naţionale a Dobrogei, cu Delta Dunării şi Insula Şerpilor. La 14 noiembrie 1878, autorităţile române au preluat, oficial, administraţia Dobrogei, adevărat, fără partea sudică denumită și Cadrilater.
Ţinând cont de acest aspect în data de 19 noiembrie 2013 a fost adoptat de Senat proiectul de lege privind instituirea Zilei Dobrogei, iar la 9 septembrie 2015 propunerea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. În data de 7 octombrie 2015 a fost publicată, în Monitorul Oficial al României, Legea 230/2015 privind instituirea Zilei de 14 Noiembrie – ca Ziua Dobrogei.
Cu acest prilej consider că toți parlamentari dobrogeni ar trebui să susțină realizarea unei ceremonii solemne în Plenul Reunit al Parlamentului României pentru celebrarea acestei ocazii și de reamintire a acestui eveniment marcant pentru istoria românilor.
Ca și senator de Constanța consider că unirea Dobrogei cu Regatul României reprezenta, după unirea Moldovei cu Ţara Românească din anul 1859, o nouă şi importantă etapă în cadrul procesului de desăvârşire a unităţii naţionale a românilor”
Septimiu Bourceanu, senator PNL Constanța: „Dobrogea pentru noi, toți, este acasă, este locul în care sănătatea și credința, tradițiile și multiculturalismul se îmbină perfect. Eu cred că trebuie să marcăm 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România și printr-o ședință reunită a Parlamentului României așa cum a propus colegul meu, președintele Organizației Județene PNL Constanța, Bogdan Huțucă”.
Felix Stroe, senator PSD Constanța: „Cunosc controversele legate de istoria tumultoasă a Dobrogei. Mircea cel Bătrân sau Dobrogea „anexată” de Țara Românească ș.a... Cum că Dobrogea n-ar fi fost „de la bun început” pământ românesc... Care început? Vikingii lui Hardrada sau normanzii lui William, de fapt viking născut în Franța, n-au debarcat în Anglia?
Pentru mine, Dobrogea înseamnă istoria ei în totalitate și toate națiile care au poposit și trăit aici, de la greci și romani încoace. Dobrogeni români sunt și turcii, tătarii, grecii, armenii, romii și evreii, din care mulți au luptat pentru Dobrogea și au construit de-a lungul secolelor ceea ce se cheamă azi România modernă. Suntem toți români, din România. Nu există români „verzi”, „get-beget”, arieni și rasă pură. Suntem români în măsura în care simțim asta și trăim aici, pentru a aduce ceva în plus pentru țară.
Dobrogea e un pământ sfânt și antic. Apostolul Andrei a creștinat aici, Ovidius și-a petrecut geniul și exilul la Pontul Euxin, Dobrogea și cetățile grecești de pe malul mării au fost înglobate în statul dac al lui Burebista, Traian a construit un monument de fală la Adamclisi, Alexandru cel Mare a ocupat Dobrogea, Vlad Țepeș și Mihai Viteazu au dus campanii militare în și pentru Dobrogea. Chiar și Ștefan cel Mare a vrut să se bată pentru ea... Ei toți înseamnă pentru mine istoria Dobrogei, istoria românilor, în această margine de Europă.
De Ziua Dobrogei, mă gândesc la toate acestea cu dragoste și mândrie. La mulți ani, Dobrogea, la mulți ani, dobrogeni, la mulți ani, români!”
Cioromelea Valentin-Rică – senator AUR Tulcea : „Sigur că susțin. Dobrogea este a noastră a celor născuți și crescuți aici,cu strămoși îngropați în pământ dobrogean,a celor care au venit in Dobrogea,a celor care locuiesc în ea.A face politica de partid pe această temă e un non sens. La mulți ani tuturor pentru 14 Noiembrie”
Amet Varol – deputat UDTTMR: „ În calitate de coinițiator al legii privind declararea datei de 14 noiembrie ca Ziua Dobrogei aprobată de Parlamentul României în 2015 și de deputat al României, susțin cu mare drag și cu tot ce depinde de mine această inițiativă”.
Lucian Lungoci, deputat PSD Constanța: „Sunt de acord și susțin, mai ales că despre această inițiativă am discutat cu domnul deputat încă de anul trecut, însă a fost din scurt și nu ne-am putut organiza.
Este o onoare dar și o obligație pentru toți parlamentarii dobrogeni, indiferent de partid, de a marca anul acesta pe 14 noiembrie, printr-o serie de activități în Parlament, 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România.
Am început aceste discuții cu câțiva colegi parlamentari atât din Constanța, cât și din Tulcea, încă de anul trecut referitor la această sărbătoare a noastră, a Dobrogenilor.
Cu siguranță vom colabora în acest demers pentru interesul comun, acela de a susține dezvoltarea Dobrogei și de a sublinia rolul important al acestei regiuni în contextul actual.
Rezultatul trebuie sa fie unul singur - accelerarea proiectelor vitale pentru cele două județe!”
Cristina Rizea, deputat neafiliat Constanța: „Susțin această inițiativă. Sărbătorim 145 de ani de la Unirea Dobrogei cu România este un prilej excelent pentru a reflecta nu doar asupra trecutului, ci și asupra viitorului regiunii. În timp ce sărbătorim acest eveniment istoric, să folosim momentul pentru a avansa inițiative concrete, cum ar fi un sistem feroviar modern între Tulcea și Constanța. În același timp, o autostradă sau o șosea de mare viteză ar putea suplimenta infrastructura de transport, creând un hub de conectivitate și dezvoltare economică pentru întreaga Dobrogea. Astfel, putem îmbina respectul pentru istorie cu viziunea și acțiunea pentru un viitor prosper”.
Bogdan Bola – deputat Forța Dreptei Constanța: „Exact ce ne lipsea! Poate că era mai bine ca domnul președinte Huțucă să facă demersuri pe lângă domnul Ciucă, care a promis constănțenilor un monument dedicat acestei zile. Sau poate că era mai bine dacă făcea demersuri pe lângă incompetenta administrație Chițac, care de trei ani nu e în stare să dea un teren către Ministerul Apărării pentru acest monument. Sau poate că era mai bine să propună o modificare bugetară pentru recondiționarea monumentelor închinate Armatei Române din județul Constanța. Dar nu! Noi tot la discursuri sforăitoare între noi, la Parlament, departe de oameni ne dorim. Eu unul voi petrece acea zi între constănțeni, ca de fiecare dată!
Este un demers binevenit și voi susține necesitatea organizării unei ședințe solemne a parlamentului reunit de ”Ziua Dobrogei”. Acesta va fi un motiv pentru a marca 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România. Prin acest eveniment, am putea aduce în prim-plan importanța și mai ales rolul semnificativ, economic, istoric și cultural al regiunii noastre pentru țară, dar în același timp și perspectivele de dezvoltare și promovare.
Totodată, la nivel de regiune, este necesară o colaborare politică mai bună pentru proiectele de interes major. Ne aflăm într-o perioadă cu oportunități uriașe în care investițiile sunt o prioritate și pot genera un trai mai bun pentru toți locuitorii din Dobrogea. Sunt necesare discuții despre proiectele de infrastructură, investiții, dezvoltare economică și culturală, precum și moduri de protejare și conservare a patrimoniului cultural și natural al Dobrogei. Este o listă lungă de proiecte de invesții, printre care enumăr: Alternativa Techirghiol, Drumul Expres Tulcea-Constanța, Cazinoul, Sala Polivalentă, Noul CET, rețelele de apă, canalizare și gaze naturale, reabilitarea și construirea de noi drumuri. Desigur, nu ar trebui uitate nici investițiile din Portul Constanța, spitalele noi care se vor construi, precum reabilitarea școlilor și a monumentelor istorice.”
Marian Crusoveanu, deputat PNL Constanța: „Marcarea ”Zilei Dobrogei” în Parlamentul României reprezintă un mod prin care va fi subliniată importanța geopolitică, dar mai ales economică pe care regiunea noastră o are pentru România. Demersul este unul justificat și este corect, normal și în interesul zonei noastre să fie susținut de toți parlamentarii. Avem destule zile de luptă între putere și opoziție în Parlament, însă Ziua Dobrogei va fi un prilej bun pentru a scoate în evidență contribuția pe care o au județele Constanța și Tulcea față de țara noastră”.
George Siscu, deputat PNL Tulcea : „Momentul celebrării celor 145 de ani de la unirea Dobrogei cu România reprezintă un moment pe care avem datoria de a-l promova și pune în lumina potrivită. El nu înseamnă doar respect pentru istorie, ci mai ales preocupare esențială pentru prezent. O sesiune reunită a Parlamentului României cu acest prilej ar aduce un plus de vizibilitate și de recunoaștere a regiunii noastre pe care, mai apoi, să îl punem în slujba intereselor noastre legitime de dezvoltare, iar aici mă gândesc la o largă susținere pentru proiectele noastre de infrastructură rutieră, începând cu drumurile expres pe care le așteptăm de atâta timp și pe care vrem să le vedem devenite realitate în cel mai scurt timp posibil. Trebuie să depășim momentul unei concurențe neloiale între regiunile noastre și să ne concentrăm mai mult pe a lucra împreună ca țară și ca regiuni. Resursele trebuie împărțite judicios acolo unde este nevoie de ele și nimeni nu trebuie defavorizat. M-am implicat și mă voi implica în continuare exact urmând această idee!”
Eugen Terente deputat USR Tulcea - ”Am auzit despre acest demers. Nu văd nimic greșit în a cere o ședință reunită. În Dobrogea, ca și în întreaga Românie sunt probleme urgente de rezolvat. Acest plen reunit ar fi, mai degrabă, o bună ocazie să abordăm problemele cu care se confruntă dobrogenii, precum infracțiunile de mediu de pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării, lipsa serviciilor medicale din zonele izolate ale Deltei Dunării cât și corupția endemică care pune în pericol dezvoltarea acestei zone. Cred că am putea celebra cei 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România prin măsuri benefice pentru locuitorii acestui teritoriu, nu doar prin câteva postări sărbătorești pe social-media”
Nu au răspuns până la această oră solicitării noastre, Iusein Ibram – deputat UDTR, Cristina Dumitrache PSD Constanța și parlamentarii de Tulcea, Costel Vicol, Michael Gudu, deputat PNL și Mirela Furtună, deputat PSD.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Deputatul Bogdan Huțucă „Voi solicita organizarea unei ședințe reunite a Parlamentului, pentru a marca Ziua Dobrogei“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii