2014, anul premierelor Mazăre, de la promisiuni „cum n-a văzut Parisul” la Cezar şi „băgatul în beci” de către DNA (II)
2014, anul premierelor: Mazăre, de la promisiuni „cum n-a văzut Parisul” la Cezar şi „băgatul în beci”
30 Dec, 2014 00:00
ZIUA de Constanta
3025
Marime text
2014 a început în forţă pentru Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa. A debutat, cum altfel?, cu noi şi noi promisiuni. Mai exact, la începutul anului, edilul-şef li se adresa din nou constănţenilor, prin intermediul unei... scrisori. Primarul îşi cerea scuze, explica, dar mai ales promitea. Pe alocuri, scrisoarea devenea lacrimogenă. 2014 este însă anul când Mazăre a fost reţinut, pe bază de ordonanţă, de procurorii Anticorupţie, sub acuzaţia că ar fi luat mită 175.000 de euro pentru facilitarea câştigării construcţiei locuinţelor din campusul social Henri Coandă de către o firmă israeliană.
2014 este, totodată, anul în care primarul Constanţei i-a întruchipat, pe rând, pe Cezar, pe Ştefan cel Mare şi pe Ramses, dar a fost şi anul în care administraţia Mazăre a spus „adio!” cţiunilor deţinute în Portul Constanţa, urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.
Vom face, în cele ce urmează, o trecere în revistă a celor mai importante momente care au marcat cel de-al 14 an de mandat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Privind retrospectiv, se poate spune despre 2014 că a fost, pentru Mazăre, anul premierelor.
De precizat că CCR a fost sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. Nu mai puţin important este că Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a fost propus şi susţinut pentru această funcţie de PSD.
Reamintim că CNCD a fost sesizat, în vara acestui an, prin intermediul unei petiţii, de Coaliţia pentru Egalitate de Şanse cu privire la campania Mamaia Style. În opinia Coaliţiei pentru Egalitate de Şanse, „această campanie, prin natura materialelor pe care le introduce în spaţiul public şi prin afirmaţiile publice ale promotorilor acesteia, lezează dreptul la demnitatea personală a femeilor (articolul 15 din OG 137/2000 republicată) şi periclitează în mod explicit dreptul la securitatea persoanei (articolul 1, alin 2, lit b din OUG 137/2000), promovând mesaje cu conţinut explicit misogin, ce încurajează şi promovează hărţuirea şi violenţa sexuală asupra femeilor drept atracţie turistică“. În prezent însă acest dosar este suspendat.
A pierdut în faţa “milogului”
Nu mai puţin important, tot pe final de an, Radu Mazăre pierde procesul intentat de Stere Beca, revoluţionarul pe care edilul-şef l-a numit, în 2013, în contextul inaugurării unor locuinţe sociale din campusul Henri Coandă, “milog”. Urmare a deciziei Judecătoriei Constanţa, Radu Mazăre este obligat să-şi ceartă scuze în mass-media în acest caz şi, mai mult, să plătească daune morale în cuantum de 5.000 de lei.
2014 este, totodată, anul în care primarul Constanţei i-a întruchipat, pe rând, pe Cezar, pe Ştefan cel Mare şi pe Ramses, dar a fost şi anul în care administraţia Mazăre a spus „adio!” cţiunilor deţinute în Portul Constanţa, urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.
Vom face, în cele ce urmează, o trecere în revistă a celor mai importante momente care au marcat cel de-al 14 an de mandat al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Privind retrospectiv, se poate spune despre 2014 că a fost, pentru Mazăre, anul premierelor.
Peste 2.000 de oameni au cerut, în stradă, demisia primarului
Portul Constanţa, această Fata Morgana pentru municipalitate, a adus mai degrabă probleme decât satisfacţii, în 2014, administraţiei publice locale. Pentru prima dată în cei 14 ani de mandat ai primarului Mazăre, aproximativ 2.000 de constănţeni au ieşit în stradă, la finalul lunii mai, pentru a protesta împotriva edilului-şef şi a echipei sale. Mai exact, peste 2.000 de persoane au manifestat împotriva posibilului transfer al unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, la administraţia Mazăre. Protestul a fost inedit prin faptul că, aşa cum menţionam, a fost pentru prima dată în cei 14 ani de când conduce Primăria Constanţa când lui Mazăre i s-a cerut atât civilizat, dar şi prin urlete şi huiduieli, să-şi dea demisia. Manifestanţii contestau acel posibil şi foarte dorit transfer pe motiv că „nu e corect ca un singur primar să pună mâna pe tot, îi ajunge ce i s-a dat”. Aminitim că, la momentul respectiv, administraţia Mazăre încă mai avea sub „umbrela” sa 20% din acţiunile Portului Constanţa. Trebuie remarcat faptul că liderul PSD Constanţa a insistat constant, în ultimii ani, asupra intenţiei sale de a prelua, pe lângă pachetul de 20% deja deţinut, un nou pachet din acţiunile Portului Constanţa.Bye, bye, Portul Constanţa!
Acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, municipalitatea a pierdut şi ceea ce deţinea încă din 2008 şi asta pentru că, pe 16 octombrie, judecătorii Curţii Constituţionale au admis o execepţie de neconstituţionalitate a Legii 216/2008, prin care un pachet de 20% din acţiunile deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a fost transferat, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la Consiliul Local Municipal Constanţa.De precizat că CCR a fost sesizată, în această problemă, de Avocatul Poporului. Acesta din urmă explică faptul că „Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de acţiuni deţinute de stat la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, reprezentând 20% din capitalul social, către Consiliul Local al municipiului Constanţa, contravine dispoziţiilor art. 136 alin. (1) şi alin. (2) şi art. 121 alin. (2) din Constituţie“. Instituţia menţionează că, potrivit prevederilor constituţionale, „o autoritate publică locală, cum este, în speţă, Consiliul Local al municipiului Constanţa, nu poate fi titular al unui drept recurgând din raporturile cu alte persoane juridice, titulare ale unor astfel de drepturi putând fi doar unităţile administrativ-teritoriale“. Totodată, susţine Avocatul Poporului, „Consiliul Local al municipiului Constanţa - autoritate deliberativă - nu are patrimoniu propriu, nefiind, astfel, în măsură a fi titularul dreptului de proprietate asupra pachetului de acţiuni în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. „Singurele în măsură a fi titulare ale dreptului de proprietate asupra pachetului de 20% dintre acţiunile deţinute în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA nu pot fi decât statul sau unitatea administrativ-teritorială, în speţă, municipiul Constanţa“, adaugă Avocatul Poporului. Nu mai puţin important este că Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a fost propus şi susţinut pentru această funcţie de PSD.
Acuzat de discriminare
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) soluţiona, în luna iulie a acestui an, dosarul în care primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării erau acuzaţi de discriminare. CNCD a decis că atât campania de promovare, cât şi declaraţiile lui Mazăre sunt discriminatorii şi au conţinut sexist. Sancţiunea CNCD presupunea însă doar un avertisment. Chiar şi aşa, Consiliul solicita modificarea campaniei Mamaia Style.Reamintim că CNCD a fost sesizat, în vara acestui an, prin intermediul unei petiţii, de Coaliţia pentru Egalitate de Şanse cu privire la campania Mamaia Style. În opinia Coaliţiei pentru Egalitate de Şanse, „această campanie, prin natura materialelor pe care le introduce în spaţiul public şi prin afirmaţiile publice ale promotorilor acesteia, lezează dreptul la demnitatea personală a femeilor (articolul 15 din OG 137/2000 republicată) şi periclitează în mod explicit dreptul la securitatea persoanei (articolul 1, alin 2, lit b din OUG 137/2000), promovând mesaje cu conţinut explicit misogin, ce încurajează şi promovează hărţuirea şi violenţa sexuală asupra femeilor drept atracţie turistică“. În prezent însă acest dosar este suspendat.
Un nou dosar la DNA
Nici finalul lui 2014 nu a fost lipsit de tensiuni pentru primarul Constanţei. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat, pe data de 8 decembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a infracţiunii de conflict de interese. Edilul-şef este acuzat că, „în calitate de reprezentant al municipiului Constanţa, a semnat cinci contracte şi un acord-cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (SC Conpress Holding SRL şi SC Soti Cable Neptun SRL), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale“.A pierdut în faţa “milogului”
Nu mai puţin important, tot pe final de an, Radu Mazăre pierde procesul intentat de Stere Beca, revoluţionarul pe care edilul-şef l-a numit, în 2013, în contextul inaugurării unor locuinţe sociale din campusul Henri Coandă, “milog”. Urmare a deciziei Judecătoriei Constanţa, Radu Mazăre este obligat să-şi ceartă scuze în mass-media în acest caz şi, mai mult, să plătească daune morale în cuantum de 5.000 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii