Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 10 A început ședința privind învestirea Guvernului. Sorin Grindeanu - „Vă propun ca la finalul mandatului să avem o țară normală“

ro

04 Jan, 2017 15:46 2256 Marime text
Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților în care Guvernul condus de Sorin Grindeanu va fi supus votului de încredere al Parlamentului a început miercuri.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu le va prezenta parlamentarilor lista miniștrilor și programul de guvernare.

Pentru a fi învestit de Parlament, noul Cabinet trebuie să întrunească voturile majorității deputaților și senatorilor, adică 232. În sală sunt prezenți, miercuri, 327  parlamentari, potrivit președintelui de ședință, social-democratul Liviu Dragnea. Miniștrii propuși pentru noul Guvern au fost audiați miercuri de comisiile parlamentare, toți primind aviz favorabil. Viitorul Guvern, propus de PSD-ALDE, are în componență 24 de miniștri, dintre care doi dețin și funcția de vicepremier, și doi miniștri delegați. În plen se mai află, printre alții, Patriarhul BOR, Daniel, și președintele CCR, Valer Dorneanu.

UPDATE 10

Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților în care Guvernul condus de Sorin Grindeanu unde a fost supus votului de încredere al Parlamentului s-a încheiat.  Noul Cabinet de miniștri Sorin Grindeanu a întrunit  295 de voturi pentru și 133 de voturi împotrivă.

429 deputați și senatori prezenți
295 voturi - pentru
133 voturi - împotrivă
1 vot - anulat


Sorin Grindeanu: "Vreau să vă mulțumesc, înseamnă o mare responsabilitate pentru noi. Actul de guvernare va fi pe aceste direcții - de responsbilitate, modestie și respect pentru românii. Va multumesc încă o data pentru încrederea acordata. Doamne ajută!"

UPDATE 9:

Începe votul secret cu bile. Procedura: bila albă în urna albă și bila neagra în urna neagră - vot pentru, bila albă în urna neagră și bila neagră în urna albă - vot împotriva, ambele bile în urna neagra - anulare vot. Votul a început cu senatorii, vor urma deputații.

UPDATE 8:

Valeriu Steriu, lider PMP: Ne-am lămurit repede. Miniștrii par să fi avut acces aseară la acest program. Au fost protejați în comisii, cu doar 30 de minute de audieri. Programul a fost creat strict pentru atragere de votanți. E prima oară când se promit majorări de pensii și salarii scăzând taxe. În program nu găsim nimic despre plagiate.   Politica de apărare, comunicațiile, afacerile interne, nicio țintă, nicio cifră, niciun termen. Reformăm iar sistemul de sănătate, dar nu se vorbește deloc de rata natalității. Lipsește continuarea luptei anticorupție: oare a fost eliminată sau e doar o eroare? Nu avem nimic despre trecerea la euro, doar exerciții de imagine. PMP nu va vota guvernul“.


UPDATE 7:

Liderul minoritatilor naționale, Varujan Pambuccian, a anunțat că grupul minorităților va vota pentru investirea cabinetului lui Sorin Grindeanu.

UPDATE 6:

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu: „Astăzi mă aflu, în fața dvs, în fața unui alt vot de învestire, o alegere la fel de clară a românilor, este un vot pozitiv al românilor. Respecatrea drepturilor și liberăților cetatenilor nu este un moft. Vrem o țară în care cei care muncesc să primească salarii precum cei din afara țării. Românii au votat pentru o țară în care drepturile și libertățile sunt respectate, în care deciziile sunt luate de liderii aleși prin vot, nu dictate de instituțiile de forță.   Pe 11 decembrie, românii au ținut să spună că sunt gata să lupte pentru drepturile lor. Românii au votat și pentru o Românie suverană, care își ghidează acțiunea politică pe baza interesului național. Nu există prosperitate economică fără democrație și respectarea libertăților și drepturilor. Avem pe umerii noștri o responsabilitate imensă dată de votul românilor. Semnificația zilei de astăzi este mai mare decât un vot de investitură. Logica este cea în care Parlamentul legiferează, iar Guvernul lucrează conform direcțiilor stabilite de Parlament. De prea multe ori, parlamentării, din teamă și comoditate, nu au respectat logica democratică. Serviciile cu serviciile și civilii cu civilii. Deciziile într-un stat de drept nu se iau nici în cadrul serviciilor de forță, nici în afara lor. Nu vreau să ajungem în perioada în care ele funcționau după logica lui Stalin: nu există cetățean nevinovat, ci cetatean de care nu ne-am preocupat îndeajuns.  Ca președinte al Senatului, voi lucra alături de PSD și ALDE“

UPDATE 5

Liderul UDMR, Kelemen Hunor:  „După 27 de ani de la căderea comunismului, putem afirmă că societatea se află într-o criză profundă și se confruntă cu o lipsă acută de încredere. Instituțiile de forță nu au încredere în cetățni, pe care îi tratează ca suspecți. Instituțiile de control îi tratează ca pe niște hoți care parazitează statul. Majoritatea nu are încredere în minoritățile etnice. Nu trebuie să ne miram când constatăm că nici cetatenii nu mai au încredere în stat și nu se simt în siguranță în propria țara. Ei vad aroganță și dispreț. De 12 ani asistăm la distrugerea sistematică a încrederii în Parlament. De foarte multe ori, clasa politică a acceptat ca deciziile politice pot fi luate în altă parte. A fost o greșeala fundamentală. După alegerile din 11 decembrie, suntem la un nou început. Avem o nouă șansă, poate ultima, să aducem încrederea în societatea din România.  Noi trebuie să facem primul pas. Politica pe care o facem aici trebuie să fie exclusiv pentru oameni și despre oameni.  Avem obligația să arătăm că se poate face politică în mod onest. Avem datoria să redăm încrederea oamenilor în instituția Parlamentului. Trebuie să redam Parlamentului greutatea și rolul consacrat într-o societate democratică “.


UPDATE 4

Liderul USR, Nicușor Dan: „Ne-ar fi plăcut să citim în programul de guvernare ca în România se fură din banul public, că există în spațiul universitar multă impostura, ca în domeniul sănătății există o uriașă rețea de interese oculte.  Am găsit în schimb ca guvernările PSD și ALDE au adus prosperitate românilor. Mi-e teama că ne uităm la alte Românii. Avem totuși în România 8 milioane de oameni sub pragul de sărăcie. Peste 3 milioane au ales să părăsească România. În ce privește programul economic, noi îl apreciem ca fiind falimentar. Vorbește de o creștere masivă a cheltuielilor, dar previziunile asupra veniturilor le apreciem ca fiind nerealiste. Modul în care e structurat acest program nu poate decât să duca la deficit, îndatorare și inflație.    Sub promisiunile din program se amaneteaza viitorul României și se indatorează generațiile viitoare. Speranța unui nou început ar fi trebuit întruchipată de oamenii propuși pentru funcțiile de miniștri. Ce văd ei? Că primul demis pentru incompetență pentru Colectiv devine ministrul Tineretului.  Un primar acuzat pentru luare de mită și spălare de bani devine ministrul Muncii. O funcționară descoperită de ANI în conflict de interese ajunge miniștul Apelor și Pădurilor. Văd un profesor care își pierde dreptul de a coordona doctorate devine ministrul Sănătății. Faptul că unul dintre coordonatorul Marții negre devine azi ministrul Justiției mi se pare inacceptabil“.

UPDATE 3

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan: La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, aceasta este tot ce poate PSD? "Lista guvernului ne arata un PSD incapabil de modernizare, feuda personala a unui sef abuziv, care vrea sa exercite puterea fix cum a exercitat-o la Teleorman”, a declarat in Parlament presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan.  Ea a acuzat ca membrii cabinetului Grindeanu, care trec miercuri prin procedurile parlamentare sunt interpusi care primesc in plic deciziile care le au de luat in fiecare zi.  “La 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, aceasta este tot ce poate PSD?”, a spus Turcan, adaugand ca "lista cabinetului arata incapacitatea cronica a PSD de a guverna in mod european”.  “PSD nu poate intelege ca aspiratiile cetatenilior sunt cu totul altele in acest moment al istoriei”, a continuat liderul liberal.  “PNL nu va vota acest guvern despre care crede ca are o viata scurta”, a spus Turcan.


UPDATE 2
 
„Este un început de an care mi-aș dori să coincidă cu un nou început pentru clasa politica și destinul acestei țări. Azi înceteaza de fapt suspendarea democrației. România va fi condusă din nou de un executiv legitim, născut din alegeri. România are șansa de a porni pe un drum nou, care să conducă la creștere economică reală și sustenabilă. Depinde numai de noi ca acest mandat să fie diferit de celelalte de până acum. Depinde numai de noi să încetăm să privim România ca pe un câmp de batalie. Mai important decât obținerea victoriei în alegeri e modul în care vei gestiona victoria. Din acest motiv votăm azi investirea unui nou guvern și nu suspendarea președintelui. Niciodata în ultimii 15 ani un partid nu a născut așteptari atât de mari. Prin vocea mea, transmite hotărârea de neclintit că aplicarea programului de guvernare să se facă în totalitate, 100%. Vreau ca 2017 să marcheze începutul unei perioade de responsabilitate fără precedent în politică. Miza acțiunilor noastre nu e doar câștigarea campaniei electorale, obținerea guvernarii. Miza va fi întotdeauna România, iar tot ce facem noi ca oameni politici se va reflecta în mod necesar în destinul acestei țări și în viața celor care ne-au ales“, a spus șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.


UPDATE 1, ora 16.10

 „Vă mulțumesc pentru participarea la această ședință comună  Aă dori ca în deschidere să le multumesc celor care m-au propus în această funcție și care mi-au fost alături în alcătuirea echipei și a programului de guvernare. Subliniez că prima propunere a PSD, doamna Sevil Shhaideh, ar fi fost o variantă excelentă. Salut în mod deosebit echilibrul dlui Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarat om de stat, punând interesul național deasupra interesului personal sau de partid.  Chiar în această seară voi convoca prima ședință de guvern, pentru a deveni operaționali în cel mai scurt timp. Subiectul principal al dezbaterilor e România și modul în care noua echipă își  propune să conducă țara în următorii patru ani. Eu va propun alta țintă: România normală, va propun ca la finalul mandatului să avem o țară normală, în care oamenii să trăiasca bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți ca cetățenii europeni. Îmi doresc o țară normala, în care lucrurile să fie așa cum e normal sa fie. In care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă, ca azi. Primul semn de normalitate e ca politicienii să respecte ce au promis în campanie. In programul de guvernare veți regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de prăședintele PSD. Măsurile au fost votate de români și e normal să se regăsească în programul de guvernare. E normal să existe o răspundere politica a partidelor care au câștigat alegerile“, a spus Sorin Grindeanu.



sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii