Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activistii cu haine preotesti, chemati la discutii de Sfantul Sinod

ro

10 Feb, 2004 00:00 1212 Marime text

# Deciziile unor preoti de a face politica au provocat un val de proteste in sanul Bisericii Ortodoxe Romane * Sfantul Sinod s-a reunit pentru a lua masuri * Preotii care incalca canoanele bisericesti vor da explicatii * Surse confidentiale ne-au declarat ca in aceasta "furtuna" este posibil sa intre si Arhiepiscopul Tomisului # Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie este cunoscut ca fiind un sustinator si un "duhovnic" al reprezentantilor constanteni ai PSD * De nenumarate ori, deputatul liberal Puiu Hasotti l-a numit pe IPS Teodosie "cel mai influent PSD-ist fara legitimatie"

Potrivit canoanelor bisericesti, nici un preot nu are voie sa faca politica partizana. Singura politica admisa preotilor este aceea a Evangheliei. Cu alte cuvinte, slujitorii Domnului au voie sa respecte si sa propovaduiasca numai poruncile Sfintei Carti, si nu doctrinele vreunui partid politic. De aceeasi parere sunt si reprezentantii Patriarhiei Romane, care au reactionat dur la afirmatiile facute recent de unii membri ai Partidului Romania Mare din Cluj, conform carora patru preoti din acest judet s-ar fi inscris in aceasta formatiune. Hotararea preotilor de a face politica a provocat un val de proteste in sanul Bisericii Ortodoxe Romane, atitudinea si faptele slujitorilor Domnului fiind luate in discutie in aceste zile.

IPS Teodosie, in atentia Sfantului Sinod

Cazurile acestor preoti nu sunt unice. Surse confidentiale ne-au declarat ca este posibil ca in aceasta "furtuna" sa intre chiar si Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie. Nu rare au fost cazurile cand IPS Teodosie si-a folosit puterea pentru a sprijini actiunile reprezentantilor constanteni ai partidului de guvernamant. In replica, oameni ca prefectul Gheorghe Martin au pus umarul la construirea unor biserici, in scopul de a se realiza numarul necesar pentru a putea crea Mitropolia Tomisului. Actiunea are, bineinteles, si o alta conotatie, aceea de reactivare a Mitropoliei Dobrogei si, prin urmare, de a urca in ierarhia fetelor bisericesti. Dar daca o parte din preotii cu simpatii pentru partide din opozitie sunt chemati la Bucuresti, nu vedem de ce IPS Teodosie care indeplineste lucrarea Domnului prin mana PSD nu ar intra in aceeasi oala. Apartenenta politica a Arhiepiscopului Tomisului a fost criticata de nenumarate ori de presedintele Organizatiei judetene a PNL, Puiu Hasotti. Deputatul liberal a sustinut mereu ca "in ultimii trei ani, la Constanta, Biserica are simpatii fatise, iar IPS Teodosie este cel mai influent PSD-ist fara legitimatie". Scopul tuturor actiunilor Arhiepiscopului Tomisului este, potrivit declaratiilor liderului filialei constantene a PNL, "dorinta IPS Teodosie de a ajunge patriarh". De aceea, Hasotti l-a acuzat pe acesta de "politizare a activitatilor crestine ale Bisericii Ortodoxe in Episcopia Tomisului si a Dunarii de Jos, in favoarea partidului de guvernamant, in conditiile in care PSD nu are nimic ortodox in gandire si in suflet".

Cozmanca face lobby preotimii

Constienti de faptul ca, in mai toate cercetarile sociologice, Biserica se situeaza pe primele locuri, la capitolul increderea cetatenilor in institutii, partidul de guvernamant si-a expus fara nici un menajament punctul de vedere in legatura cu activitatea politica practicata de unii preoti. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, le amintea in urma cu cateva zile preotilor ca ar face bine sa se implice in politica, atata timp cat "traiesc cu picioarele pe pamant". Intr-un interviu acordat unei publicatii nationale, Cozmanca a recunoscut ca, in cadrul deplasarii pe care a facut-o in urma cu o saptamana la Constanta, a avut o intrevedere "particulara, la o cafea", cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Totodata, presedintele executiv social-democrat nu a respins categoric ideea ca, cel mai probabil la alegerile locale, sa fie prezenti pe listele de consilieri locali sau judeteni, in ideea de a fi prezenti preotii in colectivitatile locale, "fiindca una e contributia unui preot in consiliul local fata de alte categorii socio-profesionale".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii