Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agricultura biologica si increderea consumatorilor

ro

12 Mar, 2007 00:00 1016 Marime text

Certificarea, etichetarea si sistemele de control au fost in centrul discutiei in Comisia pentru agricultura saptamana trecuta, cand aceasta a votat un raport privind agricultura biologica. Constientizarea problemelor de siguranta alimentara si mediu de catre consumatori a contribuit la dezvoltarea agriculturii biologice in UE in ultimii ani. Parlamentul European este preocupat de pastrarea increderii consumatorilor, impiedicarea contaminarii cu organismele modificate genetic si cresterea importurilor.

Reprezentand 3,6% din suprafata agricola a Uniunii Europene, cu o crestere de 30% pe an, agricultura biologica este unul din cele mai dinamice sectoare din agricultura UE; cu toate acestea, in unele state membre estice este nevoie inca de dezvoltarea acestui potential. Un produs "bio" este un produs pentru care nu s-au folosit pesticide. Agricultura biologica respecta consumatorul, dar si mediul inconjurator si biodiversitatea si se bazeaza pe reciclare, rotatia culturilor, interzicerea organismelor modificate genetic (OMG) si a hormonilor si antibioticelor in cresterea animalelor. Planul de actiune UE Comisia Europeana a prezentat in 2004 o comunicare intitulata "Planul de actiune european in materie de alimentatie si agricultura biologice", care a fixat 21 de zone de actiune desemnate sa faciliteze dezvoltarea sectorului. Parlamentul European a redactat un raport asupra propunerii Comisiei Europene pentru un regulament privind productia alimentelor biologice si etichetarea acestora. Raportul, redactat de deputata franceza Marie-Hélène Aubert (Verzi), a fost adoptat in Comisia pentru agricultura pe 27 februarie. Textul spune ca "cererea consumatorilor continua sa creasca si este acoperita din ce in ce mai mult de produse importate, care pun probleme noi in privinta certificarii si etichetarii". Principalele recomandari ale raportului Aubert sunt: organismele modificate genetic sau produsele obtinute din acestea nu pot fi folosite in productia biologica si nici in medicina veterinara folosirea logo-ului european pe produsele alimentare ce contin 95% materie prima "bio" si folosirea referintei "UE-biologic" sunt obligatorii; ramane posibila si folosirea altor logo-uri consolidarea etichetarii pentru a preveni neregularitati la cumparare si import operatorii din tarile terte trebuie sa prezinte un certificat eliberat de o autoritate comunitara; PE doreste extinderea acestei reguli la restaurante, cantine, produse din lana, uleiuri esentiale regulamentul ar trebui sa urmeze procedura de codecizie, deoarece acopera productia si distribuirea de produse alimentare pe piata interna.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii