Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alianta a invins Uniunea si la Tulcea

ro

15 Dec, 2004 00:00 958 Marime text

Traian Basescu l-a devansat puternic pe Adrian Nastase, scorul fiind zdrobitor: 57,2% (65.802 voturi) la 42,8% (49.223 voturi). * Fata de turul intai al alegerilor, in multe localitati ale judetului votul s-a "rasturnat", Basescu obtinand victoria in numeroase comune in care pierduse in urma cu doua saptamani. * Cea mai spectaculoasa pierdere inregistrata de Adrian Nastase s-a inregistrat la Jurilovca, considerat pana acum fief PSD din cauza intereselor economice existente in zona

Tensiunile acumulate in zile si nopti de campanie electorala s-au spulberat odata cu anuntarea rezultatelor alegerilor celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei.In judetul Tulcea, in cele 183 de sectii de votare, carora li s-au alaturat cele cinci sectii pentru persoanele aflate in tranzit, prezenta la vot a fost aproximativ egala cu cea de acum doua saptamani. Din cele 116.187 de persoane care s-au prezentat la urne au votat valabil doar 115.025, restul buletinelor fiind anulate. Candidatul Aliantei D.A. PNL-PD, Traian Basescu, l-a devansat puternic pe cel al Uniunii Nationale PSD+PUR, Adrian Nastase, scorul fiind zdrobitor: 57,2% (65.802 voturi) la 42,8% (49.223 voturi).Interesant este ca, fata de turul intai al alegerilor, in multe localitati ale judetului votul s-a "rasturnat", Basescu obtinand victoria in multe comune in care pierduse in urma cu doua saptamani. Cea mai spectaculoasa pierdere inregistrata de Adrian Nastase s-a inregistrat la Jurilovca, considerat pana acum fief PSD din cauza intereselor economice existente in zona, unde Basescu a primit sute de voturi in plus fata de primul tur. La fel s-a intamplat in comuna Baia, unde primarul liberal n-a reusit sa obtina rezultate bune pentru Alianta in primul tur, dar s-a mobilizat exemplar in ultimele doua saptamani. Locuitorii orasului Babadag si-au schimbat brusc optiunile electorale si fata de scrutinul din 28 noiembrie situatia s-a modificat radical, Basescu inregistrand 1000 de voturi in plus fata de contracandidatul sau. Situatii similare se constata in orasul Macin precum si in localitatile Mahmudia, Greci si Carcaliu. In sfarsit, in municipiul Tulcea, Alianta a obtinut, de asemenea, rezultate clar superioare fata de acum doua saptamani, diferenta dintre cei doi fiind de 40 de procente (70% pentru Basescu, 30% pentru Nastase).In comparatie cu turul intai, numarul contestatiilor reclamate la Biroul Electoral de circumscriptie a scazut foarte mult, reprezentantii birourilor sectiilor de votare si observatorii acreditati semnaland doar nereguli marunte, nu de natura a influenta rezultatele scrutinului.

Tristete mare la PSD

In mod previzibil, la sediile PNL si PD bucuria era in toi si ieri. Se faceau si se desfaceau guverne, se ciocneau pahare si se analizau, cu vadita satisfactie, datele centralizate. La sediul din strada Victoriei (!) al PSD insa, singura persoana care a ramas pe baricade este secretara. De altfel, trebuie spus ca PSD Tulcea se afla intr-un vid de conducere, atat presedintele organizatiei judetene, cat si al celei municipale fiind alesi parlamentari.Nesiguranta care s-a instalat in Palatul Victoria si in ministere se resimte din plin si in teritoriu. Tristetea din birourile sefilor serviciilor deconcertate este dublata de speranta angajatilor mai marunti, care vad in schimbarea de regim politic sansa unei promovari spre fotoliul de director. In ultimii patru ani, partidul de guvernamant a reusit, incet si sigur, sa-i inregimenteze pe majoritatea reprezentantilor directiilor judetene. Chiar daca Basescu a dat un semnal destul de linistitor in legatura cu intentiile sale de a pastra structurile existente cu conditia ca "toti sa respecte legea", panica este destul de mare. Concomitent, "aliatii" avanseaza, in soapta, nume de posibili succesori la sefia diverselor institutii. Fapt este ca sediile castigatorilor sunt din ce in ce mai neincapatoare si o multime de oportunisti declara simpatie vesnica democratilor si liberalilor.

Prefectura este decapitata

Cei doi reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, prefectul Ion Vargau si subprefectul Vladimr Manastireanu, s-au asezat, deja, in bancutele Parlamentului. Ei mai au la dispozitie o saptamana pentru a opta intre cele doua calitati, incompatibile. Inca de la inceputul campaniei electorale a fost desemnat prefect interimar secretarul Corvin Bangu, dar perioada in care institutia a fost astfel condusa se apropie de sfarsit.Varianta in care Uniunea PSD+PUR a pierdut sansa guvernarii il arata ca pe un mare perdant pe Trifon Belacurencu, cel care spera sa revina la sefia partidului si sa fie uns prefect. In conditiile date, se vehiculeaza pentru aceasta functie numele presedintelui PD Victor Tarhon, caruia ar fi posibil sa i se alature presedintele PUR Ionas Popescu.Deocamdata, totul se plaseaza sub semnul negocierilor de la nivel central. In doar cateva zile vom avea, probabil, certitudinea componentei noului guvern, dupa care se va rostogoli si spre teritoriu tavalugul schimbarilor.

Victoria lui Basescu

De fiecare data a pornit cu sanse slabe si a terminat triumfator. Blocat la televiziuni, ingradit in campanie, cu o administratie locala si centrala facuta pres in fata Partidului Social Democrat, Traian Basescu a reusit intotdeauna sa rastoarne toate calculele si strategiile politice. Nici macar avansul PSD-ului, obtinut dupa alegerile parlamentare de la inceputul acestei luni, nu l-a demoralizat. Dincolo de toate aceste certitudini, Traian Basescu a castigat pana acum toate infruntarile pe care le-a avut cu reprezentantii PSD. Sa ne aducem aminte cum in anul 2000, dupa primul tur de scrutin, candidatul PSD parea ca si castigator. Lucrurile au avut o cu totul alta evolutie. Sorin Oprescu avea 41,16%, iar Traian Basescu reusise dupa primul tur doar pana la 17,19%. In turul al doilea s-au rasturnat toate calculele. Basescu a castigat cu 50,69%, in timp ce doctorul Sorin Oprescu a avut un insuficient 49,31%. A urmat o alta victorie in aceasta vara electorala. Traian Basescu a ramas preferatul bucurestenilor dupa un mandat de primar in care a fost blocat de majoritatea PSD din Consiliul general al capitalei. El a castigat din primul tur un nou mandat. Soarta l-a adus apoi in cursa pentru Palatul Cotroceni. Lupta electorala cu Adrian Nastase a fost una inegala din punct de vedere mediatic. Cu toate acestea, cliseul de la localele din 2000 s-a repetat. In turul doi, Traian Basescu a reusit sa stranga voturi de la romanii care nu l-au votat pe Nastase, indiferent de culoarea politica. El l-a devansat cu aproape doua procente pe primul ministru in functie. Biroul Electoral Central a dat publicitatii luni seara rezultatele finale ale turului al doilea al alegerilor prezidentiale care au surprins majoritatea analistilor politici. Traian Basescu a obtinut 51,23%, mai exact 5126.794 voturi. Adrian Nastase nu a reusit sa convinga pentru turul doi decat 48,77% din electorat, reprezentand 4881.520 voturi. Dupa ce totul a devenit oficial, liderii organizatiei judetene a Partidului Social Democrat si-au recunoscut infrangerea. Dupa toate comentariile specialistilor, Constanta a avut o importanta contributie la victoria lui Basescu. Astfel, rezultatele finale ale celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale in judetul Constanta au indicat clar victoria candidatului Aliantei D.A. Astfel, potrivit presedintelui Biroului Electoral Judetean, Mihaela Ganea, la Constanta 225.172 de alegatori l-au votat pe Traian Basescu, in vreme ce candidatul Uniunii PSD+PUR Adrian Nastase a fost ales de 144.431 de constanteni. Diferentierea voturilor facuta la nivel national intre cei doi a pornit de la Constanta si nu degeaba se spune ca Nastase i-a atras atentia liderului de la Constanta al PSD, Radu Mazare, ca alegerile prezidentiale au fost pierdute, aici, la malul marii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii