Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

ro

11 Mar, 2024 17:00 905 Marime text
  • Potrivit Opoziţiei, prin Ordonanţă, „Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici”
  • Președintele USR Constanța, Stelian Ion a transmis la rândul său că scopul acestei OUG este ca PSD și PNL, să se agațe de putere și să își împartă țara
  • Împreună cu PMP Constanța și Forța Dreptei Constanța, USR Constanța a înaintat tot astăzi către Prefectul Județului Constanța un document prin care cele trei formațiuni politice au solicitat Guvernului corectarea textelor din OUG nr. 21/2024 astfel încât toate partidele care au reprezentanți în Parlamentul European să poată avea reprezentanți în secțiile de votare la alegerile din iunie 2024
 
 
Liderii alianţei Dreapta Unită, Cătălin Drulă, Ludovic Orban şi Eugen Tomac, au sesizat luni Avocatul Poporului pe ordonanţa de urgenţă privind comasarea alegerilor europarlamentare şi locale, cerându-i să atace la CCR acest act normativ.
 
Potrivit Opoziţiei, prin Ordonanţă, „Guvernul Ciolacu încalcă numeroase principii democratice şi constituţionale doar pentru ca PSD şi PNL să-şi asigure supravieţuirea la putere şi la robinetul banilor publici”.
 
Președintele USR Constanța, Stelian Ion a transmis la rândul său că: „Ordonanța lui Ciolacu nu este dată pentru a face economii la buget sau pentru a le fi mai ușor oamenilor să voteze. Singurul scop al acestei OUG este ca PSD și PNL, devenite partid unic, să se agațe de putere și să își împartă țara.
 
Îi amintim doamnei Renate Weber inclusiv deciziile CCR anterioare, prin care a declarat neconstituționale modificări aduse legilor electorale în anul alegerilor”.
 
De asemenea, împreună cu PMP Constanța și Forța Dreptei Constanța, USR Constanța a înaintat tot astăzi către Prefectul Județului Constanța un document prin care cele trei formațiuni politice au solicitat Guvernului corectarea textelor din OUG nr. 21/2024 astfel încât toate partidele care au reprezentanți în Parlamentul European să poată avea reprezentanți în secțiile de votare la alegerile din iunie 2024.
 
 
Reprezentanții Alianţei Dreapta Unită precizează că OUG 21/2024 pentru comasarea alegerilor europarlamentare şi locale modifică elemente esenţiale în ceea ce priveşte desfăşurarea alegerilor şi mandatele aleşilor locali, cu doar trei luni înainte de data propriu-zisă a scrutinului, ceea ce contravine flagrant standardelor constituţionale, dar şi internaţionale.
 

Mai mult, perioada electorală (în care se încadrează strângerea de semnături de susţinere) începe pe 12 martie, ceea ce înseamnă că ordonanţa a fost adoptată de Guvernul PSD-PNL cu doar trei zile înainte.
 
În opinie ADU, OUG-ul privind comasarea alegerilor încalcă mai multe prevederi constituţionale, printre care cele referitoare la egalitatea în drepturi, dreptul de vot şi dreptul de a fi ales, dar şi mai multe decizii precedente ale Curţii Constituţionale.
 
Potrivit Opoziţiei, „elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru comasarea alegerilor şi modificarea unor aspecte esenţiale, precum mandatul aleşilor locali, nu este justificată, în conformitate cu art. 115 din Constituţia României”.
 
„Calendarul electoral era cunoscut de mult timp, era predictibil, iar comasarea nu este rezultatul unei situaţii neprevăzute, care nu a fost în controlul decidenţilor, ci este rezultatul unor negocieri politice care au fost începute târziu şi s-au prelungit foarte mult, riscând să pericliteze desfăşurarea în condiţii bune a alegerilor. De altfel, Curtea Constituţională a arătat, în repetate rânduri, inclusiv în Decizia nr. 426/2023, faptul că, cu cât este mai apropiat de data alegerilor momentul modificărilor legislative, cu atât „este mai puternică prezumţia că modificările respective au ca scop crearea unui beneficiu/avantaj pentru partidul politic care le-a adoptat, fiind dictate de interesele sale iminente, şi pot avea ca rezultat manipularea electoratului”, subliniază partidele într-un comunicat oficial. 
 
Totodată, schimbarea regulilor privind compoziţia birourilor electorale, inclusiv a birourilor secţiilor de vot, poate influenţa în mod semnificativ echitatea şi corectitudinea procesului electoral. Or, OUG-ul privind comasarea a eliminat, pe ultima sută de metri şi în mod arbitrar, partide din componenţa birourilor secţiilor de votare.

 
„Nu în ultimul rând, prin devansarea alegerilor locale pentru ca ele să fie organizate la aceeaşi dată cu cele europarlamentare, sunt privaţi de dreptul de a vota tinerii care ar fi împlinit vârsta de 18 ani între noua dată a alegerilor locale şi data iniţială (în luna septembrie). Mai mult de atât, prin instituirea unui termen de 60 zile, respectiv reducerea propusă a perioadei pentru înregistrarea unui vot pe baza reşedinţei (vizei de flotant) chiar înainte de alegeri, se vor limita semnificativ drepturile de vot ale multor tineri, lucrători şi persoane care se bazau pe legislaţia existentă”, precizează Alianţa Dreapta Unită. 
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Dreapta Unită a depus la Prefectură un Memoriu prin care solicită sesizarea Guvernului cu privire la adoptarea OUG privind organizarea și desfășurarea alegerilor (DOCUMENT)
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii