Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:29 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alianta "Dreptate si Adevar", o reala alternativa la PSD

ro

14 Apr, 2004 00:00 1379 Marime text

De la Revolutia din Decembrie `89 si pana in prezent, romanii au tot sperat sa se schimbe ceva in viata lor. Macar mentalitatea conducatorilor. Sperante desarte... Dupa 15 ani, doar cativa traiesc mai bine, in timp ce marea masa a populatiei isi duce traiul sub pragul saraciei. Aberant, daca stam sa ne gandim ca partidele si aliantele politice ce s-au perindat pe la conducerea statului au tot promis oamenilor din patru in patru ani ca vor trai mai bine, ca nu va mai fi nevoie sa-si faca griji pentru ziua de maine. Momentul adevarului se apropie din nou. Alegerile locale si generale trebuie sa puna capat unei situatii ce nu mai poate continua.

Ca orice partid din Romania, si Partidul Democrat a avut perioadele sale de criza. La Constanta, filiala judeteana, dupa ce a obtinut un scor foarte bun in 1996, in ajunul alegerilor parlamentare din 2000 s-a rupt in doua. Ruptura a fost produsa inainte de schimbarea fostului presedinte Petre Roman. Din prea mult orgoliu la intocmirea listelor pentru alegerile parlamentare si, poate, impresia ca unii sunt de neinlocuit s-a creat o situatie fara precedent in istoria, destul de scurta de altfel, a partidului. Chiar inainte de alegeri, mare parte din membrii organizatiei constantene, in frunte cu Stelian Dutu, au trecut la PNL. Motivul?! Inflexibilitatea liderului national, la acea vreme Petre Roman, in ceea ce priveste structura listelor pentru alegerile generale. La timpul respectiv, Bogdan Niculescu-Duvaz, deputat PD de Constanta, se afla in teritoriu doar cand avea interes. Alegerile, de exemplu, erau singurele activitati care-l aduceau la Constanta pe fostul democrat. In restul timpului, parlamentarul era mult prea ocupat cu treburile din capitala pentru a mai pierde timp in discutii cu alegatorii si membrii de partid din circumscriptia sa. Duvaz a demonstrat ca vrea sa fie parlamentar pe viata, iar intuitia liderului local al PD, Stelian Dutu, s-a dovedit corecta. Roman nu a cedat insistentelor venite de la Constanta de a trece pe listele pentru Parlamentul Romaniei doar oameni care au muncit pentru promovarea partidului si obtinerea unui rezultat bun in alegeri. Conducerea centrala a PD a avut aceeasi atitudine si in ceea ce il priveste pe senatorul Viorel Pana, o alta intuitie confirmata. Nimeni nu a tinut cont, la acea vreme, de pericolul pe care il reprezenta PSD pentru orice partid de opozitie. Asa se face ca alegerile din 2000 au adus la conducerea Primariei Constanta un independent. Colaboratorii lui Dutu nu au reusit sa ajunga la un consens cu membrii vechi din PNL. In aceste conditii, grupul presedintelui CJC a ales sa paraseasca PNL-ul.

Linistea din PUR conduce inapoi la PD

Grupul in fruntea caruia se afla Stelian Dutu a ingrosat randurile Partidului Umanist din Romania. O data cu plecarea grupului Dutu, senatorul Viorel Pana a preluat conducerea filialei judetene, iar deputatul Bogdan Niculescu-Duvaz a respirat usurat. Lucrurile au mers pe fagasul pe care fusesera asezate de Pana si presedintele organizatiei judetene, Elena Mocanu, pana la sfarsitul lui 2002, cand conducerea centrala a partidului a considerat ca, la Constanta, erau necesare schimbari radicale. Vicepresedintele partidului la nivel national, Sorin Frunzaverde, a fost trimis la Constanta pentru a pune lucrurile la punct. Nimeni nu se astepta ca lucrurile sa decurga fara nici un fel de opozitie din partea echipei Pana. Amenintarile proferate de senator si de Elena Mocanu, cum ca ar parasi partidul in cazul in care se insista asupra schimbarii conducerilor organizatiilor judeteana si municipala, au fost inutile. Frunzaverde venise de la Bucuresti cu instructiuni precise. El dorea instalarea la Constanta a unei noi echipe care sa se puna pe treaba. Au fost organizate alegeri la toate structurile interne ale filialei judetene. Toti membrii de partid care fusesera indezirabili pentru Pana si Mocanu au fost reprimiti in partid si toata lumea a crezut ca se va trece la rezolvarea problemelor legate de pregatirea alegerilor locale si generale. S-a dovedit, daca mai era necesar, ca orgoliile unora si dorinta de a se vedea in functii de conducere sunt mai puternice decat victoria asupra adversarilor politici. Lupta interna din organizatia judeteana a continuat si dupa plecarea cuplului Pana-Mocanu. Un alt personaj a tensionat filiala. Constantin Fratila, secondat de cativa colaboratori au generat noi tensiuni. Ei au cerut eliminarea din structurile de conducere a grupului Dutu. Pe cale de consecinta, au organizat alegeri si s-au autonumit la conducerea filialei constantene. Conducerea centrala a PD l-a delegat din nou, in toamna anului trecut, pe vicepresedintele Frunzaverde sa reglementeze situatia de la Constanta. Pentru ca au incalcat statutul, Fratila si cei 18 apropiati au fost exclusi din randul partidului. Presedintele Stelian Dutu a ramas sa construiasca si sa consolideze organizatia democrata de la Constanta pentru a castiga alegerile locale din vara acestui an.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii