Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:23 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andrei Novac, secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român din MAE explică de ce s-a înscris în PSD Constanța

ro

18 Jul, 2024 16:08 255 Marime text




Andrei Novac, secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale în data de 30 iulie 2021 s-a înscris în PSD Constanța și a fost prezentat oficial, miercuri 17 iulie colegilor din organizație.

Contactat telefonic, Novac, cunoscut și pentru relația de familie cu președintele CJ Constanța, Mihai Lupu (n.r. este ginerele acestuia din urmă), a declarat pentru ZIUA de Constanța că intrarea în politică vine după o perioadă în care deși a colaborat cu mulți politiceni a fost reticent să activeze într-un partid.

„Doresc să mă implic într-o carieră politică pentru că îmi doresc ca în România lucrurile să meargă din ce în ce mai bine. Cred că  experiența pe care am dobândit-o în diplomație culturală și background-ul profesional sunt un plus pentru o carieră politică”, a spus Novac.  

Acesta a recunoscut că PSD și fostul ministru al Culturii, Lucian Romașcanu i-a sprijinit proiectele pe care le-a derulat în cadrul MAE și consideră firesc să fie alături de cei care l-au sprijinit. Este vorba despre deschiderea sediilor ICR la Tokyo, Seul și în viitor Atena, dar și despre procedurile pentru pregătirea participării României la Olimpiada de la Paris sau de recondiționare a sediului ambasadei României de la Paris.
 
„Organizația în care activez, locul contează mai puțin. Deși sunt foarte legat de Constanța, o parte din familia mea este aici, copiii mei petrec foarte mult timp la Constanța. Recunosc, mi-a plăcut foarte mult și echipa PSD de municipiu, până la urmă este echipa care a câștigat alegerile locale, în același timp comunic excelent cu președintele organizației, Ion Dumitrache”, a mai spus Novac.

Andrei Novac a mai spus că a ajuns secretar de stat la MAE sprijinit de zona civică și în special de Nicolae Manolescu, președintele USR din postura de fost director al Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

Cine este Andrei Novac?

Conform biografiei publicate pe site-ul MAE, Andrei Novac a fost numit secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale în data de 30 iulie 2021.

Este scriitor, manager cultural și membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Este promotorul și inițiatorul unor evenimente culturale care au avut loc în România și în străinătate, în strânsă legătură cu activitatea de diplomație culturală a statului român.

Din 2018 și până la numirea în funcția de secretar de stat a ocupat funcția de director al Direcției Centrul Cărții în cadrul Institutului Cultural Român (ICR), unde a organizat prezența României ca Țară Invitată de Onoare la Târgurile de Carte de la Madrid și Beijing. A obținut statutul de Orașe Invitate pentru București și Timișoara la Salon du Livre de la Paris, punctând, pentru prima dată, statutul de Țară Invitată (în diferite formule) pentru trei ani consecutivi. A asigurat reprezentarea României  prin participarea a peste 400 de scriitori români la evenimentele din străinătate. A gestionat Programele de traduceri ale Institutul Cultural Român, programe care au ca principal obiectiv sprijinirea apariției, traducerii și promovării literaturii române în lume.

A fost membru în Comitetul Director al ICR, a participat la gestionarea programului Sezonului Cultural România-Franța și al Festivalului Europalia 2019.

Andrei Novac este licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie; absolvent al masteratului de Relații Internaționale și Integrare Euro-Atlantică din cadrul Universității București, Facultatea de Istorie. A urmat un program doctoral, în perioada 2009-2013, specializarea filologie,  în cadrul Universității de Vest din Timișoara, obținând titlul de doctor în iulie 2013.

Este lector titular al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, unde predă cursuri de Istorie și Didactica Istoriei, Educație Interculturală, Comunicare și Relații Publice.

A publicat în majoritatea revistelor de cultură din România. Cărțile sale au fost publicate de edituri ca Paralela 45, Editura Cartea Românească, Editura Vinea, Editura Muzeului Literaturii Române. Două dintre volumele sale de versuri au fost traduse și difuzate în Spania și în Franța.

Pentru activitatea sa literară a obținut mai multe premii, distincții și nominalizări, printre care amintim Premiul „Mircea Ciobanu“, acordat de Uniunea Scriitorilor din România pentru volumul Prin închisori și prin libertate, 2019; Premiul pentru Poezie al Revistei „Convorbiri literare“, Iași, 2019; Premiul Special, acordat de Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România tot pentru volumul Prin închisori și prin libertate, 2019; Premiul revistei „Luceafărul“ din cadrul Festivalului „Tudor Arghezi“, 2007. A fost nominalizat la Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu“ în 2018 și 2020.

S-a născut în 1983, la Târgu-Jiu. Este căsătorit. Are trei copii.



Citește și:

Alegeri în PSD Constanța! Pentru ce funcție va candida Ion Dumitrache! Andrei Novac, nou membru al PSD
 

Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii