Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Anul Dobrogei europene

ro

24 Oct, 2002 00:00 928 Marime text

1878-2003, 125 de ani de la Unirea Dobrogei cu Romania

Sesiunea stiintifica "Pontica 2002" * Consiliul Judetean a prezentat proiectele de anvergura ce sunt vizate pentru crearea unei linii de excelenta cultural-turistice de nivel international * Stelian Dutu i-a propus secretarului de stat Ioan Opris preluarea ansamblului rupestru de la Basarabi, pentru care a fost deja intocmit un proiect de reabilitare completa, ce il va transforma intr-o bijuterie de dimensiuni mondiale * In numarul de maine, amanunte legate de dosarul penal in cazul siturilor de la Histria

Sub inaltul patronaj al Consiliului Judetean si Ministerului Culturii, in aceste zile se desfasoara la Constanta lucrarile sesiunii stiintifice "Pontica 2002", ce are ca tema cercetarile recente privind arheologia si istoria Dobrogei. In acest context, ieri seara, presedintele Consiliului Judetean, Stelian Dutu, s-a intalnit cu secretarul de stat in Ministerul Culturii, Ioan Opris, pentru a analiza impreuna strategia culturala judeteana elaborata pentru urmatorii ani. Discutiile s-au axat pe intentiile autoritatilor constantene de relansare a Dobrogei istorice, ca leagan al civilizatiei europene, ce are deja o prima materializare: Cetatea Histria. Presedintele Consiliului Judetean a prezentat proiectele de anvergura ce sunt vizate pentru crearea unei linii de excelenta cultural-turistice de nivel international. Stelian Dutu i-a propus secretarului de stat Ioan Opris preluarea ansamblului rupestru de la Basarabi, pentru care a fost deja intocmit un proiect de reabilitare completa, ce il va transforma intr-o bijuterie de dimensiuni mondiale. Intrucat investitia este extrem de mare, este vizat un parteneriat cu Ministerul Culturii, care sa finanteze obiectivul cu parti egale. Totodata, presedintele Stelian Dutu a solicitat trecerea in administrarea Consiliului Judetean si a mormantului pictat, unul dintre elementele unicat ca vechime si valoare arheologica din sud-estul Europei. Pentru a incheia linia de excelenta, Stelian Dutu a prezentat strategia de reabilitare completa a muzeului si monumentului de la Adamclisi, precum si a continuarii lucrarilor la cetatea Histria. Scopul este de a introduce toate aceste obiective intr-un circuit turistic mondial, care sa vizeze atat promovarea turismului romanesc prin utilizarea monumentelor unicat in lume existente in judetul Constanta, cat si o cunoastere mai buna a istoriei milenare romanesti. Secretarul de stat in Ministerul Culturii, Ioan Opris, a apreciat proiectele elaborate de Consiliul Judetean si a promis ca va efectua o analiza foarte atenta a parteneriatului propus de Stelian Dutu pentru reabilitarea ansamblului rupestru de la Basarabi si a mormantului pictat din municipiul Constanta.

Ministrul a vizitat si sediul organizatiei judetene a PSD

Ioan Opris, insotit de directorul Directiei de Cultura din cadrul Consiliului Judetean, Florenta Marinescu, au sustinut ieri o conferinta de presa cu tema "Dobrogea - exemplu unic european si mondial, care reflecta mod miraculos cea mai inalta filozofie a umanitatii". Opris a facut referire la finantarea si sprijinul logistic pe care il acorda ministerul, din care face parte, siturilor dobrogene. Peste un miliard de lei au fost acordati judetului pentru dezvoltarea santierelor arheologice de la Histria, Adamclisi si Capidava. "Aceasta este politica Guvernului, care va permite intr-un viitor apropiat dezvoltarea acestor regiuni ca zone turistice de interes international. Ar trebui ca in acest sens sa-si uneasca fortele toate formatiunile politice, deoarece conservarea patrimoniului trebuie sa devina o prioritate nationala, nu numai o atributie a Ministerului Culturii", a declarat ministrul secretar de stat Ioan Opris. La randul sau, Florenta Marinescu a anuntat ca, zilele trecute, judetul nostru a fost vizitat de o parte a membrilor Comisiei de Cultura din Senat. Acestia au tinut in mod special sa observe cum se desfasoara procesul de inventariere si conservare a patrimoniului in institutiile de cultura ale judetului, in vederea completarii proiectului de lege a muzeelor. In numarul nostru de maine vom prezenta punctul de vedere al ministrului secretar de stat in privinta dosarului penal Histria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii