Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:22 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegerile locale din 2016 ridică probleme în PNL Aranjament versus mandat de parlamentar?!

ro

21 Sep, 2015 00:00 2543 Marime text
Peste 1.000 de primari, viceprimari, consilieri judeţeni şi aleşi locali, dar şi lideri judeţeni şi parlamentari ai Partidului Naţional Liberal au participat la Liga Aleşilor Locali ai PNL, care s-a desfăşurat la Poiana Braşov.

Se poate afirma că întrunirea aleşilor liberali a prefaţat pregătirea alegerilor locale din vara anului 2016, o miză importantă pentru PNL, având în vedere dorinţa acerbă de a ajunge la guvernare cu o majoritate parlamentară confortabilă.

Intervenţia copreşedintelui PNL Alina Gorghiu avea să fie un duş rece pentru preşedinţii filialelor judeţene. Deşi, la fiecare scrutin electoral, sarcina stabilirii unor candidaţi cu şanse reale în câştigarea mandatelor de primar sau preşedinte de consiliu judeţean revenea liderilor judeţeni ai partidului, acum, Gorghiu le-a pus în vedere că, în cazul în care nu identifică oameni cu notorietate şi priză la electorat, vor trebui să se „sacrifice“ şi să intre în cursa electorală.

„Aceste alegeri au o miză atât de mare şi sunt atât de importante pentru PNL, încât nu putem să ne permitem ca preşedinţii de judeţ să nu îşi asume răspunderea aşa cum trebuie. Mai avem preşedinţi de judeţ care, probabil, ar prefera să stea liniştiţi, să candideze la Parlament, dar conducerea partidului va avea grijă ca răspunderea lor să fie foarte clară. Ori găseşti candidatul care să îţi câştige alegerile la judeţ şi în municipiu, ori, dacă nu îl găseşti, vei candida“, a declarat Alina Gorghiu.

La fel de intransigent a fost şi copreşedintele PNL Vasile Blaga, care, în intervenţia sa, a nominalizat câteva nuclee, printre care se regăseşte şi Constanţa, care ar trebui să contribuie în mod deosebit la victoria finală a liberalilor atât la alegerile locale, cât şi la parlamentarele de anul viitor. „Cei care conduc organizaţiile şi nu înţeleg că baza partidului sunt primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu-şi merită funcţiile. Anul electoral care urmează este extrem de important. Ştim cu toţii, semnalul se dă la locale. Semnalul se dă în Bucureşti şi aşteptăm performanţă de la organizaţiile din Bucureşti. Semnalul se dă din capitalele istorice: Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Constanţa, de unde aşteptăm performanţe, cum aşteptăm performanţe de peste tot. Sigur, suntem un partid democratic, avem conduceri în toate judeţele, dar le-am spus şi vineri în Colegiul Director celor care conduc judeţele: nu vă desemnaţi candidaţii la masa verde, nu o fac nici eu, nici doamna Gorghiu, pentru că, să fie clar, voi propune în Consiliul Naţional al acestui partid să fie desfiinţate conducerile ultimelor zece organizaţii ca performanţe. Noi trebuie să câştigăm alegerile“, a subliniat copreşedintele PNL.

Percepţia în teritoriu

Mesajul liderilor PNL a fost perfect receptat în teritoriu. Deputatul Gheorghe Dragomir, copreşedinte al Organizaţiei Judeţene PNL Constanţa, a confirmat că ceea ce s-a transmis în cadrul Ligii Aleşilor Locali „a fost foarte clar“. Iată de ce aspecte precum reprimirea „fiilor risipitori“ sau schimbarea de direcţie a unor candidaţi „care vin de la alte partide pentru a lua lumina liberală înaintea sfintelor alegeri“ sunt tratate cu maximă atenţie. Asta poate şi pentru a evita ca un mandat de parlamentar să nu se transforme, în cel mai fericit caz, în mandat de primar sau de preşedinte de consiliu judeţean. Potrivit lui Dragomir, la Constanţa „se va da curs sondajelor de opinie şi nu se va merge pe aranjamente sau alte criterii subiective în desemnarea viitorilor candidaţi PNL pentru alegerile locale din vara anului 2016“.

În privinţa fiilor risipitori sau a unor aleşi de la alte partide care ar dori să se „infiltreze“ printre liberali pentru a-şi prelungi mandatele, deocamdată, nu sunt semnale la nivelul judeţului nostru. Însă situaţii de acest gen nu sunt excluse, fapt ce l-a determinat pe Gheorghe Dragomir să ne declare tranşant: „Fiii risipitori sau cei veniţi din alte formaţiuni politice nu au întâietate în stabilirea candidaţilor PNL. Mă bazez pe cei din interiorul partidului şi pe ceea ce vor sugera sondajele de opinie“.

Definitivarea listei de candidaţi ai PNL Constanţa pentru primul scrutin electoral din 2016, precum şi rezultatele finale ne vor confirma sau nu dacă aranjamentele au primat în desemnarea candidaţilor. Ulterior, vom vedea dacă liderii filialelor judeţene ale PNL vor mai avea acces pe listele pentru parlamentarele din toamna aceluiaşi an. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii