Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autorităţile din Mangalia nu agreează persoanele infectate HIV/SIDA

ro

28 Nov, 2008 21:47 778 Marime text
Nepăsarea autorităţilor locale, a instituţiilor publice, a agenţilor economici şi a societăţii civile, în general, s-a reconfirmat la o a doua masă rotundă organizată de „O rază de lumină" Mangalia, organizaţie ce promovează drepturile persoanelor infectate HIV/SIDA şi ale familiilor acestora. Niciun reprezentant al acestora nu a venit la întâlnirea de ieri, de la Centrul Cultural, unde au fost rediscutate principalele probleme ale celor infectaţi HIV/SIDA în societatea contemporană.

Au fost prezenţi, în schimb, la evenimentul intitulat „Deschide-ţi inima, sunt la fel ca tine!" reprezentanţi ai Fundaţiei „Callatis", Serviciului de Asistenţă Socială, ai societăţii civile din Mangalia şi membrii Asociaţiei „O rază de lumină". Întâlnirea  a fost organizată cu ocazia relansării campaniei de luptă împotriva discriminării faţă de persoanele infectate cu HIV/SIDA şi a Zilei Mondiale Anti-SIDA - 1 Decembrie.
Preşedintele „O rază de lumină", Ioana Petriuc, a prezentat câteva dintre datele statistice, la nivel naţional şi judeţean, în ceea ce priveşte numărul bolnavilor HIV/SIDA. În judeţul Constanţa sunt înregistrate 2.240 de persoane infectate.
În cadrul dezbaterii, dr. Laura Condur, reprezentant al Fundaţiei „Callatis", a subliniat rolul important pe care îl are educaţia în sensibilizarea societăţii faţă de persoanele bolnave: „Persoanele infectate HIV/SIDA din România trec printr-o perioadă de criză. La noi, tulpina cu care au fost infectaţi, în spitale, în anii '80-'90, mii de copii a fost ceva mai blândă, tocmai de aceea, cu ajutorul medicamentelor retrovirale, pacienţii s-au dezvoltat aproximativ normal. Copiii de atunci au crescut, sunt adulţi, iar impactul psihic pe care îl suferă în momentul în care societatea îi respinge este devastator. Numai educaţia poate şi trebuie să sensibilizeze instituţiile publice, angajatorii, medicii, cadrele didactice etc, pentru ca aceşti oameni să îşi găsească un loc de muncă şi să trăiască în condiţii normale", a subliniat dr. Laura Condur.
Astăzi, de la ora 13.00, la Cimitirul „Eternitatea" va avea loc, la Placa comemorativă a asociaţiei, slujba de pomenire a persoanelor decedate de SIDA, iar mâine, pe platoul din faţa Casei de Cultură, va fi formată funda roşie umană, simbol al luptei anti-SIDA. În plus, pe tot parcursul lunii decembrie, la Mangalia şi Constanţa vor avea loc mai multe sesiuni informative, prin distribuirea a 5.000 de materiale avizate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii