Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bazarul Oriental, bula electorală a lui Mazăre

ro

20 Sep, 2010 02:55 1304 Marime text
Toată suflarea musulmană din Constanţa jubila atunci când, în 2008, edilul Mazăre le promitea un Bazar Oriental, însă totul s-a dovedit a fi vorbă de campanie electorală.

În urmă cu mai mult de doi ani, primarul Radu Mazăre, la vremea aceea aflat în campanie electorală, anunţa cu surle şi trâmbiţe construirea unui Bazar Oriental. Acest proiect a apărut exact în momentul în care a semnat un protocol cu uniunile turcilor din Constanţa, care urmau să îi ofere sprijinul la alegeri. Pe 29 mai, Mazăre a prezentat chiar şi o imagine 3D a proiectului şi a oferit mai multe amănunte. Bazarul urma să fie construit în parteneriat public-privat de către Primărie, în parcarea de la Poarta 1, şi trebuia să aibă comercianţi şi negustori, inclusiv din Istanbul şi Damasc. În interior trebuiau să se regăsească, printre numeroasele magazine cu covoare, aur, dulciuri şi obiecte specifice turceşti, cafenele, precum şi multe lăcaşuri de cult musulmane. Investiţia respectivă ar fi trebuit să devină o destinaţie turistică pentru 4.000 de turişti zilnic, indiferent de anotimp. Se preconiza, la acel moment, ca Primăria să contribuie cu utilităţile, să pună la dispoziţie terenul şi să intre în asociere cu investitorul conform legii, pe o perioadă de 49 de ani, investiţia totală ridicându-se la 15-18 milioane de euro.

Unde este Bazarul?

Acelaşi primar susţinea că în zilele ce urmau prezentării proiectului se va întocmi şi un proiect de hotărâre, care să fie votat în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa. Chiar dacă, la acel moment, ţara nu era nici măcar ameninţată de recesiune, nu s-a întocmit niciun proiect. Pentru a afla care a fost motivul pentru care a fost uitat proiectul de care primarul era foarte mândru, am contactat doi dintre reprezentanţii minorităţilor, care i-au oferit sprijinul în 2008. Fedbi Osman, preşedintele Uniunii Democrate a Turcilor din România (UDTR) - Filiala Constanţa, se afla, în 2008, printre semnatarii protocolului de colaborare. „Noi încă sperăm că se va realiza ceva. Ştiu că în zonă erau probleme cu clădirile, că nu se putea construi în zonă din pricina solului. Mai exista şi problema retrocedărilor. Atunci când vom vedea că se va începe să se emită avizele de construcţie, vom contacta şi noi oamenii de afaceri turci, pentru a investi în acest Bazar Oriental", a spus Fedbi Osman. Consilierul local din partea PSD, Ali Nurhan, era, de asemenea, printre cei care i-au oferit sprijinul electoral lui Radu Mazăre. „Constanţa este un oraş hăituit, văduvit de bani pentru investiţii. Acest proiect este un vis de-al meu pentru care am depus un efort considerabil. Nu s-a făcut nimic până acum pentru că nu s-au găsit întreprinzători. Le este frică să investească în Constanţa", a declarat Ali Nurhan. În concluzie, nu se va face nimic acum, din cauza crizei, însă nici când economia era în creştere nu s-a demarat proiectul. A fost Bazarul Oriental doar un balon de săpun electoral?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii