Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Becurile de sarbatori, sapte miliarde de lei

ro

06 Feb, 2008 00:00 1463 Marime text
1202246502.jpg

La caderea noptii, cele mai circulate strazi ale Constantei zac in bezna. Probabil ca Primaria incearca in acest mod sa faca economie pentru a mai recupera din risipa de electricitate cu ocazia sarbatorilor de iarna, cand orasul a fost impanzit cu instalatii ornamentale. Economia este facuta, insa pe spinarea conducatorilor auto, care risca sa-si distruga autoturismele pe strazile pline de gropi, care sunt dificil de evitat din cauza beznei.

Cu o astfel de situatie se confrunta in fiecare seara, de o buna bucata de timp, conducatorii auto care circula pe strazi precum Mircea cel Batran, Hasdeu sau chiar pe bulevardele Alexandru Lapusneanu si Tomis, insa autoritatea locala nu pare sa miste un deget pentru remedierea problemei. Probabil ca perioada de "economie" se va prelungi pe termen nelimitat avand in vedere sumele pe care Primaria le-a cheltuit cu iluminatul ornamental pentru sarbatorile de iarna. Trecerea de la prea multa lumina la bezna totala a fost ce-i drept cam brusca, insa administratia locala mizeaza, se pare, pe capacitatea omului de adaptare. Primaria Constanta a cheltuit aproape sapte miliarde lei vechi pe inchirierea de instalatii ornamentale, asa cum rezulta din cele doua contracte incheiate cu furnizorul. Unul dintre contractele incheiate intre SCIL Confort Urban SRL, din cadrul Primariei Constanta, si furnizor se refera la inchirierea de instalatii de iluminat ornamental pe o perioada de doua luni.

Instalatii nefunctionale

Contractul a fost atribuit pe data de 23 noiembrie 2007 prin licitatie deschisa, la care insa nu a participat decat SC Flash Lighting Services SA. Firma bucuresteana, cu punct de lucru in Constanta, a castigat astfel suma de 252.019 lei (TVA inclus) in schimbul inchirierii de instalatii ornamentale. Pentru iluminatul de sarbatori s-a facut, insa si o alta licitatie, in urma careia a fost selectionata aceeasi firma, desi fusesera primite doua oferte. Contractul cu titlul "furnizare instalatii de iluminat ornamental in vederea pavoazarii municipiului Constanta cu ocazia sarbatorilor de iarna 2007-2008" a fost atribuit pe data de 12 octombrie 2007, prin licitatie deschisa, criteriul fiind, potrivit Confort Urban, pretul cel mai scazut. De aceasta data, insa, valoarea contractului este dubla, de 433.224 lei, in comparatie cu a celui privind "inchirierea de instalatii ornamentale". Spre deosebire de cel de-al doilea contract, incheiat in noiembrie, cel atribuit in octombrie, este pentru o perioada mai scurta, de o luna. Oricine poate observa, printr-un calcul rapid, ca Primaria Constanta a cheltuit aproape sapte miliarde de lei pe instalatiile montate cu ocazia sarbatorilor, care, intre noi fie vorba, nu au fost prea stralucite avand in vedere ca din loc in loc o buna parte din beculete erau arse. Desi furnizorul trebuia sa se ocupe si de "intretinerea" ghirlandelor pe perioada contractate si sa asigure functionarea lor, nimeni nu s-a ocupat de remedierea defectiunilor aparute.

Mall-ul din Tabacarie - alta afacere a firmelor Flash

La o prima vedere nu sare in ochi decat pretul piperat pe care Primaria l-a platit pentru beculetele de Craciun. La o analiza mai atenta insa, am descoperit ca in spatele firmei Flash Lighting Services SA se afla unul dintre oamenii de afaceri implicati si in construirea Mall-ului din Parcul Tabacarie, care a starnit o serie de controverse si chiar a atras oprobiul societatii civile la vremea respectiva. Este vorba despre Bogdan Gabriel Sandu, actionar majoritar al grupului de firme Flash (Flash Lighting Services SA, Flash Group SRL, Flash Transilvania SRL, Flash Enterprises SRL, Flash Trading House SRL, Flash International Grup Impex SRL si Flash Lighting SRL ) si al Holland Development Group SA. Mall-ul, care a ras de pe suprafata parcului aproximativ 400 de arbori, ocupand o suprafata de mai bine de patru hectare, este construit de consortiul Holland Development Group, ai carei actionari principali sunt Millenium Global Development SA si Flash Trading House. La momentul respectiv, mass-media a facut o serie de speculatii privind implicarea firmei Millenium Global Development intr-o serie de firme care serveau interesul apropiatilor primarului Radu Mazare. S-a scris atunci ca unul dintre administratorii firmei, Sorina Moscu Hortolomei, era un pion important in reteaua afacerilor cercului de interese circumscris primarului Constantei. Prin urmare, omul de afaceri Bogdan Gabriel Sandu, a carei firma se ocupa de construirea mall-ului din Tabacarie, a mai beneficiat de un "maruntis" de sapte miliarde lei vechi prin cele doua contracte de iluminat ornamental cu ocazia sarbatorilor de iarna. De asemenea, firma Flash Lighting Services, a impartit cu Luxten un program de reabilitare a iluminatului public din Constanta, inceput in 2001, in valoare de 18 milioane de dolari.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii