Bogdan Huțucă, președintele Comisiei Buget-Finanțe din cadrul Camerei Deputaților Legea Bugetului pentru 2024, intră în dezbatere săptămâna aceasta în Parlamentul României
Bogdan Huțucă, președintele Comisiei Buget-Finanțe din cadrul Camerei Deputaților: Legea Bugetului pentru
18 Dec, 2023 09:54
ZIUA de Constanta
985
Marime text
Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă susține că forma proiectului de buget pentru anul 2024, trimisă de Guvernul României, acoperă toate cheltuielile asumate de actuala coaliție pentru anul 2024, în care sunt incluse: majorarea punctului de pensie, de la 1 ianuarie, cu 13,8%; majorări salariale în sectorul public, în educație; scheme de ajutor; cofinanțări și altele.
„Este de subliniat faptul că una din provocările majore ale Guvernului va fi încadrarea în deficitul prognozat de 5% din PIB, în anul 2024. În aceste condiții, există un angajament asumat referitor la faptul că nu este necesară nicio majorare a impozitelor/taxelor/contribuțiilor, pentru a nu afecta creșterea economică și activitatea operatorilor economici.
Din altă perspectivă, sunt două aspecte pe care doresc să le reținem și care au legătură directă cu județul Constanța. Anul acesta vor fi creșteri suplimentare de finanțări față de anul trecut, pentru programele administrate de Ministerul Dezvoltării, astfel: o creștere de 37% pentru Programul Național de Investiții și de 8,7% pentru proiectele derulate prin Compania Națională de Investiții.
În altă ordine de idei, doresc să mai subliniez un aspect esențial, acela că unitățile administrativ-teritoriale din județul Constanța vor întâmpina aceeași provocare ca și anul trecut și anume nu vor beneficia de sumele defalcate din TVA. Acest lucru se datorează faptului că estimările făcute de Guvernul României pentru anul 2024, la nivelul fiecărei unități administrative din județul Constanța, în ceea ce privește impozitul pe venit, depășesc cele două praguri legale referitoare la sumele defalcate din TVA, anume: 820 lei/locuitor/an și 1750 mii lei/ unitate administrativ-teritorială/an. În aceeași categorie se află și primăriile din județele Ilfov, Cluj, Brașov și altele. Deși această problemă a fost ridicată și la întâlnirile dintre Guvern și asociațiile din administrațiile publice, forma de buget trimisă în Parlament nu a ținut cont de propunerile venite. Această temă necesită o mai mare atenție, căci Guvernul va trebui să găsească soluții suplimentare pentru primăriile care nu primesc aceste sume.
Primăriile din județul Constanța au o absorbție apreciabilă în ceea ce privește fondurile europene și guvernamentale, aflându-se în top 5 județe la nivel național. În același timp, pentru comunele, orașele și municipiile din județul nostru nu vor fi alocări defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Suma totală care va reveni, totuși, județului Constanța va fi 79.561.000 lei, din care, în mare parte, va beneficia doar Consiliul Județean.
Este de adăugat și următorul fapt: conform Ordonanței de Urgență de măsuri fiscal-bugetare numită generic ”trenulețul”, veniturile din impozit pe venit, pensii, jocuri de noroc, dobânzi sau dividende nu se vor redistribui la primării. De aceea, va fi important ca primăriile să prognozeze și să ajusteze propriile venituri, astfel încât cheltuielile curente de funcționare să poată fi acoperite, iar programele edilitare de investiții să fie implementate cu succes", a transmis deputatul liberal care este președintele Comisiei de Buget-Finanțe din Camera Deputaților.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii