Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:30 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnavii în fază terminală din judeţul Constanţa, bătaia de joc a unui secretar de stat din Ministerul Sănătăţii, care „nu ştie şi nu poate“! (document)

ro

24 Oct, 2017 00:00 7665 Marime text
Sesizat, ca urmare a anchetei jurnalistice a cotidianului ZIUA de Constanţa, cu privire la închiderea „pe muteşte“ şi cu grave consecinţe a Centrului de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“, deputatul PMP Constanţa Robert-Nicolae Turcescu a adresat în luna septembrie o interpelare ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, în care semnalează problema închiderii centrului.

Deputatul a solicitat public oficialului de la Sănătate să facă toate demersurile necesare pentru ca bolnavii de cancer să poată fi îngrijiţi şi trataţi într-un astfel de centru gratuit în judeţ. „Vă rog să faceţi toate demersurile necesare pentru ca bolnavii de cancer să aibă un astfel de centru gratuit în judeţ, pentru a nu fi nevoiţi să apeleze la centrul de îngrijiri paliative privat care urmează să fie deschis la Cumpăna. Nu este normal ca oamenii săraci care de-a lungul vieţii lor au contribuit la bugetul sănătăţii să nu poată beneficia de îngrijire specializată în ultimele lor zile de viaţă doar pentru că nu au bani“, a susţinut parlamentarul Partidului Mişcarea Populară în interpelarea sa către ministrul Sănătăţii.

Un secretar de stat îşi bate joc de bolnavii în fază terminală 

Dan Dumitrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a oferit un răspuns nesatisfăcător referitor la interpelarea privind închiderea Centrului de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“ din Constanţa.
 
„Mi-a răspuns Ministerul Sănătăţii la interpelarea legată de închiderea Centrului «Casa Soarelui» din Constanţa. Pe scurt: e nevoie de HG, nu ştiu, nu se poate...
Ce e interesant însă în răspunsul lor e confirmarea faptului că prin închiderea «Casei Soarelui» se face loc pe «piaţă» unui centru similar, dar privat, care se afla «în curs de autorizare» în comuna Cumpăna din Constanţa! Adică exact ceea ce intuiam şi spuneam de la tribuna Parlamentului acum câteva săptămâni, într-o declaraţie politică. Ruşinoase vremuri trăim, dacă şi pe spatele bolnavilor aflaţi în fază terminală se fac bani şi afaceri!“, a scris deputatul, pe pagina sa de Facebook.
 
În privinţa centrului care se amenajează la Cumpăna, trebuie să menţionăm că administratorul acestuia, dr. Victoria Braga, nu are nicio implicare în închiderea „Casei Soarelui“. La data închiderii, aceasta se declara consternată de situaţia creată, în condiţiile în care a avut o colaborare excelentă cu cei din conducerea centrului.
 
În răspunsul formulat de secretarul de stat Dan Dumitrescu, se mai menţionează: „În aşteptarea documentului de intabulare, Direcţia de Sănătate Publică va solicita Ministerului Sănătăţii emiterea unei hotărâri de guvern care să permită concesionarea sau închirierea terenului şi clădirii“.

Despre „Casa Soarelui“

Centrul a fost înfiinţat în anul 2007 şi, până la închiderea lui, peste 4.000 de bolnavi de cancer au primit aici îngrijire şi tratament, doar în baza asigurărilor de sănătate. Închiderea centrului a survenit după ce contractul de închiriere pe care îl avea unitatea cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană s-a încheiat în urmă cu aproximativ un an, iar cei de la DSPJ nu au mai vrut să îl reînnoiască, motivând că, după ce îşi vor rezolva problemele legate de intabulare şi cadastru, vor recurge la o licitaţie pentru închirierea acestui spaţiu.

La 1 septembrie 2017, centrul s-a închis, iar dincolo de pierderea imensă înregistrată de bolnavii care şi-au regăsit echilibrul şi speranţa acolo, a avut loc şi concedierea colectivă a personalului de la Centrul de Îngrijiri Paliative „Casa Soarelui“.
 
În secţiunea „Documente“ puteţi vizualiza răspunsul Ministerului Sănătăţii în speţa „Casa Soarelui“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii