Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:07 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidaţi la parlamentare trecuţi prin Colegiul Naţional de Apărare

ro

18 Oct, 2012 01:00 2460 Marime text
colegiu.jpgÎn ultimii ani s-a „consacrat" moda personalităţilor care urmează studii postuniversitare în cadrul Colegiului Naţional de Apărare. Fie că au sau nu nevoie, fie că dă bine în CV şi în ochii opiniei publice, din ce în ce mai multe personaje publice şi mai ales politicieni aleg să urmeze cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

Politicienii nu omit să adauge biografiilor lor aceste cursuri. O parte dintre ei au nevoie de ele, pentru alţii însă reprezintă doar un moft.

În pragul alegerilor generale, aspiranţii la un mandat de parlamentar îşi promovează CV-urile, se laudă cu studiile lor în speranţa că acestea vor atârna greu în momentul în care alegătorii vor decide pe ce nume pun ştampila.

În judeţul Constanţa, cinci dintre candidaţii la alegerile din 9 decembrie au bifat Colegiul Naţional de Apărare în pregătirea lor profesională. Doi dintre ei vor candida pentru al doilea mandat în Camera Deputaţilor, pe lista ARD Constanţa: Constantin Chirilă şi Zanfir Iorguş. Unul este candidat la un nou mandat de senator, pe lista USL, anume social democratul Nicolae Moga. Al patrulea este deputatul Maria Stavrositu, iar cel din urmă senatorul Mircea Banias, în prezent candidat pe lista USL Constanţa, din partea AcD, după „dezertarea" de la PDL.

Constantin Chirilă aspiră la un nou mandat de deputat în Colegiul 4 Actualul preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale a PDL Constanţa este doctor în economie, însă în anul 2009 a absolvit şi Colegiul Naţional de Apărare „Carol I", seria a VI-a. Democrat liberalul este secretarul Comisiei pentru Agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice şi vicepreşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Deputatul Zanfir Iorguş a bifat recent, în biografia sa, Colegiul Naţional de Apărare. Mai exact, în 2011. Iorguş va candida pentru al doilea mandat în Camera Deputaţilor. De profesie inginer în construcţia de nave, Zanfir Iorguş este membru al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic.

Deputatul Colegiului 10, Maria Stavrositu, a trecut în CV-ul său un curs post-universitar de „Securitate şi bună guvernare" absolvit în 2011 la Colegiul Naţional de Apărare. Stavrositu este matematician şi face parte din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport fiind, în acelaşi timp, secretarul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Senatorul Colegiului 2, social democratul Nicolae Moga, va candida, şi el, pentru încă un mandat de parlamentar, pe acelaşi colegiu uninominal. Moga a absolvit anul trecut Colegiul Naţional de Apărare şi, aşa cum declara anul acesta, nu a absentat deloc şi asta fiindcă „orele au fost foarte interesante, iar profesorii au fost de elită". Printre aceştia din urmă s-a numărat, declara Nicolae Moga, Raed Arafat şi Vasile Dâncu.

Moga este de profesie inginer. De menţionat este că este vicepreşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Nu în ultimul rând, fostul democrat liberal, actual conservator Mircea Banias se „antrenează" pentru al doilea mandat de senator, tot pe Colegiul 4. Ofiţer maritim portuar de profesie, fostul lider al Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa a terminat, în 2006, Universitatea Naţională de Apărare - Colegiul Naţional de Apărare.

Banias este membru în Comisia pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului şi, de asemenea, membru în Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Cine poate urma Colegiul Naţional de Apărare

colegiul_de_aparare_-_Mircea_Banias_Zanfir_Iorgus.jpg

Colegiul Naţional de Apărare a fost înfiinţat prin Hotărârea nr. 438 din 5 august 1992 şi funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale. La cursurile acestei instituţii se pot înscrie „personalităţi civile şi militare, absolvenţi ai institutelor de învăţământ superior civil sau militar, care ocupă sau pot ocupa, în perspectivă, funcţii de conducere şi de decizie în domeniile politicii de securitate şi apărare naţională".

Hotărârea mai sus menţionată prevede că „studiile în cadrul Colegiului Naţional de Apărare sunt echivalente cursurilor postuniversitare din învăţământul civil şi postacademice din învăţământul militar".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii