Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:27 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Care sunt deputaţii cu „17 case" din Constanţa Parlamentarii imobiliari

ro

02 Feb, 2011 02:30 1776 Marime text
cap_6.jpgUn exemplu asemănător cu cel al lui Mircea Vasile Cazan, care are nu mai puţin de 17 case, este al deputatului constănţean PSD Matei Brătianu, o prezenţă mai rară în colegiul pe care îl conduce

Aşa cum arată ultima sa declaraţie de avere, din noiembrie 2010, parlamentarul PSD are cinci terenuri intravilane, dintre care pe unul se află o casă, iar pe altul o podgorie, la Valea Călugărească. Trei dintre aceste terenuri sunt moştenite, fie de la părinţii săi fie de la cei ai soţiei, restul fiind achiziţionate. Nici averea pedelistului Constantin Chirilă nu este de neglijat, şi acesta având terenuri şi case moştenite de la părinţii săi, dar şi altele pe care şi le-a achiziţionat împreună cu soţia sa.

case_deputati_Maria_Stavros.jpgPotrivit www.gandul.info , unui parlamentar român îi revin, în medie, 356,3 metri pătraţi locuibili, conform ultimelor declaraţii de avere publicate pe site-urile celor două camere. În total, cei 470 de parlamentari au locuinţe de 167.458 de metri pătraţi, cât însumează cele 1.064 de locuinţe, apartamente şi case de vacanţă trecute în declaraţii. La toate acestea se adaugă 73 de spaţii comerciale, ducând totalul imobilelor la 1.137 - conform calculelor de pe blogulparlamentarului.ro. 295 de parlamentari deţin 434 de case de locuit, 310 parlamentari au 526 de apartamente, 90 de parlamentari au 104 case de vacanţă, iar la 55 de parlamentari le revin 73 de spaţii comerciale.

Şi la Constanţa avem deputaţi care „nu ne fac de râs" la capitolul avuţii strânse în anii premergători mandatului şi nu numai. Există însă şi unii deputaţi cărora, cel puţin aşa arată declaraţiile lor de avere, mandatul, respectiv mandatele pe care le-au avut în Camera Deputaţilor nu le-au adus şi sporirea avuţiei. Printre cei care şi-au văzut de treaba pentru care au fost trimişi în Parlament şi care nu s-au îmbogăţit în ultimii ani se află Cristina Dumitrache (PSD) - care nu deţine niciun tern şi niciun imobil, Amet Aledin (UDTTMR) - care are un apartament cumpărat în 2006 printr-un credit ipotecar, dar şi Ibram Iusein (UDTR) - a cărui declaraţie de avere arată că are doar un apartament la Tulcea.

Moştenirile să trăiască!

În schimb, celorlalţi colegi de Cameră pare-se că le-a priit foarte bine mandatul de parlamentar. Deputatul PNL Gheorghe Dragomir, deţine un apartament în Constanţa, de pe vremea când nu era în Parlament, şi două terenuri intravilane la Ovidiu, pe care şi le-a cumpărat în 2009 şi care însumează puţin peste 1.500 de metri pătraţi. Colegul de partid Mihai Lupu a achiziţionat în 2008 un teren agricol de 2.070 de metri pătraţi în comuna Adunaţi, judeţul Prahova, şi o casă de vacanţă, în aceeaşi comună. În 2001, înainte de a ajunge deputat de Constanţa şi-a cumpărat un apartament.

Deputatul pedelist Constantin Chirilă se poate lăuda şi el cu o avere frumuşică în ceea ce priveşte terenurile şi clădirile, majoritatea moştenite de la părinţii săi. Aşa cum arată declaraţia sa de avere, Chirilă şi-a cumpărat în 2008 un teren forestier la Moroieni (Dâmboviţa) şi a moştenit două terenuri agricole în comuna Cristeşti, Iaşi. Tot de la părinţii săi a moştenit o casă cu patru camere, în aceeaşi localitate ieşeană, despre care spune că a donat-o unei rude. Înainte de a deveni parlamentar, şi-a cumpărat o casă, în 1996, şi două apartamente, în 1997, respectiv 2000, toate în Constanţa. La capitolul terenuri şi clădiri stă foarte bine şi Zanfir Iorguş, care însă şi-a dobândit avuţiile înainte de a ajunge parlamentar, în perioada cât a fost primar la Mangalia. Iorguş are două terenuri intravilane la Mangalia, cumpărate în 2001, respectiv 2007, şi unul agricol, la Albeşti, dar şi un apartament (din 2005), o casă (din 2001) şi două garaje (din 2003), toate în Mangalia.

2010, an prosper pentru unii

În schimb, Eduard Martin (PSD) este printre puţinii deputaţi care în anul 2010, apreciat de specialişti drept unul de criză, şi-a cumpărat două terenuri intravilane şi un apartament în Constanţa. Din 2008 avea, cu titlul de donaţie, un apartament şi un teren intravilan, de la Monica Maria Martin.

Despre colegul său de partid Matei Brătianu (PSD) se poate spune fără greşeală că este unul dintre cei mai avuţi deputaţi constănţeni. Norocul său pare-se a fi fost părinţii şi socrii, de la care a moştenit aproape toate terenurile şi casele pe care le are: cinci terenuri intravilane, dintre care pe unul se află o casă, iar pe altul o podgorie, la Valea Călugărească, o casă şi un apartament cumpărate în 1996 şi în 2008, la Codlea (Braşov) şi 1 Decembrie (Ilfov), dar şi alte două case pe care le împarte cu soţia, sora şi mama sa. Şi Antonella Marinescu notează în ultima sa declaraţie de avere moştenirile: un teren intravilan în Constanţa, dar şi casa primită în 2002.

Chiar dacă este deja la al treilea mandat, Manuela Mitrea (PSD) nu are decât un teren intravilan şi o casă în Bucureşti, cumpărate în 2004, şi o altă casă, achiziţionată în 2007, în Austria, aproape de staţiunea montană Innsbruck.

O avere consistentă are şi Maria Stavrositu, ce-i drept dobândită împreună cu soţul său, Iancu, înainte să intre în Parlament. Stavrositu are un teren agricol la Mihail Kogălniceanu, dar şi două apartamente, trei spaţii comerciale şi o casă, toate în Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • justice 02 Feb, 2011 10:24 ibram iusein mii de ha -ia vedeti dnaul-la tulcea si constanta si ternuri in delta