Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:54 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen Răducu se confruntă cu cinci domni

ro

12 Nov, 2008 00:00 1749 Marime text

decupaj.jpgAl patrulea senator de Constanţa va fi desemnat în Colegiul Uninominal nr. 4 în urma exprimării opţiunii a 147.323 cetăţeni cu drept de vot

Alegătorii vor decide dacă viitorul lor reprezentant în Senatul României va fi: inginer, căpitan de cursă lungă, medic chirurg sau maistru mecanic. Şi, totuşi, în pofida aplicării sistemului de vot uninominal, opţiunea electoratului s-ar putea să fie influenţată, în mare măsură, de apartenenţa politică a fiecărui candidat.

Colegiul Uninominal nr. 4 pentru Senat cuprinde alegătorii din colegiile uninominale nr. 9 şi 10 pentru Camera Deputaţilor. Astfel, pe 30 noiembrie sunt aşteptaţi la urne cetăţenii cu drept de vot din  municipiul Constanţa, care au domiciliul în cartierele: Palazu, Cireşica, Tic Tac, Brotăcei, Anadalchioi, Stadion, Tăbăcărie, Faleză Nord, Tomis 2, Badea Cârţan, Casa de Cultură, Tomis 1, Centru 2, Centru 1 şi Peninsulă. O doamnă - Carmen Răducu (PNL) - şi cinci domni - Mircea Banias (PD-L), Emilian Mircea Pătruţ (PSD), Constantin Slăniceanu (PRM), Anton Mangiurea (PNG-CD) şi Stelian Pantazescu (PPPS) - vor fi cei ce vor încerca să convingă oamenii că merită încrederea lor pentru ai reprezenta, în legislatura 2008 - 2012, în Senat.

Unica reprezentantă a sexului frumos care a reuşit să treacă  „testul“ criteriilor impuse de PNL Constanţa pentru a i se permite intrarea în competiţia parlamentară a fost Carmen Răducu. Iniţial, ei i s-a propus să candideze pentru un mandat de deputat, dar, la scurt timp, s-a dictat „la loc comanda“ şi, fiind cunoscută în judeţ, s-a optat pentru susţinerea sa în confruntarea ce i-ar putea aduce mandatul de senator. Din iulie anul trecut, Carmen Răducu (44 ani) ocupă funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Pensii. Cu toate că a absolvit Facultatea Utilaj Tehnologic - specialitatea inginerie, ea a lucrat permanent în domeniul bugetar, mai precis în ramuri ce au vizat protecţia socială. Răducu are un master în Politici publice în administraţia publică, un altul în Ştiinţe administrative şi multiple cursuri postuniversitare. Bazându-se pe abilitatea sa de mediere şi negociere, candidatul PNL consideră că, în ipostaza de senator, ar putea susţine proiecte importante pentru comunitatea pe care o va reprezenta.

Va conta experienţa politică sau palmaresul profesional?

Preşedintele organizaţiei judeţene PD-L Constanţa, Mircea Banias (43 ani), va participa, în premieră, într-o confruntare parlamentară. Actual consilier municipal din partea PD-L ca urmare a renunţării la mandat a avocatului Ion Popescu, Banias speră, după ani de activitate politică în cadrul fostului Partid Democrat, să ajungă senator. Absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân“ - Facultatea de Navigaţie, liderul democrat-liberal deţine brevetul de căpitan de cursă lungă şi a coordonat activitatea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa până în aprilie 2007, când venirea lui Ludovic Orban la minister a „impus“ cedarea funcţiei unui liberal.

Un alt aspirant la mandatul de senator din Colegiul nr. 4 este social-democratul Mircea Pătruţ (56 ani). Absolvent al Facultăţii de Medicină Bucureşti, doctor în ştiinţe medicale şi medic primar chirurgie cardiovasculară, Pătruţ este cunoscut românilor pentru nenumăratele sale intervenţii chirurgicale care au redat speranţa a sute de oameni. În prezent, el este şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară, din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, şi profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii „Ovidius“. Doctorul Pătruţ a venit la Constanţa în vara anului trecut, după o activitate îndelungată ca şef al Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Fundeni şi apoi la cea din cadrul  Spitalului Militar Bucureşti. Fiind colonel în armată, Mircea Pătruţ nu a putut fi membru al vreunei formaţiuni politice. Trecerea sa în rezervă şi venirea la Constanţa au adus, printre altele, şi o schimbare în plan politic pentru el. Astfel, la propunerea şi insistenţa echipei Mazăre-Constantinescu, Mircea Pătruţ a devenit membru PSD în octombrie anul curent, iar acum aspiră la mandatul de senator din Colegiul Uninominal nr. 4.

Constantin Slăniceanu (PRM), Anton Mangiurea (PNG-CD) şi Ştefan Pantazescu (PPPS) sunt alţi competitori ce speră, cel puţin, să facă o figură frumoasă în faţa electoratului. Candidatul PRM are 57 de ani şi este de profesie maistru mecanic. În prezent, Constantin Slăniceanu este administratorul SC CIMI Company SRL.
PNG-CD Constanţa a preferat să propună electoratului un fost parlamentar. Anton Mangiurea este de profesie inginer, în prezent fiind pensionar. În perioada 1990 - 1992 a fost deputat din partea FSN Constanţa, iar în intervalul 1992 - 1996 a fost deputat din partea PDSR, când a semnat cinci iniţiative legislative referitoare la salarizarea cadrelor în retragere. Un an mai târziu, el a demisionat din PSD, argumentând: „Nu mi-a plăcut politica pe care a început să o facă“. De profesie inginer, absolvent al Academiei Navale, el a revenit în politică înscriindu-se în PNG-CD, formaţiune pe care o va reprezenta în scrutinul din 30 noiembrie anul curent.
Fost arbitru şi antrenor de volei, Mangiurea consideră că este cunoscut de constănţeni şi va putea atrage voturile necesare accederii sale în Parlament. 

Despre reprezentantul Partidului Popular şi al Protecţiei Sociale (PPPS), Stelian Pantazescu, am aflat că este inginer economist şi lucrează ca expert contabil la o societate din Bucureşti. Electoratul din Colegiul nr. 4 pentru Senat nu a auzit de el şi, totuşi, acesta crede că va fi votat, mizând pe formaţiunea pe care o reprezintă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii