Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:07 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cat ne costa senatorii

ro

02 Jun, 2009 02:00 1254 Marime text

cap_2.jpgCel mai cheltuitor senator este liberalul Puiu Haşotti, la polul opus aflându-se democrat-liberalul Mircea Banias

Transparenţa instituţională ne permite acum să aflăm ce sume din banul public se cheltuiesc, lunar, cu ai noştri parlamentari din Senatul României.

Întrucât decontarea şi prelucrarea financiar-contabilă a informaţiilor privind cheltuielile lunare cu senatorii şi birourile senatoriale se realizează mai greu, până acum, pe site-ul Senatului, au fost postate doar sumele alocate în lunile ianuarie şi februarie. Potrivit datelor respective, în primele două luni ale anului în curs, cele mai mari cheltuieli le-a avut senatorul liberal Puiu Haşotti, la polul opus aflându-se colegul democrat-liberal, Mircea Banias. Practic, senatorul PNL s-a încadrat, în cele două luni, în suma de 10.485 lei, fără a face economie nici măcar un leu. Astfel, în ianuarie, Haşotti a fost singurul care a cerut sume pentru chirii/utilităţi în cuantum de 126.18 lei, în afară de cele pentru materiale de întreţinere - 4.784,82 lei şi cele pentru personal - 5.574 lei. În februarie, senatorul a învârtit cheltuielile astfel încât a ajuns tot la aceeaşi sumă, însă împărţită pe categorii altfel: 4.393.46 lei - materiale de întreţinere, 4.15,54 lei - pentru chirii utilităţi şi alţi 5.676 lei pentru salarii personal pentru biroul său senatorial.

Banias, mai strâns la pungă

Următorul clasat în topul plăţilor efectuate, cu aceeaşi sumă cheltuită în primele două luni ale anului, 10.294 lei, este senatorul PSD Alexandru Mazăre. În primele două luni ale acestui an, parlamentarul social-democrat a făcut plăţi egale pentru întreţinere şi salarii personal, de câte 4.824 lei, respectiv 5.470 lei. Pe lista „cheltuitorilor", el este urmat de senatorul Colegiului 2, Nicolae Moga (PSD), care a cheltuit în ianuarie cu 736 de lei mai mulţi bani decât în februarie, când sumele luate de la Parlament s-au ridicat la 10.431 lei. Concret, în ianuarie, Moga a dat 4.824 lei pentru întreţinere şi alţi 4.871 pentru salariile personalului, iar în februarie, 4.824 lei, respectiv 5.607 lei pentru aceleaşi servicii.

Ultimul în „clasamentul" judeţean este senatorul Mircea Banias (PD-L), care nu a risipit banii nici în ianuarie, nici în februarie. În prima lună a anului, Banias nu a cerut decât 4.824 lei pentru întreţinere, iar în februarie - 4.824 lei, plus 1.378 lei pentru salarii personal.

cap_2_2.jpgHaşotti, cel mai vorbăreţ senator

Pe acelaşi site apare un tabel cu sumele defalcate, primite de senatori pentru acoperirea a diverse cheltuieli în prima lună a anului 2009. Aşa am putut constata că, din cei patru senatori constănţeni, liderul grupului parlamentar PNL din Senat, Puiu Haşotti, a primit în ianuarie cea mai mare indemnizaţie netă - 5.426 lei. El este urmat de senatorul PD-L Mircea Banias  - 5.026 lei şi de ceilalţi doi colegi social-democraţi, a căror prestaţie a fost răsplătită la fel - 4.964 lei. Diurna de deplasare în Bucureşti a fost aceeaşi pentru toţi (559,52 lei). Ca şi cheltuieli privind asigurarea cazării în Capitală, singurul care a făcut „economii" serioase a fost senatorul Alexandru Mazăre, care, comparativ cu ceilalţi trei colegi de Cameră, a primit doar 3.038 lei. În ianuarie, Mircea Banias a fost singurul senator constănţean care a cheltuit 318,56 lei pentru transport în ţară. O ultimă rubrică ce apare în acest tabel ne arată cât de „vorbăreţi" sunt senatorii. Astfel, valoarea facturilor telefoanelor mobile ale senatorilor Mircea Banias, Alexandru Mazăre şi Nicolae Moga a fost aceeaşi - 100,89 lei, în timp ce pentru achitarea celei prezentate de Puiu Haşotti, s-au luat din buget 224,22 lei, că doar e lider de grup parlamentar.

Cheltuielile deputaţilor - „se lucrează la ele"

O situaţie similară am fi dorit şi pe site-ul Camerei Deputaţilor, însă căutările noastre au fost în zadar. Contactat telefonic, Florin Dumitraşcu, din cadrul Direcţiei Relaţii cu Publicul a Camerei Deputaţilor, ne-a explicat că se lucrează la aplicaţie, dar nu se ştie când va fi finalizată. Mai mult, acesta a menţionat că „rămâne de văzut dacă site-ul Camerei Deputaţilor va suporta aplicaţia". Altfel spus, până ce vom avea acces la informaţii privind cheltuielile lunare ale deputaţilor, mai avem de aşteptat.

{mos_ri:Puiu Hasotti,Mircea Banias}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii