Ce-a avut şi ce-a pierdut Constanţa nu mai e în stare să-şi impună miniştri şi secretari de stat
Ce-a avut şi ce-a pierdut: Constanţa nu mai e în stare să-şi impună miniştri şi secretari de stat
24 Feb, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
3711
Marime text
În ultimii ani, devenise o tradiţie ca judeţul Constanţa să-şi numească oameni la Centru. Secretari şi subsecretari de stat, miniştri şi diverşi consilieri şi directori. În timpul guvernării USL, Constanţa şi-a impus propunerile în Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul de Finanţe.
„Valerică“, un nume de alint care a făcut istorie
Nu o dată, PSD Constanţa a „bătut cu pumnul în masă“, invocând rezultatele înregistrate în alegeri, pentru a obţine funcţiile solicitate la Centru. Astfel, unul dintre numele susţinute în repetate rânduri este cel al lui Valentin Răducu Preda sau, aşa cum îl alintă Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, „Valerică“. Acest controversat „Valerică“ a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Transporturilor pentru prima dată în timpul tensionatei guvernări PSD-PDL. După ieşirea de la guvernare a social-democraţilor, Preda devine consilierul personal al primarului Constanţei. Atribuţiile prevăzute în fişa postului respectiv erau „de protocol şi reprezentare, organizarea acţiunilor de reprezentare a primarului la ceremonii şi solemnităţi, asigurarea păstrării şi folosirii corecte a însemnelor oficiale, supravegherea actelor întocmite pentru plecările în străinătate ale demnitarului local, primirea delegaţilor şi a oficialităţilor“.Pe 16 ianuarie 2013, Valentin Răducu Preda este numit pentru a treia oară în funcţia de secretar de stat la Transporturi. Asta deşi, cu nici măcar o lună în urmă, el fusese eliberat din această funcţie. Aşa cum era de aşteptat însă, în urma intenselor negocieri, el a revenit pe funcţia-cheie din acest minister importat pentru PSD Constanţa. „Cariera“ lui Preda la Transporturi s-a terminat însă odată cu ridicarea sa, pe 18 februarie 2013, de către procurorii DNA, din faţa sediului Ministerului Dezvoltării Regionale.
Liberalii de la Transporturi
Alţi reprezentanţi ai Constanţei în Ministerul Transporturilor au fost liberalii Ramona Mănescu şi Constantin Matei. Dacă celui din urmă i s-a oferit, mai mult drept premiu de consolare, funcţia de subsecretar de stat în acest minister (în care Preda fusese de trei ori (!) secretar de stat), Ramona Mănescu, originară din Constanţa, a fost ministrul Transporturilor. Ea s-a remarcat prin opoziţia categorică pe care a făcut-o intenţiei primarului Mazăre de a prelua un nou pachet din acţiunile Portului Constanţa. „Portul Constanţa este un obiectiv strategic de interes naţional şi cu asta am spus totul. Autorităţile locale au 20%. Vi se pare că nu au destul? Şi mie (n.r. mi se pare că au destul)“, a declarat Mănescu, în contextul unei conferinţe de presă susţinută la Constanţa. E drept, între timp, administraţia Mazăre a pierdut şi acel pachet de 20%.În ceea ce priveşte Ministerul Transporturilor, recent, a fost vehiculat numele deputatului de Constanţa Mihai Lupu pentru conducerea acestui minister. Asta, desigur, în eventualitatea intrării PNL la guvernare. Parlamentarul constănţean nu a confirmat însă informaţia, declarând că „nu există această posibilitate“. „E departe de realitate. Mai e mult până acolo şi, apoi, eu nici nu îmi doresc lucrul acesta. Nu sunt eu cel mai bine pregătit în domeniu“, a declarat Mihai Lupu.
Evident că, după destrămarea USL, oamenii PNL au „zburat“ de pe funcţii. Matei şi Mănescu au demisionat imediat după ieşirea partidului lor de la guvernare.
Huţucă, liberalul „rătăcit“ în Ministerul de Finanţe
Deşi PNL a ieşit de mult timp de la guvernare, liberalul Bogdan Huţucă se află şi în prezent în Ministerul Finanţelor Publice. Fostul prefect al Judeţului Constanţa este director al Direcţiei Legislaţie Cod Fiscal. Considerat unul dintre cei mai buni finanţişti, Huţucă a fost unul dintre oamenii de bază din minister atunci când acesta din urmă a fost condus de tânăra Ioana Petrescu.
PNL Constanţa, acolo unde n-a visat vreodată
Constanţa a avut, de asemenea, un om în Ministerul Culturii. Şi nu orice om, ci chiar ministrul Culturii, în persoana senatorului PNL Puiu Haşotti. În iunie 2012, Haşotti ajunge, pentru o scurtă perioadă de timp, la conducerea acestui minister, după ce senatorul Mircea Diaconu se retrage, în urma procesului cu ANI. Cât timp a fost ministrul Culturii, Haşotti l-a avut consilier pe tânărul Radu Matei, în prezent consilier PNL în Consiliul Local Municipal Constanţa.Filipescu a plecat de la conducerea Autorităţii Naţionale de Turism
În luna august a anului trecut, Constanţa pierde un om la Centru. Este vorba despre Răzvan Filipescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, care demisionează din funcţie. Filipescu fusese numit preşedinte în aprilie 2013, în urma unei decizii a premierului Victor Ponta.
În conducerea ANT rămâne totuşi un constănţean. Este vorba despre Mirela Matichescu, vicepreşedintele autorităţii şi la ora actuală.
Sevil Shhaideh, mâna dreaptă a vicepremierului Dragnea
Unul dintre ultimii „mohicani“ impuşi la Centru de PSD Constanţa este Sevil Shhaideh, fostul director al Direcţiei Generale de Proiecte din cadrul CJC. Prin decizia 584 publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2013, Shhaideh a fost numită secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD.Deşi PSD Constanţa şi-a stricat relaţiile cu liderii centrali ai partidului - premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea - Sevil Shhaideh este şi acum în ministerul condus de Dragnea.
Aşadar, judeţul Constanţa este reprezentat, la ora actuală, de foarte puţini oameni la Centru. De altfel, acum nici nu mai are cum să facă propuneri: legăturile social-democraţilor sunt „şubrezite“, liberalii nu sunt (încă) la guvernare, de UNPR nici nu poate fi vorba, partidul nefiind în stare să-şi impună nici măcar un prefect.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii