Ce au decis judecătorii constănțeni în legătură cu clădirea, din Piața Ovidiu, pe care Andrei Muntmark dorea să o reabiliteze
Ce au decis judecătorii constănțeni în legătură cu clădirea, din Piața Ovidiu, pe care Andrei Muntmark
28 Jul, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2957
Marime text
- Litigiul din dosarul cu numărul 3431/118/2015 privește clădirea situată pe strada Remus Opreanu, nr. 1.
- Andrei Muntmark a solicitat suma de peste 328.000 de euro, reprezentând „prejudiciul rezultat din lipsa de întreținere“.
- Decizia Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis să respingă apelul declarat de omul de afaceri Andrei Muntmark pentru clădirea din Piața Ovidiu a cărei reabilitare intenționa să o demareze anul trecut.
Decizia Curții a fost luată în dosarul cu numărul 3431/118/2015 și nu este definitivă, ci poate fi atacată în recurs, în termen de 30 de zile de la comunicare. Potrivit informațiilor oficiale puse la dispoziție de Curtea de Apel, recursul urmează să fie depus la această instanță. Andrei Muntmark este fiul afaceristului suedez Emanuel Muntamark, ce deține Monsson Group.
Concret, în centrul litigiului intrat în atenția judecătorilor Curții de Apel Constanța, în cadrul dosarului cu numărul indicat mai sus, se află un imobil reprezentativ pentru Constanța veche, situat pe strada Remus Opreanu, la numărul 1.
Inițial, litigiul inițial s-a purtat între Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și moștenitorii proprietarului imobilului respectiv, aceștia intrând în posesia clădirii în baza Legii 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv.
Ulterior, Andrei Muntmark a intrat în posesia drepturilor litigioase asupra clădirii, ca urmare a cesionării acestora de către moștenitoarele adevăraților proprietari.
Despăgubiri de milioane de lei
Cazul se află din anul 2015 pe rolul instanțelor constănțene, fiind deschis inițial de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța.
Instituția le chemase în judecată pe moștenitoarele proprietarilor clădirii, solicitând contravaloarea lucrărilor de reparații și întreținere efectuate la imobil, pe perioada în care a aparținut acesteia. Concret, OCPI a cerut ca cei ce au intrat în posesia imobilului situat pe strada Remus Opreanu nr. 1, în baza Legii 10/2001, să achite suma de 2.483.039,20 de lei.
În replică, moștenitoarele adevăraților propriertari au formulat o cerere reconvențională. Prin această cerere s-a solicitat ca OCPI să fie obligat la plata sumei de 2.800.000 lei, „ reprezentând despăgubiri evaluate provizoriu pentru degradările cauzate imobilului urmare a lipsei de întreținere și conservare, imputabile persoanei deținătoare în perioada dintre data notificării și data restituirii“, potrivit Jurindex.
După cesionarea drepturilor litigioase, procesul a continuat între OCPI Constanța și Andrei Muntmark, iar omul de afaceri a făcut precizări în cauză, în luna mai 2019, potrivit cărora suma pretinsă de la OCPI pentru imobilul din strada Remus Opreanu s-ar ridica la suma de 328.466 de euro.
Banii respectivi reprezentau „prejudiciul determinat prin raportul de expertiză administrat în cauză, rezultat din lipsa de întreținere și conservare a imobilului restituit de către reclamantul – pârât, lipsă care a generat avarierea și alterarea gravă a construcției și, implicit, deprecierea valorii acesteia“, potrivit www.rolii.ro.
Nimeni nu are dreptate
Așa cum am precizat anterior, cazul a fost inițial judecat de magistrații Tribunalului Constanța, care au ajuns la concluzia că nimeni nu are dreptate și, astfel, au respins toate acțiunile și cererile din proces.
Acțiunea inițială a OCPI a fost respinsă de instanță ca neîntemeiată, iar cererea reconvențională formulată de Muntmark solicita ca OCPI să fie pus la plata sumei de 328.466 de euro a fost și ea respinsă, de asemenea.
Hotărârea Tribunalului l-a nemulțumit pe afacerist, acesta fiind singurul care a exercitat calea de atac a apelului, iar procesul a continuat astfel la Curtea de Apel Constanța. Pe data de 23 iulie, instanța de control a decis să respingă apelul declarat în cauză, hotărârea putând fi atacată în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
Citește și:
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii