Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
01:13 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce-au lasat fostii directori celor ce le-au luat locul (galerie foto)

ro

11 Apr, 2009 02:21 1481 Marime text

CAP_2_Ion_Bogdan_D.jpgNoul director al instituţiei, Ion Bogdan, susţine că anul trecut s-au acumulat debite de circa 12 miliarde lei

O parte a noilor directori de instituţiilor deconcentrate care şi-au preluat activităţile de la fostele conduceri spun că treburile au fost lăsate în ordine. Alţii caută soluţii pentru problemele depistate sau sunt, încă, în perioada de „acomodare".
Este binecunoscut faptul că orice şef, înainte de a-şi încheia activitatea într-o instituţie, îşi mai lasă o parte din sarcini neîndeplinite ori probleme nerezolvate. O situaţie de acest gen a fost semnalată de noul director al Direcţiei Silvice Constanţa, Ion Bogdan. Chiar dacă învestirea oficială în funcţie va avea loc cel mai probabil luni, Ion Bogdan şi-a preluat atribuţiile de circa o săptămână. Timp suficient să descopere că Direcţia are multe datorii. „Am găsit o situaţie grea. Avem datorii către furnizori de servicii de peste 12 miliarde lei, acumulate în 2008", ne-a declarat cel ce a revenit la conducerea Direcţiei Silvice, după cinci ani (n.r. Ion Bogdan a fost director al instituţiei şi în perioada 2001 - 2004). Acesta a afirmat că nu are suspiciuni că debitele respective ar avea alte „dedesubturi", însă, în plină criză economică, consideră că îi va fi foarte greu să le achite. Bogdan susţine că problemele au survenit de la Herghelia Mangalia, unde există o suprafaţă mare ce trebuie lucrată cu utilaje de care Direcţia nu dispune şi, în consecinţă, s-a apelat la diverşi furnizori de servicii de acest gen. Cât priveşte activitatea derulată de Anton Ferencz, predecesorul său, Ion Bogdan, pare să nu fie prea mulţumit. „Dacă ar fi să-i acord o nota, aceasta ar fi şase spre şapte", a apreciat noul director al Direcţiei Silvice Constanţa.

Analize şi evaluări

Mare parte a problemelor specifice Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est îi erau cunoscute proaspătului şef al instituţiei, Florentin Ion. Numai că, în noua ipostază, el are în subordine şase judeţe, drept pentru care a început perioada de evaluare. „Activitatea este complexă şi-mi va lua ceva timp pentru a identifica problemele cu care se confruntă colegii din celelalte cinci judeţe. Am început să chem şefii de servicii şi birouri din judeţele subordonate pentru a discuta şi identifica problemele specifice", ne-a declarat Florentin Ion. El a explicat că acest demers se impunea deoarece, în programele pe care le va propune, să nu apară teme de control care nu-şi au rostul. „N-aş putea spune că totul e roz. Există judeţe care nu-şi justifică activitatea din punct de vedere economic şi nu este exclus să se recurgă la restructurări de personal. Am găsit nereguli la acordurile premergătoare eliberării autorizaţiilor de construcţie. Procedura nu era unitară, dar vom verifica şi vom lua măsurile ce se impun. De asemenea, am solicitat o analiză economică pe fiecare judeţ în parte, precum şi o evaluare a inspectorilor, să văd câte obiective are în control fiecare şi câte verificări a efectuat", a menţionat şeful ITC Sud-Est, Ion Florentin. Referindu-se strict la judeţul Constanţa, se pare că lucrurile stau  mai bine şi chiar ar fi nevoie de personal suplimentar, însă, momentan, nu va fi posibilă luarea acestei măsuri.

Revenire la normalitate

La Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială, nu se va pune problema solicitării unui audit, întrucât aici nu se fac plăţi efectiv, activitatea instituţiei nefiind preponderent pe plan financiar. Învestită oficial joi, Valentina Munteanu - noul director al DMPS - va încerca să deblocheze activitatea instituţiei. „De la plecarea fostului director, mai precis de la data de 1 martie, activitatea DMPS a stagnat. Acum va fi un hei-rup pentru a ajunge la normalitate", ne-a declarat Munteanu. Totodată, şeful DMPS Constanţa va relua activitatea Comisiei de acreditare a furnizorilor de servicii sociale şi a Comisiei de acreditare a furnizorilor de formare profesională, care nu s-au întrunit de o lună şi mai bine pentru că preşedinte este directorul instituţiei... care n-a existat.

Predate „la cheie"


Alţi directori recent învestiţi în funcţii au fost mai norocoşi şi susţin că lucrurile stau cât se poate de bine. „Din punctul meu de vedere, totul merge bine la APIA, am o echipă competentă. O să fac şi un audit, iar săptămâna viitoare trebuie să dau o raportare Prefecturii şi Consiliului Judeţean. Sper să am o colaborare bună şi cu fostul director, Dumitru Mergeani", a declarat Aurel Şuşman, proaspătul şef al Agenţiei de Plăţi şi Investiţii pentru Agricultură Constanţa. Şi directorul de la Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC), Bogdan Dima, susţine că nu a găsit nicio problemă de când şi-a preluat funcţia. „Totul a fost lăsat aşa cum trebuie. Pentru audit nu avem bani. La noi nu este nevoie de niciun raport, întrucât rezultatele se văd cu ochiul liber", a precizat Dima.
În consens cu afirmaţiile omologilor săi de la APIA şi CRPC a fost şi Stere Sponte, directorul de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. „Eu am lucrat în sistem şi ştiu cum stau lucrurile aici, sunt familiarizat. Nu avem probleme, nici nu ar trebui să avem, mai ales că suntem o instituţie subordonată Ministerului de Interne şi totul se rezolvă imediat ce apare problema".

{mos_ri:Ion Bogdan}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii