Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:24 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce consilieri locali ar putea intra in vizorul ANI (document)

ro

17 Feb, 2010 03:34 2414 Marime text
cap_5.jpgCei trei aleşi municipali, toţi pesedişti, Valentin Pârvulescu, Gheorghe Stoica şi Răducu Popescu, riscă să intre în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate pentru că în ultimele declaraţii de avere completate nu şi-au trecut veniturile înregistrate, precizând doar că acestea sunt „conform fişei fiscale".

În urmă cu două zile, preşedintele ANI, Cătălin Macovei a anunţat că cei care ocupă funcţii publice dar şi demnitarii care au specificat în declaraţia de avere, la capitolul venituri obţinute în anul precedent, „conform fişei fiscale" riscă să intre în vizorul inspectorilor de integritate.

Chiar dacă cei care ocupă funcţii publice sunt nevoiţi să-şi publice declaraţiile de avere, găsesc de bună-cuviinţă că şi-au îndeplinit îndatorirea cu brio trecând la capitolul „Venituri" - „potrivit fişei fiscale", luni, şeful ANI i-a anunţat că săvârşesc o ilegalitate, atâta timp cât în rubrica cu pricina este specificat clar că trebuie trecut cuantumul sumei şi moneda. „Acest lucru duce la declanşarea controlului din partea ANI", a declarat preşedintele ANI. Mai mult, acesta a evidenţiat şi faptul că sub ochiul iscoditor al inspectorilor au intrat deja câteva declaraţii de avere, abţinându-se însă la a da exemple concrete.

consilieri_valentin_gabriel_parvulescu.jpgDintre toţi consilierii locali, judeţeni, primarul şi viceprimarii Constanţei, plus preşedintele CJC şi cei doi vicepreşedinţi ale căror declaraţii de avere pe 2008 le-am verificat, doar trei consilieri locali par să fi încălcat prevederea referitoare la transcrierea veniturilor obţinute: Valentin Pârvulescu, Gheorghe Stoica şi Răducu Popescu.

Potrivit unor precizări făcute la sfârşitul săptămânii trecute de ANI „conform prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate la toate rubricile prevăzute de formular. Astfel, Anexa I, secţiunea VII din O.U.G. nr. 14/2005: „venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat (potrivit art. 41 din Legea nr. 571/2003 - Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare)" prevede la ultima rubrica obligativitatea declarării „venitului anual încasat", pe categorii de venituri. Prin urmare, completarea declaraţiilor cu menţiunea „conform fisei fiscale" este incorectă şi contravine spiritului Legii 144/2007, republicată.

Chiar dacă cei trei consilieri locali vizaţi dau impresia, potrivit înscrisului pe declaraţia de avere, că oricine poate solicita vizualizarea veniturilor, se ştie că de la Administraţia Fiscală nu se pot obţine astfel de acte şi nici nu se pot obţine informaţii referitoare la veniturile persoanelor fizice. Nici dacă cei trei şi-ar fi ataşat la declaraţia de avere şi fişele fiscale - fapt care nu s-a întâmplat - rezolvarea nu ar fi fost cea legală pentru că aceasta contravine exercitării funcţiilor şi demnităţilor publice în condiţii de transparenţă.

Ataşat puteţi vizualiza declaraţiile de avere ale consilierilor social-democraţi aflaţi în situaţia mai sus menţionată.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii