Ce fac directorii PD-L daca devin functionari publici
Ce fac directorii PD-L daca devin functionari publiciDupă ce la începutul acestei săptămâni senatorii au adoptat proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, în calitate de primă cameră sesizată, cu 69 de voturi pentru, 44 împotrivă şi 1 abţinere ca urmare a declarării drept neconstituţionale a OUG 37 şi OUG 105, directorii de deconcentrate trebuie să se pregătească din nou pentru a susţine un alt concurs pentru ocuparea funcţiei de conducere.
Sâmbătă, ordonanţa de urgenţă a Guvernului 105/2009 va expira şi odată cu ea şi cadrul legal în baza căruia au fost instalaţi actualii directori de instituţii deconcentrate.
Chiar dacă ar vrea să funcţioneze în legalitate directorii instituţiilor deconcentrate constănţene vizate de noua reglementare a Guvernului, nu au cadrul legal în baza căruia să facă acest lucru până când modificările la Legea Funcţionarilor Publici nu vor intra în dezbatere în plen, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională. Pe ordinea de zi a şedinţelor de săptămâna viitoare, 1 - 2 martie, proiectul nu a fost introdus, aşadar, până se va produce modificarea, şefii de instituţii trebuie să lase asumarea răspunderii în problemele importante ale instituţiei în seama adjuncţilor. De altfel, încă de la începutul acestei luni, acestora le-a fost ridicat şi dreptul de semnătură.
Practic, prin aceste noi prevederi se încearcă din nou depolitizarea instituţiilor deconcentrate din municipiu, prin încadrarea viitorilor directori ca şi funcţionari publici, cu specificaţia ca aceştia, după ce vor trece de concursul pentru ocuparea funcţiei după noua legislaţie, trebuie să şi aleagă între funcţia pe care o au în partidul care i-a instalat în funcţie şi directoratul instituţiei în fruntea căreia se află.
De asemenea, modificarea actului normativ stabileşte şi reguli procedurale pentru detaşarea, transferul şi exercitarea cu caracter temporar a funcţiilor publice corespunzătoare categoriilor înalţilor funcţionari publici şi funcţionarilor publici cu regim special.
Încă un concurs
Practic, şefii serviciilor deconcentrate vor reveni la statutul de funcţionari publici şi pot ocupa în continuare funcţiile, cu caracter temporar, în baza unui aviz al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă au cinci ani vechime în administraţie şi studii de specialitate. După şase luni, aceştia urmează să susţină un concurs pentru ocuparea definitivă a postului.
De la nivelul judeţului Constanţa, vizaţi de această prevedere par să fie doar patru directori de deconcentrate: Mihai Petre - Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorului Constanţa, Marian Mitrea - Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral, Florian Constantin - Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Stere Sponte Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Nici democrat liberalul Gigi Chiru - şeful ITC Constanţa dar nici directorul Aeroportului Internaţional Mihail Kogălniceanu nu sunt vizaţi de această schimbare. „Eu am fost numit prin ordin al Inspectoratului de Stat în Construcţii pe perioadă determinată de un an, prin transfer. În plus, angajaţii de la ITC nu au fost niciodată funcţionari publici", a declarat Chiru. „Noi suntem societate comercială şi nu intrăm sub incidenţa acestei prevederi", a susţinut şi Gheorghe Şuţu. Chiar dacă, la împărţirea deconcentratelor, la începutul lui 2009, social-democraţii şi democrat-liberalii au luat în calcul şi cele două instituţii.
„După reglementarea situaţiei trec din nou în BPJ"
Cât despre ceilalţi directori vizaţi de această modificare, fiecare şi-a conturat cât de cât o idee despre ceea ce va face după promulgarea proiectului de lege. După cum ne-au precizat directori vizaţi, situaţia referitoare la modificarea statutului a fost adusă la cunoştinţa membrilor Biroului Permanent Judeţean al PD-L în şedinţele anterioare.
Florian Constantin, preşedintele organizaţiei municipale a PD-L şi vicepreşedinte în BPJ, unul dintre cei vizaţi de această modificare susţine că încă nu s-a decis ce vrea să facă dar până când nu se definitivează totul nu poate spune nimic: „Problema o vom discuta la nivelul BPJ-ului după ce va intra în vigoare modificarea. Suntem oameni maturi, vom lua cea mai bună decizie".
Nici Marian Mitrea, director al DADL şi vicepreşedinte în BPJ nu vrea să abordeze problema până când nu se va reglementa totul. „Nu vreau să vorbesc pe supoziţii, eu lucrez cu date exacte, nu spun nimic până la final, când nu va ieşi legea modificată".
În schimb, Stere Sponte, directorul OCPI şi secretar executiv în BPJ, de când a fost pus în temă cu acest subiect a analizat situaţia şi s-a decis că dacă va fi nevoit să aleagă între cele două funcţii atunci va rămâne în instituţia pe care o conduce acum. „Ce se discută acum este o chestie foarte aberantă. Dar eu o să aleg locul actual de muncă iar la momentul în care se va reglementa situaţia am să revin în BPJ". Mihai Petre în schimb, şeful CRPC şi secretar executiv în BPJ, susţine că dacă va fi pus să aleagă, atunci i-ar conveni mai mult să continue pe partea politică pentru că „asta face de o viaţă întreagă".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp