Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:14 19 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce fac staff-urile locale pentru candidatii la presedintie

ro

16 Nov, 2009 00:27 1724 Marime text
cap3.jpgSocial-democraţii marşează pe criticarea lui Băsescu. Liberalii consideră că doar Crin Antonescu l-ar putea învinge. Democrat-liberalii văd în şeful statului un promotor al reformei statului. Oprescu este prezentat drept varianta independentă pentru o guvernare eficientă

La nivelul judeţului Constanţa, principalele partide cu pretenţii în câştigarea mandatului de preşedinte în România şi-au turat motoarele la maximum. Întrucât doar doi aspiranţi vor ajunge în finala din 6 decembrie, cetăţenii cu drept de vot vor fi ţinta politicienilor în încercarea de a-i convinge că omul propus de ei este cel îndreptăţit să ocupe prima poziţie în stat.

Doisprezece români au fost validaţi să intre în competiţia pentru cucerirea Palatului Cotroceni. Pentru principalii competitori ai alegerilor prezidenţiale, aceste ultime zile de campanie electorale vor fi decisive pentru poziţionarea lor la finalul primului scrutin ce va avea loc în data de 22 noiembrie. Conform sondajelor de opinie, românii îşi îndreaptă atenţia cu precădere spre patru aspiranţi: Traian Băsescu - susţinut de Partidul Democrat-Liberal, Mircea Geoană - Partidul Social Democrat, Crin Antonescu - Partidul Naţional Liberal şi independentul Sorin Oprescu. De altfel, susţinătorii acestora sunt şi singurii care s-au agitat şi se agită pentru a atrage cât mai mulţi alegători de partea candidaţilor pentru care s-au implicat în campania electorală. Din totalul celor înscrişi la start, mai sunt două persoane care, după cum se pare, marşează doar pe faptul că sunt cunoscute de români. Este vorba despre proaspeţii europarlamentari şi şefi de partide Corneliu Vadim Tudor (PRM) şi George Becali (PNG-CD). Ceilalţi competitori vor rămâne nişte necunoscuţi...atât ei, cât şi viziunile lor despre modul în care ar trebui condusă ţara.

Fiind deţinătorul mandatului de şef al statului, dar şi pentru că reprezintă, conform cercetărilor sociologice şi sondajelor de opinie prezentate opiniei publice, prima opţiune a cetăţenilor cu drept de vot, Traian Băsescu este reperul principal al acestei campanii electorale.

Aşadar, în contextul prezentat anterior, staff-urile de campanie ale primilor patru ce ar reprezenta opţiunile românilor mai au cinci zile pentru a convinge electoratul să se prezinte la vot şi să aplice ştampila pe unul dintre ei.

Şeful statului, Ataturk pentru România

Toate strategiile, inclusiv cea a PD-L, partidul pe care l-a condus şi care-l susţine în campanie, s-au raportat la faptele şi declaraţiile lui. Cum contracarează democrat-liberalii criticile ce i se aduc lui Băsescu şi cum încearcă să-l menţină în poll position în aceste ultime zile de campanie va fi esenţial. „Discuţii directe, faţă în faţă cu oamenii, şi distribuirea de materiale de propagandă electorală în municipiu şi judeţ sunt principalele noastre acţiuni pentru ultima săptămână de campanie", ne-a declarat preşedintele PD-L Constanţa, senatorul Mircea Banias. Astfel, echipe portocalii se deplasează în zone aglomerate şi pe la casele constănţenilor pentru a-i determina să-l voteze pe Băsescu. Cum contracarează atacurile adversarilor? Simplu: „Un şef al statului nu se ocupă doar de o zonă a ţării sau de o anumită categorie socială, el este preşedintele tuturor şi trebuie să-i trateze în mod egal", este replica PD-L. Pentru judeţ, ei vin cu argumentul că Ministerul Turismului a alocat bani pentru proiecte precum cel al portului turistic din Mamaia, dar şi în campanii de promovare, ceea ce va creşte numărul turiştilor şi va aduce sume importante în bugetul local. „Prefer scandalul decât liniştea de pe vremea lui Năstase, când mai era puţin şi se privatiza toată ţara", a declarat Banias.

O viziune aparte o au şi alţi democrat-liberali constănţeni. În opinia lui Gigi Chiru, vicepreşedinte al filialei judeţene PD-L Constanţa, nu s-a sfiit să sublinieze electoratului cu care a discutat că „Traian Băsescu este promotorul reformei instituţiilor statului". „Face ceea ce a făcut Mustafa Kemal Ataturk pentru Turcia. Este un Ataturk al României şi asta nu e pe placul tuturor. De aici, e firesc să apără disensiuni. E dificil de realizat ceea ce şi-a propus Traian Băsescu, dar odată tăvălugul pornit, va fi greu de oprit", a menţionat Chiru. În concluzie, democrat-liberalii preferă o reformă reală şi benefică, decât o linişte aparentă în care corupţia acţionează nestingherită, iar beneficiarii sunt doar o parte dintre cei avantajaţi de poziţiile sociale pe care le deţin.

campanie_pnl.jpgAntonescu, realizator de majorităţi

Preşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir, a confirmat că liberalii şi simpatizanţii acestei formaţiuni l-au propus şi-l susţin pe Crin Antonescu deoarece ar fi singurul care-l poate învinge, în turul doi, pe Traian Băsescu. Printre atuu-urile lui Antonescu, enumerate de Dragomir, a fost şi acela al realizării rapide a unei majorităţi în jurul său, mai bine spus a propunerii avansate pentru postul de premier al ţării. „Este convingător atât prin programul său de guvernare, cât şi prin modul în care se adresează populaţiei", sunt alte calităţi ale candidatului PNL, pe care liberalii le vor promova în discuţiile cu cetăţenii. „Ne bazăm pe electoratul care înţelege bine mesajul politic şi ceea ce doreşte Crin Antonescu să realizeze în România. După 20 de ani, putem avea alt model de preşedinte", a subliniat liderul PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir.

Pe lângă aceste mesaje, liberalii au un program încărcat în această săptămână. Luni este aşteptat, la Cernavodă şi Techirghiol, parlamentarul PNL Cristian Ţopescu, miercuri va veni, la Medgidia şi Mangalia, Teodor Meleşcanu, şi, în paralel, ex-ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, se va întâlni cu cadrele medicale. Pentru vineri este programată vizita vicepreşedintelui PNL, Varujan Vosganian, la Medgidia, iar joi, dacă starea de sănătate şi programul îi va permite, este posibil ca electoratul constănţean să aibă posibilitatea de a dialoga cu fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu.

campanie_psd.jpgPSD mizează pe un vot negativ

Social-democraţii de la malul mării au adoptat o campanie agresivă - bannere, afişe şi autocolante pe microbuze şi autobuze ce străbat municipiul şi judeţul în lung şi-n lat. Puterea la nivel municipal şi judeţean fiind deja în mâinile lor, echipa Mazăre-Constantinescu îşi doreşte cu ardoare să aibă pe cineva care s-o asculte şi cui bate cu pumnul în masă, după cum s-a exprimat însuşi Radu Mazăre, şi la Bucureşti. Pentru asta, PSD Constanţa are nevoie de cucerirea Palatului Cotroceni, victorie ce ar readuce partidul la guvernare, la butoanele puterii. În drumul lor spre concretizarea dorinţei, social-democraţii merg pe evidenţierea unor aspecte care, în opinia lor, ar determina electoratul constănţean să voteze cu Mircea Geoană sau, cel puţin, nu cu actualul preşedinte. Secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, a afirmat că există echipe care discută cu oamenii din fiecare localitate a judeţului. „Le spunem cât de catastrofal a fost Guvernul Boc I, în formula PSD - PD-L, şi Boc II pentru judeţul Constanţa şi ce dezastru şi decalaj a existat aici, comparativ cu celelalte judeţe... Le spunem că preşedinte este un fel de «factotum» şi de implicarea lui negativă în privinţa Constanţei. Le spunem despre toate proiectele pe care noi am vrut să le realizăm aici şi n-am reuşit din lipsă de co-finanţări, din împotriviri la vot în Parlament şi prin politica total împotrivă dusă de PD-L", acesta este mesajul PSD pentru alegători, ne-a spus Dragomir. El a adăugat că social-democraţii spun cetăţenilor că Geoană este mai bun decât Băsescu, iar dacă nu reuşesc să-i convină să susţină candidatul PSD, le sugerează să acorde votul oricui, mai puţin lui Traian Băsescu.

Vadim şi Becali n-au nevoie de campanie

Cam asta ar fi concluzia la care am ajuns în urma discuţiilor purtate cu preşedinţii filialelor judeţene ale PRM şi respectiv PNG-CD. Iniţial, liderul PRM Constanţa, Mircea Stoian, ne-a explicat că derulează „o campanie ca fiecare partid, cu mijloacele pe care le avem". El susţine că s-au rezumat la afişe şi la două caravane care ar colinda judeţul. Afişe cu CV Tudor n-am văzut, iar caravana ar fi apucat să treacă, deocamdată, doar prin zona de sud a judeţului. „Să ia ce le dau celelalte partide şi să voteze pe cine cred de cuviinţă... CV Tudor este o personalitate cunoscută, nu trebuie să mai spunem noi cine-i Vadim", ne-a declarat Stoian.

O atitudine similară am constatat şi la PNG CD Constanţa. Gigi Alexa, preşedintele filialei judeţene, a fost cât se poate de clar. „Am schimbat strategia. Puterea de convingere a lui George Becali, la nivel naţional, pe cele mai importante posturi TV e de ajuns. Vrăjeala cu umplerea localităţilor cu afişe şi umflarea buzunarelor celor care le fac nu mai ţine. Este cunoscut şi a convins în cinci ani (n.r. referire la George Becali)", a precizat Gigi Alexa.

Oprescu, independentul ce aduce liniştea

Staff-ul de campanie de la Constanţa care se ocupă de promovarea independentului Sorin Oprescu este coordonat de liderul PER, Gheorghe Donţu. Spre deosebire de alte formaţiuni cu pretenţii în a „ocupa" Palatul Cotroceni, susţinătorii constănţeni ai primarului Capitalei şi-au făcut prezenţa atât în municipiu, cât şi-n judeţ. „Cetăţenii au în faţă, pentru prima dată, o ofertă aproape completă, din care pot alege. Ei pot vota un independent care a demonstrat că a câştigat Bucureştiul şi a făcut linişte prin încetarea disensiunilor ce au existat între partide. Activitatea profesională şi politică a lui Sorin Oprescu nu a intrat în coeziune cu oamenii, el a construit, nu a dărâmat", acesta este mesajul pe care-l transmit susţinătorii lui Oprescu electoratului de la malul mării. Donţu a adăugat că oamenii trebuie să înţeleagă că doctorul vine dintr-un sistem politic pe care-l critică şi căruia îi cunoaşte punctele slabe, ceea ce l-a şi determinat să-l părăsească. „Sorin Oprescu propune competenţa înaintea carnetului de partid, este onest, cinstit şi mai credibil şi poate asigura o guvernare normală", acestea ar fi atuu-urile independentului Oprescu, ce sunt servite celor cu drept de vot din judeţul Constanţa.

{mos_ri:PSD,PNL} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii