Ce măsuri au luat liberalii în prima lună de guvernare
Ce măsuri au luat liberalii în prima lună de guvernare
14 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2774
Marime text
În prima lună de guvernare, cabinetul Orban a luat o serie de măsuri în mai multe domenii de activitate. Printre măsurile aprobate de Executiv amintim: sprijinirea mediului de afaceri prin decontarea la timp a sumelor reprezentând TVA, amânate la plată de fostul guvern pentru a induce în eroare opinia publică în legătură cu deficitul bugetar. Totodată, firmele au primit plăţile restante pentru toate lucrările executate prin PNDL. Foarte important, a fost promovată majorarea salariului minim cu 7,2% de la 1 ianuarie 2020 şi au fost eliminate în Parlament supraacciza la carburanţi şi supraimpozitarea contractelor part-time.
În domeniul agricol, Guvernul PNL a finalizat plata avansului către fermieri pentru 2019, în sumă de 1,319 miliarde de euro, şi s-au demarat plăţile finale.
“O altă direcţie foarte importantă pentru guvernarea PNL este stoparea defrişărilor ilegale. În acest sens, a fost pornită operaţionalizarea şi dezvoltarea aplicaţiilor informatice de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL şi Inspectorul Pădurii, blocate intenţionat de fosta guvernare PSD. Mai mult, s-a demarat achiziţia de imagini satelitare pentru urmărirea în timp real a tăierilor de pădure şi identificarea celor ilegale şi s-a dispus elaborarea unui act normativ pentru interzicerea exportului de buşteni în spaţiul extra-comunitar.
Fondurile europene trebuie să redevină o sursă importantă a finanţare pentru România. Guvernul a lansat apeluri de proiecte în domeniul screening-ului medical (prevenţie pentru cancer de colon, cancer mamar, cancer uro-genital, hepatită) cu o valoare de 100 milioane euro.
Totodată, s-au deblocat contracte de finanţare pentru operatorii de apă - canalizare şi s-au transmis către Comisia Europeană contracte de finanţare în valoare de 160 milioane de euro pentru proiecte din domeniul Transporturilor.
Tot printre măsurile luate de Executiv se numără deblocarea situaţiei examenului de rezidenţiat, care a avut loc pe 8 decembrie, şi pentru care s-au înscris 8.876 tineri absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie. A fost liberalizat regimul rezidenţiatului, în sensul permiterii tuturor unităţilor medicale care pot susţine acest proces, atât publice cât private, să pregătească cadre medicale.
De asemenea, Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Proiectul de lege privind plafoanele bugetare pentru anul 2020 şi pentru Proiectul de lege pentru modificarea OUG 51/20199. Angajarea răspunderii Guvernului este un instrument prevăzut de Constituţie a cărui utilizare nu poate fi contestată în mod credibil. PNL nu este un partid care să se ascundă, precum PSD, în spatele ordonanţelor de urgenţă atunci când propune modificări importante ale legislaţiei” susţine deputatul PNL de Constanţa Bogdan Huţucă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii