Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a ales de promisiunile electorale ale lui Mazăre (document)

ro

27 Sep, 2010 01:28 2457 Marime text
proiecte_mazare_Radu_Mazare.jpgPână în acest moment, edilul Constanţei stă destul de bine la capitolul realizării de proiecte, dacă nu le punem la socoteală pe cele ce privesc dezvoltarea turismului

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, se află la mijlocul celui de-al treilea mandat. În campania electorală din 2008, edilul s-a prezentat în faţa alegătorilor cu un program de administrare a urbei, compus din mai multe proiecte pe diferite arii de activitate.

Având în vedere lista cu ceea ce promisese Radu Mazăre în 2008 cetăţenilor, în schimbul votului, am dorit să ştim ce s-a realizat până la acest moment şi ce nu, motiv pentru care am trimis o adresă primarului, pentru a ne dezvălui adevărul. Cu toate acestea, răspunsul se lasă aşteptat încă de pe 30 iulie. Prin urmare, am decis să facem noi o trecere în revistă a succeselor şi insucceselor din ultimii doi ani, aşa cum se prezintă situaţia realizării lor la faţa locului. Începem cu categoria „Protecţie socială": proiectul construirii de locuinţe sociale pentru categoriile defavorizate de populaţie şi persoanele evacuate din locuinţele retrocedate nu a fost realizat, lucru petrecut şi cu planul de construire a locuinţelor pentru romi. Reabilitarea şi modernizarea căminului pentru persoane vârstnice s-a realizat, însă construirea unui nou cămin pentru persoane vârstnice nu a fost posibilă. În categoria „Protecţiei sociale" se includ şi cele 10 noi cluburi pentru pensionari ce ar fi trebuit să fie construite, însă, în 2010, lipsa fondurilor în buget l-a determinat pe primar să închidă o parte dintre cluburile deja existente. Organizarea anuală a zilei de 1 Mai - Ziua oamenilor muncii prin acordarea de produse alimentare tip fast-food în jurul cluburilor pentru pensionari nu a fost pusă în practică.

Tinerii căsătoriţi, lăsaţi fără electrocasnice

Acordarea gratuităţii transportului în comun pentru pensionarii cu pensie până la 650 de lei a continuat, însă plafonul nu s-a mărit, aşa cum a fost promis. Şi persoanele cu handicap beneficiază de gratuitate la transportul în comun, însă elevii şi studenţii trebuie să plătească preţul întreg, nu cu reducerea de 50%. Pachetele de alimente se acordă în continuare conform promisiunilor, pentru pensionarii cu venituri de până la 550 lei şi pentru persoanele peste 60 de ani fără venituri. Din păcate, tinerii căsătoriţi nu mai beneficiază de acordarea de electrocasnice, la fel cum au păţit şi şcolarii din învăţământul primar şi gimnazial, care nu au mai primit rechizite. Nici subvenţionarea cu 30% a preţului gigacaloriei livrate în sistem centralizat către populaţie nu va mai putea fi oferită anul acesta, aşa cum se petrece şi în cazul asigurării spaţiilor şi facilităţilor cluburilor de pensionari, în ceea ce priveşte cafeaua, cel puţin. La capitolul promisiuni îndeplinite, în ceea ce priveşte „Drumurile, aleile, trotuarele" primarul stă binişor, mai ales că se află de abia la mijlocul mandatului. În acest domeniu, planurile erau măreţe, cum ar fi realizarea şoselei de coastă - care se află încă la stadiul de documentaţie sau finalizarea asfaltării carosabilului în întreg municipiul - care s-a realizat parţial, extinderea programului de asfaltare în cartierele nou construite - care se află în stadiu incipient, precum şi refacerea trotuarelor cu asfalt şi/sau pavele şi a căilor de acces în tot municipiul, de asemenea realizat parţial. Anul acesta se finalizează dezafectarea liniilor de tramvai şi asfaltarea benzilor de trafic nou create: bulevardul Aurel Vlaicu, străzile Soveja, Dezrobirii, Industrială, Celulozei şi şoseaua Mangaliei. Sensurile giratorii propuse a fi realizate pentru fluidizarea traficului s-au făcut în zonele Casa de Cultură (intersecţia Baba Novac cu I.L. Caragiale) şi pe strada Soveja, însă cele propuse pentru zona Gară şi Piaţa Far îşi aşteaptă rândul.

Modernizarea pieţelor, lăsată pe mai târziu

O problemă arzătoare pentru constănţeni nu şi-a găsit rezolvarea până la acest moment: realizarea unor parcări multietajate în Constanţa şi Mamaia (aproximativ 10.000 de locuri de parcare). Capitolul la care a bifat cele mai multe dintre proiecte a fost „Transportul în comun". Aşadar, s-au reabilitat staţiile de autobuz şi s-au înlocuit tramvaiele de pe bulevardul Aurel Vlaicu şi de pe strada Soveja cu autobuze noi. În ceea ce priveşte „Curăţenia municipiului", s-a finalizat programul de amenajare a platformelor de gunoi dintre blocuri, aşa cum a promis Radu Mazăre, însă programul de ridicare a maşinilor abandonate de pe domeniul public nu s-a finalizat decât parţial, la fel şi acţiunea de igienizare a dotărilor urbane şi de întreţinere a elementelor navale şi fântânilor arteziene, în 2010 acestea fiind ocolite de echipele de curăţenie. Proiectele referitoare la „Pieţe" i-au fost potrivnice lui Radu Mazăre, astfel că lucrările de modernizare a pieţelor Griviţei şi Tomis III, realizarea unei parcări multietajate în zona Pieţei Tomis III, precum şi finalizarea programului de înlocuire a tarabelor din pieţe nu au fost duse la îndeplinire. În ceea ce priveşte „Serviciul ecarisaj", iubitorii de animale au putut vedea în ultima vreme o mulţime de imagini în care câinii comunitari erau torturaţi şi ucişi de către hingheri. Primarul dorea continuarea acţiunilor de capturare şi cazare a câinilor fără stăpân, însă aceştia nu au mai apucat să se bucure prea mult de un adăpost. Nici referendumul pentru consultarea cetăţenilor în problema câinilor comunitari nu s-a mai realizat. De departe cel mai interesat domeniu în care candidatul PSD din 2009 făcea promisiuni este „Turismul". În staţiunea Mamaia, acesta a spus că va construi şapte insule artificiale în Marea Neagră (patru în Mamaia şi trei în Constanţa), la aproximativ 500 de metri de ţărm, va realiza un port de agrement la Marea Neagră în zona Cazino, va realiza un teleski nautic pe lacul Siutghiol. Era vorba şi despre construirea unui orăşel lacustru (insula artificială) cu suprafaţa de 5 hectare pe lacul Siutghiol şi realizarea unor canale de legătură şi ecluze între Marea Neagră - Siutghiol şi Siutghiol - Tăbăcărie, precum şi construirea unei parcări supraetajate, de 350 locuri, în zona Cinema Albatros, toate cele enumerate nefiind realizate nici măcar parţial. Totuşi, se va realiza în perioada următoare lărgirea la patru benzi a drumului Mamaia - Năvodari.

Fără Mister Muscle în 2010

Mamaia a rămas în 2010 fără etapa de Campionat mondial de ambarcaţiuni viteză - Class One Romanian Grand Prix, fără etapa Campionatului mondial de acrobaţie aviatică - Romanian Aero Grand Prix şi fără evenimente mondene cu participare internaţionala (Musica sotto le stelle, Mister Muscle). Chiar dacă ar fi putut să fie cel mai important centru turistic, zona peninsulară a fost uitată de primar, cu toate că a cuprins-o în planul de campanie. Piaţa Ovidiu trebuia reabilitată cu finanţare europeană, la fel şi drumurile, intersecţiile şi trotuarele, iar o parcare multietajată cu şase niveluri, de 350 de locuri, trebuia realizată, acestea fiind uitate odată cu trecerea timpului. Imaginea nouă a Portului Turistic Tomis pe care o zugrăvea Radu Mazăre în campanie era una incredibilă, formată din

amenajarea complexă a acestuia şi aducerea la standarde internaţionale. S-ar fi instalat 680 de metri liniari de apuntamente dotate cu terminale de apă şi energie electrică, sporind astfel capacitatea de primire a portului de la circa 150 de ambarcaţiuni la circa 420, un atelier de reparaţii şi întreţinere ambarcaţiuni, instalaţii pentru manipulare ambarcaţiuni, spaţii amenajate pentru depozitarea pe timpul iernii a ambarcaţiunilor, o staţie de alimentare cu combustibil şi preluare reziduuri, boathouse cu duşuri, grupuri sanitare şi spălătorie şi un yacht club, toate fiind o himeră, cel puţin până în 2010. Un alt proiect frumos ar fi fost construirea Bazarului oriental în formă de cetate, pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, precum şi construirea unei parcări la Poarta I, pe o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi. Cultura oraşului nu a fost uitată în campanie, motiv pentru care edilul şi-a dorit continuarea programului comun cu Arhiepiscopia Tomisului de aducere a „Brâului Maicii Domnului" (18-21 mai) prin asigurarea cazării înalţilor prelaţi invitaţi şi asigurarea a 100.000 de pachete cu hrană şi băuturi răcoritoare enoriaşilor şi pelerinilor, proiect care a fost posibil numai anul trecut. Se avea în vedere şi organizarea în colaborare cu primăria oraşului Istanbul a spectacolelor cu ocazia începerii sărbătorii Ramazanului, însă nu a fost posibil deocamdată. Ecologiştii care au protestat când o parte din parcul Tăbăcărie a fost înlocuit cu un mall s-au bucurat în momentul în care Radu Mazăre le-a spus că va reînfiinţa zona Expo-Flora care va fi completată cu o seră de iarnă cu vegetaţie indigenă diversă, va înfiinţa o grădină zoologică modernă sau va înfiinţa o grădină botanică, la fel de modernă. Din păcate pentru toţi constănţenii, aceste grădini nici măcar nu au mai fost pomenite. Luând în considerare reuşitele şi lucrurile pe care încă nu le-a realizat, primarul Mazăre mai are timp încă doi ani să demonstreze tuturor că se ţine de cuvânt cu adevărat.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • una 27 Sep, 2010 14:50 si asfaltarea cartierului Compozitorilor cand va fi? pot reporterii intreba pentru noi cei ce locuim acolo si nu ne spune nimeni? si noi platim impozite si taxe si suntem in oras nu in afara lui...si degeaba....