Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:38 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a vrut şi ce s-a obţinut cu ajutorul senatorilor Proiect PSD cu „îmbunătăţiri“ tipice unui an electoral

ro

02 Mar, 2016 00:00 3308 Marime text


O propunere legislativă iniţiată de trei senatori PSD, printre care şi constănţeanul Nicolae Moga, a fost adoptată de Senat. Demersul acestora viza, iniţial, acordarea unei variante suplimentare de finanţare pentru partidele politice, în sensul permiterii închirierii spaţiilor deţinute fără limitarea tipurilor de acţiuni pentru care pot fi închiriate. Forma adoptată de senatori vine cu amendamente interesante.
 
Parlamentarii PSD au înregistrat în toamna trecută, la Senat, o propunere legislativă pentru modificarea art. 16, alin (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. În forma depusă iniţial, senatorii doreau doar eliminarea tipurilor de acţiuni pentru care spaţiile deţinute de partidele politice pot fi închiriate.

Citeşte şi Propunere PSD cu gândul la finanţarea campaniei?! - Senatorul Moga cere lămuriri

După ce a obţinut aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ, Executivul a dat „frâu liber“ parlamentarilor. În punctul de vedere exprimat de Guvern, premierul Dacian Julien Cioloş a menţionat: „Având în vedere obiectul de reglementare, Parlamentul va decide asupra oportunităţii adoptării propunerii legislative.“ Asta în contextul în care normativele în vigoare prevăd că, în principiu, partidele politice nu pot desfăşura activităţi aducătoare de profit, întrucât nu acesta este scopul constituirii şi funcţionării lor, iar limitarea dreptului exercitării dreptului de proprietate avea ca scop prevenirea dobândirii unor avantaje financiare nejustificate în raport cu misiunea publică pe care o au de îndeplinit.
 
Probabil pentru a evita situaţiile ridicole, senatorii PSD au inclus în propunerea legislativă pentru modificarea art. 16, alin (1) din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale menţiunea că sediile deţinute vor putea fi închiriate pentru orice fel de activităţi „fără a aduce atingere moralei publice, ordinii sau imaginii partidului politic“.

Amendament pe placul tuturor partidelor 



Ajunsă la membrii Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat, propunerea legislativă marca PSD nu a primit doar aviz favorabil, ci a fost şi amendată. Numai că, fiind an electoral, cu o miză importantă pentru toate partidele politice, senatorii au venit cu „îmbunătăţiri“.

Aportul parlamentarilor a vizat, desigur, aspectul financiar. Astfel, în comisia respectivă şi apoi în plenul Senatului s-au adoptat amendamentele aduse. În forma votată de senatori, conturile bancare pentru campania electorală, prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3, alin. (9), au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării. Pe înţelesul tuturor, conturile bancare pentru campaniile electorale nu vor putea fi blocate prin popriri, iar spaţiile deţinute de partidele politice vor putea fi închiriate pentru orice activităţi.
 
Proiectul legislativ cu amendamentele aduse a trecut cu votul aproape unanim al senatorilor.
Şi asta pentru că, aşa cum anunţa şi Institutul de Politici Publice (IPP), ultimele alegeri locale și parlamentare au lăsat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei și cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate. (…) Iar din 2012 încoace nu a existat bilanț anual al niciunuia dintre partidele parlamentare care să se încheie cu datorii mai mici de 10 milioane de lei“.
 

Mai mult, potrivit aceleiaşi surse, conform bilanţurilor depuse de partide din 2012 până în 2014 inclusiv, excepţie făcând PNL, al cărui bilanţ pe 2014 nu apare la MFP, cheltuielile partidelor sunt mai mari decât veniturile. Concret, acum doi ani, PSD a avut cheltuieli de 45.500.972 de lei în condiţiile în care a înregistrat venituri de 25.522.722 de lei, în timp ce PDL şi-a permis cheltuieli de 12.275.406 lei, în contextul în care a avut venituri de 9.328.375 de lei. Aşadar, amendamentul privind imposibilitatea executării conturilor bancare pentru campanii a venit ca o gură de oxigen pentru partide intrate deja într-o precampanie electorală.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii