Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:41 08 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine poarta sambetele viceprimarilor

ro

05 Jan, 2010 01:22 3444 Marime text
colaj_1.jpgSchimbarea viceprimarilor Robert Şerban şi Florin Chelaru nu este dorită de primari, ci doar de o parte a consilierilor locali

Funcţia de viceprimar al unei unităţi administrativ-teritoriale este mai instabilă decât cea de primar, fiind pusă adesea în pericol de neînţelegerile din Consiliul Local. Aşadar, un viceprimar cu un mandat întreg, de patru ani, este o dovadă că reprezentantul comunităţii s-a împăcat bine atât cu primarul, cât şi cu majoritatea colegilor din Consiliu.

În ultima perioadă au apărut câteva zvonuri cu privire la posibila schimbare a unor viceprimari din judeţul Constanţa. Este vorba despre viceprimarul oraşului Eforie, Robert Şerban (PNL), şi despre cel al oraşului Năvodari, Florin Chelaru (PNL).

În ceea ce-l priveşte pe Robert Şerban, schimbarea sa din funcţie este dorită de către grupul consilierilor PD-L, care vor să-şi impună un viceprimar din partea formaţiunii lor. Înlocuirea din funcţie a vicelui din Eforie nu este însă dorită şi de consilierii PSD şi PNL, şi nici de către primarul Ovidiu Brăiloiu. Pentru a afla mai multe amănunte l-am contactat telefonic pe viceprimarul Robert Şerban, însă nu a răspuns apelurilor noastre.

Nicolae Matei: „Este o hărţuire la adresa mea"

Referitor la schimbarea din funcţie a viceprimarului Florin Chelaru, primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, ne-a declarat că mişcarea este pregătită tot de către consilierii PD-L. Potrivit lui Nicolae Matei, încercarea de înlocuire a lui Chelaru nu este altceva decât o nouă încercare din partea pedeliştilor de a-i pune lui beţe în roate. „Este de fapt, o acţiune de hărţuire a mea. Ţinta nu este viceprimarul Chelaru", a afirmat edilul. Primarul a subliniat că o schimbare a viceprimarului nu este în interesul comunităţii locale.

Chelaru „s-a dat pe brazdă"

„Oraşul Năvodari ar avea nevoie de cel puţin cinci viceprimari, că avem foarte multă treabă. Nu putem să schimbăm viceprimarii aşa, ca pe ciorapi. De bine de rău, viceprimarul Florin Chelaru, după un început prost, de patru luni, s-a dat pe brazdă şi s-a acomodat cu modul meu de lucru exigent. În prezent fac echipă bună cu viceprimarul şi pot să spun că mă sprijină în ceea ce fac", ne-a declarat primarul Nicolae Matei. Edilul a mai spus că deşi adversarii săi politici încearcă să strângă semnături pentru un referendum de schimbare a sa, nu vor avea nicio şansă întrucât, dacă va fi nevoie, va strânge pe altă parte, semnături pentru susţinerea sa de către locuitorii oraşului. „Eu nu sunt Tusac de la Mangalia şi nici Mariana de la Cernavodă", a subliniat primarul din Năvodari, făcând referire la cei doi edili pe cale să-şi piardă mandatele.

Vicele de la Ion Corvin a protestat în faţa primăriei

Dacă în cele două cazuri relatate, primarii colaborează bine cu secunzii lor, reamintim şi o situaţie care a necesitat intervenţia autorităţilor abilitate pentru aplanarea neînţelegerilor dintre primar şi viceprimar. Este vorba despre conflictul survenit între primarul comunei Ion Corvin, Dumitru Nedea, şi viceprimarul Dumitru Vasile. La sfârşitul lunii octombrie 2009, vicele Dumitru Vasile şi-a improvizat un birou în faţa sediului primăriei, în semn de protest la schimbarea sa din funcţie, propusă de primar. Instituţia Prefectului a formulat, la vremea respectivă, o acţiune în faţa instanţei de contencios administrativ, prin care a solicitat anularea HCL nr. 48 şi 49, adoptate de Consiliul Local al comunei Ion Corvin în şedinţa ordinară din data de 23 septembrie 2009.

Prin aceste acte administrative, Consiliul Local a hotărât eliberarea din funcţie a viceprimarului localităţii, Dumitru Vasile, şi desemnarea pe funcţia respectivă a lui Mircea Filip. S-a constatat atunci că actele au avut la bază o simplă propunere a primarului Dumitru Nedea, deşi Legea privind statutul aleşilor locali prevede, în mod expres, faptul că demiterea viceprimarului se realizează doar în condiţiile în care se face dovada că acesta a încălcat Constituţia şi celelalte legi ale ţării sau a prejudiciat interesele acesteia, ale unităţii administrativ-teritoriale sau ale cetăţenilor din localitate. A rămas ca legalitatea sau ilegalitatea schimbării viceprimarului comunei să se decidă în instanţă.

Un viceprimar celebru, intrat în anonimat

Un viceprimar care a avut o colaborare excelentă cu primarul, dar care, până la urmă a dispărut din peisaj, este şi fostul vice al Constanţei, Nicolae Nemirschi - mâna dreaptă a primarului Mazăre. Deşi la plecarea sa de la Primăria Constanţa, la Ministerul Mediului, odată cu numirea sa în funcţia de ministru, primarul Radu Mazăre a declarat că şi l-a rupt de la suflet pe Nemirschi şi că acesta se va putea reîntoarce oricând în echipa de la Constanţa, nimeni nu a mai auzit nimic de Nemo. El a demisionat după scandalul de la Mediu legat de contractele de publicitate şi dus a fost. Iată aşadar, că nu este de ajuns nici să ai consilierii de partea ta şi nici să te înţelegi bine cu primarul ca să îţi păstrezi mandatul de viceprimar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • romania 07 Jan, 2010 17:30 trebuie sa se plateasca cumva si banii aruncati pe chefuri sacosi fesuri pixuri mici cu fasole galeti si mai trebuie stransi bani ptr referendumurile care urmeaza ca doar nu dau de la ei iau tot de la noi